Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 12 maart - iets beter in aanloop CPI


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag iets hoger gaan starten met winsten op de indices rond een half procent. Wall Street eindigde verdeeld met de Nasdaq in de min. Nabeurs steeg Oracle aanzienlijk op de cijfers. In mainland China is momenteel een onduidelijk beeld zichtbaar met de Hang Seng wel sterk. Japan is iets lager.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten zou Wall Street vanmiddag hoger openen. Dit beeld is een momentopname in de aanloop naar de consumentenprijzen in Amerika.

Vanmiddag worden deze consumentenprijzen vrijgegeven. Dit kan gezien worden als het belangrijkste element voor de financiële markten. Het zal waarschijnlijk een soort van wait-and-see mood gaan worden in de aanloop naar de CPI.

De handel op de Europese beurzen die op maandag overwegend aan de defensieve zijde manoeuvreerde, met Amsterdam zwak door de chip-gerelateerde waarden, lijkt op dit moment nog steeds niet een eenduidige richting te kiezen. En de vraag is of de consumentenprijzen in Amerika wel zullen leiden tot een duidelijkere richting.

Op de Amerikaanse beurs zagen we op maandag een volatiele sessie binnen een bepaalde trading range. De handel keek ondermeer naar de chipgerelateerde waarden hoe deze het deden. De koers van NVIDIA werd daarbij gebruikt als graadmeter. Deze zig-zagde van de plus naar de min tijdens de sessie en eindigde uiteindelijk 2% lager.

De cijfers van Oracle nabeurs waren sterker dan verwacht, waardoor de koers van Oracle een aanzienlijke stijging heeft laten zien. De koers van Oracle liep nabeurs op met 14%. Oracle, dat relatief gezien een achterblijver is, zou mogelijk haar dieptepunt gepasseerd kunnen hebben.

Op de Aziatische beurzen is opnieuw de Nikkei iets lager. De verliezen vallen echter mee, bij voor de rest verdeelde noteringen met de Hang Seng Index in Hongkong sterk met een winst van meer dan 2%.

De Japanse Nikkei index is lager omdat er opnieuw inflatiegegevens uitkwamen die aantonen dat de inflatie aan het oplopen is. In dit geval ging het om het Japanse indexcijfer voor de prijzen van bedrijfsgoederen die stegen in februari met 0,6% op jaarbasis.

Dit heeft er toe geleid dat de kans dat de Japanse centrale bank (BoJ) de rente gaat verhogen in maart verder is toegenomen. De BoJ gaf volgen Bloomberg na de data ook aan dat de deur inderdaad openstaat voor een renteverhoging in maart.

Op obligatiemarkten is de yield, het effectief rendement, van de Japanse staatsleningen verder opgelopen. Het tien-jaars papier noteert op dit moment in Japan op een effectief rendement van 0,77%. Het Amerikaanse tien-jaars papier noteert op 4,09% effectief rendement en de Duitse rente op 2,29%.

Zoals gezegd, de inflatie-data vanmiddag in Amerika worden belangrijk. Of ze daadwerkelijk een duidelijke richting gaan geven aan de rentemarkten is nog even afwachten omdat ook morgen de producentenprijzen worden vrijgegeven.

De dollar op de valutamarkten laat een zijwaarts patroon zien. De dollar tegen yen is iets hersteld. Toch is de veronderstelling dat de dollar tegen de yen verder kan dalen nu het rentebeleid in Japan een wijziging kan gaan doormaken.

Bij commodities is olie fractioneel lager en is de goudprijs momenteel aan het consolideren na de recente winsten. De prijs van cacao is weer hoger.

Bij crypto weet Bitcoin de eerdere winsten goed vast te houden. Er is een kleine dip zichtbaar in de Aziatische handel maar ook niet meer dan dat. Dit nadat op maandag Bitcoin een sterke stijging liet zien en daarmee haar weerstand in principe heeft verlaten hoewel het nu nog bewezen moet worden dat die weerstand ook een steun kan worden.

Bij de altcoins is het beeld verdeelder te noemen en opnieuw zien we dat de altcoinmarkt enigszins achterblijft ten opzichte van de euforie rond Bitcoin. Bij de miners zagen we gisteren een opvallende beweging want de meeste miners moesten het terrein verliezen en dit viel op omdat juist wordt verondersteld dat de stijging van Bitcoin een steun kan zijn richting de halving in april.

MicroStrategy eindigde duidelijk van de toppen af met een min van 4%. Dit nadat het bedrijf opnieuw bekend maakte extra Bitcoins te hebben gekocht.

Resumerend, de markt gaat vandaag op weg naar de consumentenprijzen in Amerika. De veronderstelling is dat de kans aanwezig is dat zelfs als deze cijfers tegenvallen dit geen verandering in de onderliggende trend brengt.

Echter, stel dat de cijfers meevallen, dan heerst er ook een idee dat als de markten wel stijgen hier verkopers op afkomen die tijdelijk winstnemen wat eventueel een marktstijging kan tegenhouden. Dit zou dan ondermeer zichtbaar kunnen zijn in de chip-gerelateerde sector terwijl ondertussen misschien wel mogelijk ook een voorzichtige rotatie in andere sectoren plaatsvindt.

Tegelijkertijd kan gesteld worden dat het totale marktsentiment voor alle risk assets onderliggend redelijk goed blijft en dat negatief nieuws nog steeds wordt genegeerd waardoor de onderliggende trending opwaarts is. Maar zoals gezegd, de kans op een ronde winstnemen bij aandelen is wel toegenomen. 

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.