Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 12 april: verdeeld tot hoger bij start


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De huidige signalen suggereren voor Europa een overwegend verdeelde tot hogere start. Dit na de PPI en de ECB op donderdag. In de VS was er een herstel te zien op de Nasdaq, terwijl de meeste Aziatische indices momenteel toch weer lager liggen.

De fair value voor de Amerikaanse futures, die een momentopname vertegenwoordigt, duidt op een verdeelde start in Amerika.

Waarschijnlijk zal de markt pas weer zijn koers bepalen op basis van de ontwikkelingen in Amerika. Gisteren presteerde Amerika beter dan verwacht, ondanks de stijging van de rente wat moet worden toegeschreven aan de vraag naar een paar zwaarwegers.

De Amerikaanse PPI-cijfers kwamen grotendeels in lijn uit, maar de componenten die bijdragen aan de PCE-prijsindex waren op balans bescheiden sterker dan verwacht. De Treasury-rendementen bleven op hogere niveaus.

De Amerikaanse aandelenmarkten herstelde en vooral technologie. Amazon bereikte voor het eerst sinds 2022 een nieuw all-time high. Als deze high de komende dagen wordt bevestigd, is de kans groot dat er een nieuwe rally ontstaat of in ieder geval zou het een bevestiging van de uptrend kunnen zijn. Dit klinkt tegenstrijdig gezien de kans op een correctie op de markt. Echter, het blijkt dat nieuwe highs vaak leiden tot nog hogere highs. Amazon heeft de aandeelhoudersbrief van CEO Jassy bekendgemaakt die positief was.

Ford verlaagt haar de prijzen van elektrische F-150-modellen met maximaal $5.500 om de verkoop te stimuleren. Huizenbouwers waren sterk en Apple liet een rally zien.

Morgan Stanley daalde sterk door nieuws dat het wordt onderzocht door verschillende Amerikaanse toezichthouders vanwege hun klantcontrolepraktijken met betrekking tot het risico op witwassen via de vermogensbeheertak van de bank. Dit werd gemeld door The Wall Street Journal op basis van bronnen.

Micron Technology heeft nog niet het volledige productiepotentieel van Dynamic Random Access Memory (DRAM) bereikt na de aardbeving in Taiwan, maar herstelt goed. Het bedrijf schat momenteel dat de aardbeving een impact zal hebben van maximaal een mid-single-digit percentage van het DRAM-aanbod van het bedrijf in het huidige kwartaal.

In Azië is de Nikkei iets hoger, maar de andere indices moeten toch weer inleveren. Ondermeer China-gerelateerde markten doen een stap terug, waarmee deze onzekerheid nog steeds niet voorbij is. Ook in Korea zien we koersdruk, waarbij de centrale bank van Korea de rente ongewijzigd heeft gelaten.

Bij obligaties was er druk (stijgende koersen) en liep het effectief rendement op. Het rendement op tienjarige Amerikaanse obligaties staat momenteel op 4,576%, terwijl het rendement op tienjarige Japanse obligaties op 0,845% ligt. Het effectief rendement op tienjarige Duitse obligaties bedraagt ​​2,458%.

William Barkin van de Fed kreeg de kans om te reageren op de recente inflatiecijfers en gaf aan dat onzekerheid hoog blijft en dat data-afhankelijkheid van het grootste belang blijft.

De toon van de ECB forward guidance tijdens de meeting waar de rente ongewijzigd bleef evolueerde in een dovish richting en is ons inziens een signaal om groen licht te geven voor een renteverlaging in juni.

Bij valuta blijft de dollar gevraagd en bij commodities daalde olie nadat er geen grote escalatie vooralsnog plaatsvindt aan het front tussen Israël en Iran. Goud en zilver bleven sterk en braken verder uit naar boven. Het feit dat goud gevraagd was in Amerika, terwijl daar juist de laatste tijd verkoopdruk was, suggereert dat Amerikaan capituleren en ook goud aankopen.

In crypto zijn winsten zichtbaar. De koers van Bitcoin blijft rond recordhoogtes liggen. De markt voor altcoins, daar zien we momenteel ook plussen, hoewel beperkt. De cryptomarkt blijft zich goed gedragen wat een gunstig signaal is voor na de halving van Bitcoin die ongeveer rond de 20ste wordt verwacht.

In Amerika was er een verdeeld beeld was bij de aandelen van Bitcoin miners. We verwachten pas na de halving weer een verdere stijging van deze aandelen.

Resumerend, we verwachten een verdeelde start voor Europa en zijn in afwachting van de richting die Amerika inslaat. De gestegen rente wordt momenteel gezien als een negatieve factor, hoewel sommige partijen opmerken dat het effect van deze stijging tot nu toe beperkt is gebleven. Ook blijven geopolitieke spanningen, met name in het Midden-Oosten, een factor om in de gaten te houden. We wachten af hoe deze situatie zich verder ontwikkelt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.