Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 12 februari 2024 - toon vriendelijk - crypto


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van scetrader.nl. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld iets hoger zal openen. Op de Amerikaanse beurs is de S&P 500-index dwars door de 5.000 is gegaan voor het eerst in de geschiedenis.

Op basis van fair value, als momentopname van de Amerikaanse futures, zal Amerika vanmiddag zijwaarts openen. In Azië, waar Chinese beurzen gesloten zijn vanwege het Chinese nieuwjaar, zien we momenteel de Nikkei rond het slot van vrijdag staan.

We sluiten we niet uit dat de koers van ASML verder stijgt, daar waar we later vandaag nog op terugkomen. In Amsterdam is de kans ook aanwezig dat de aandacht verder uitgaat naar Fastned, dat vorige week bekendmaakte een kavel in Duitsland te hebben gewonnen.

Tevens rekenen we erop dat aandelen die zelf weer beleggingen hebben in bedrijven (of early stage), dat die kunnen stijgen in Europa. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Exor of Sofina, of het aandeel Brederode.

De verwachting is tevens dat er een verbreding kan plaatsvinden de komende tijd van het aantal sectoren dat gekocht zal worden. Zo zal het mogelijk kunnen zijn dat we ondermeer zien dat cyclische waarden selectief worden opgepakt, evenals autofondsen, en dat de luxe aandelen verder stijgen.

Opvallend is dat de markten zich niet al te veel aantrekken van de nog steeds toenemende geopolitieke spanningen of de roep van bepaalde marktpartijen dat er op de korte termijn een hype-achtige stijging bij bepaalde fondsen in vooral technologie heeft plaatsgevonden.

Wall Street sloot vrijdag grotendeels hoger, met nieuwe records voor de S&P 500 en Nasdaq. De S&P 500 is in 14 van de afgelopen 15 weken hoger gesloten. Dat is sinds 1972 niet meer gebeurd. De kans op een zachte landing en Goldilocks in de VS neemt toe wat de vraag naar aandelen stimuleert.

ARM en Disney wonnen, terwijl PepsiCo verloor na de cijfers. Cloudflare zag na de resultaten een stijging van bijna 20 procent. Expedia waarschuwde voor een daling van reiskosten en de prijzen. Nvidia lanceert een nieuw bedrijfsonderdeel gericht op op maat gemaakte chips, terwijl Amazon-oprichter Jeff Bezos circa 12 miljoen Amazon-aandelen verkocht, goed voor circa 2 miljard dollar. Dit werd, zoals verwacht prima opgevangen door de markt.

Azië blijft grotendeels binnen een nauwe marge handelen, omdat veel belangrijke markten in de regio gesloten zijn vanwege het Chinese nieuwjaar. Japan en Australië staan rond het slot van vrijdag terwijl India iets lager is. In India worden belangrijke inflatiedata later deze week vrijgegeven, waarbij de Reserve Bank of India onlangs een voorzichtige houding had vanwege zorgen over de inflatie.

Bij obligaties is de Amerikaanse tien-jaars rente gestegen tot ongeveer 4,177 procent. Op zich zou dit een remmende factor kunnen zijn voor aandelen. Echter, de markt wacht vooral op de inflatiedata (CPI) die op dinsdag zal worden vrijgegeven in de VS. Dit kan de toon zetten voor de rest van de week.

Op de valutamarkt beweegt de dollar zijwaarts. Olie noteert zonder duidelijke richting en goud noteert op dit moment fractioneel lager. Katoen is de laatste tijd fors gestegen.

Bij crypto is de stemming opperbest met Bitcoin die nu al bijna de 49.000 dollar grens nadert. We rekenen erop dat de stijging van Bitcoin gevolgd zal worden door de altcoins, die vooralsnog relatief zijn achtergebleven.

In Amerika zagen we op vrijdag wederom dat de crypto-mining-aandelen het sterk deden. Riot en Marathon Digital (met een gereduceerde positie in MARA na gedeeltelijk winst te hebben genomen, maar nog altijd long) wonnen 11%.

Cleanspark won maar liefst 33% na de resultaten. Zowel Riot als Cleanspark zitten we groter in. We hebben daar de laatste tijd verzwaard en rekenen op een verdere stijging. Op vrijdag kwam Bernstein met een positief rapport over deze miners.

Nu de kans aanwezig is dat de koers van Bitcoin verder stijgt deed MicroStrategy het sterk deed op vrijdag, ook hier zitten we op een up.

De cryptomarkt heeft natuurlijk nog altijd te maken met de onzekerheden rond Grayscale. Maar de markt, zoals verteld vorige week, is daar niet bang voor. De stemming wordt steeds beter.

Tevens blijft de markt rekenen op een verlaging van de rente in de loop van 2024 door de Federal Reserve in Amerika en de ECB in Europa. De aankomende halving lijkt de markt zich niet te druk om te maken, omdat het narratief, zoals we vorige week melden, volledig is veranderd. In plaats van dat er een neerwaartse volatiliteit is, is de mogelijkheid van een opwaartse volatiliteit groter geworden.

Dat alles maakt crypto steeds interessanter voor een tijdelijke opwaartse beweging of misschien wel langer. De komende dagen gaan we waarschijnlijk terugkomen met het ophogen van onze waarderingen in een aantal altcoins.

Resumerend, het ziet er voor vandaag op de aandelenmarkten voor Europa toch weer redelijk goed uit, hoewel er een zijwaartse start wordt voorzien. We zien weinig verstoringen, ondanks dat de rente in Amerika de laatste paar dagen is opgelopen.

Dat zou alsnog in een later stadium effect kunnen hebben als deze hoger blijft, maar we zien momenteel dat beleggers geld blijven pompen in een bepaalde groep aandelen, in technologie. Tevens is er meer durf om te investeren in andere sectoren en vooral in Europa zien we dit momenteel gebeuren.

Met andere woorden, de hogere rente van de afgelopen dagen heeft tot nu toe nog geen bijtende factor, niet op aandelen en niet op crypto. Net als geopolitieke spanningen moeten we het wel in de gaten houden. Maar ook vandaag ziet het er naar uit dat we toch weer een vriendelijke stemming bij een zijwaartse start gaan meemaken bij de opening.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.