Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 12 juni: AAPL - ORCL - ASMI en meer

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag iets beter gaat starten in aanloop naar de publicatie van de consumentenprijzen in Amerika. Dit gebeurt voor de opening van de beurs in New York en de FOMC-vergadering is dan later op de dag, waarbij geen rentewijziging wordt verwacht.

De Amerikaanse beurzen eindigden gisteren nipt op een record voor zowel de S&P 500 als de Nasdaq 100. De Aziatische beurzen laten een gemengd beeld zien en staan overwegend lager.

Op basis van de fair value voor de Amerikaanse futures, wat uiteraard een momentopname is, zou Amerika vanmiddag gemengd starten. Echter, deze gegevens zeggen nu weinig, aangezien we om half drie de consumentenprijzen krijgen.

De signalen wijzen erop dat Europa vandaag wil stijgen, mogelijk in een afwachtende houding, omdat alles vanmiddag weer kan veranderen door de inflatiedata in de Verenigde Staten.

Na een relatief zwak Europa gisteren, verwachten we een kleine inhaalslag, waardoor we mogelijk winsten op de indices krijgen van ongeveer een half procent. We rekenen er ook op dat aandelen in de chipsector verder gevraagd kunnen zijn, mede door rapporten van grote Amerikaanse brokers die wijzen op een supercyclus in DRAM-chips. Eén van de aandelen in Nederland die daarvan kan profiteren is ASMI als toeleverancier. Hoewel ASMI duur is, kan er op basis van dit sentiment nog steeds vraag naar zijn op de korte termijn.

In België presenteerde Colruyt redelijke cijfers, maar het aandeel is daarop vooruitgelopen. Daar komen we later op onze website op terug.

Op Wall Street bereikte Apple een nieuw hoogtepunt aller tijden. Nadat aanvankelijk lauw werd gereageerd op de ontwikkelaarsconferentie, ontstond er gisteren sterke vraag. Beleggers vinden blijkbaar dat het glas half vol is. Als Apple erin slaagt om de weerstand een steun te maken, kan de koers nog veel verder doorstijgen. Dat is afwachten.

Na de sluiting van de Amerikaanse beurs, kwam Oracle met gemengde cijfers, maar de vooruitzichten zijn sterk, met grote deals met onder meer Microsoft en Google (onderdeel van Alphabet). We denken dat Oracle verder kan stijgen: na beurs vertoonde het aandeel een aanzienlijke plus. Ook daar komen we later op onze website op terug.

In Azië is het beeld onduidelijk waarbij de beurs van Hongkong op dit moment in de min staat met een daling van ongeveer 1,5%. Dit wordt toegeschreven aan mogelijke extra sancties van de Amerikanen tegen chipgerelateerde bedrijven. Ook de elektrische voertuigenmakers staan lager, omdat de Europese Unie mogelijk extra importheffingen en sancties gaat invoeren.

De Nikkei-index in Japan doet ook een stapje terug door sterker dan verwachte inflatiedata, wat de Bank of Japan kan dwingen eerder dan verwacht de rente te verhogen.

De Chinese CPI en PPI die uitkwamen tonen aan dat de economie nog steeds te maken heeft met verschillende uitdagingen met name in de productiesector. Er zijn echter ook een paar groene grassprietjes.

Op de obligatiemarkten vond gisteren een succesvolle veiling plaats van 10-jaars Amerikaans papier, de meest succesvolle sinds 2022. Dit kan misschien erop wijzen dat de kapitaalmarktrente een top heeft bereikt.

Momenteel staat het 10-jaars VS papier op 4,41%, het Japanse papier op 0,99% en het Duitse papier op 2,61%.

De inflatiedata in Amerika kunnen weer een duidelijke invloed hebben, evenals de FOMC-vergadering, waar een onveranderde rente wordt verwacht. De markt kijkt ook naar de zogenaamde dot plot, maar de afgelopen 12 maanden heeft deze weinig waarde gehad. We denken dat dit nog steeds het geval is, ondanks dat de dot plot waarschijnlijk zal aangeven dat de Federal Reserve dit jaar de rente 1 tot 2 keer wil verlagen. De dot plot werkt pas weer bij een duidelijkere trend in de inflatie.

Bij valuta is de dollar verdeeld na de recente stijging. Bij grondstoffen is olie iets hoger, en de goud- en zilverprijzen zijn verdeeld. Er wordt gezocht naar steun, en die wordt momenteel gehouden.

Bij industriële metalen is er een zijwaarts patroon zichtbaar, zonder duidelijke trend in de afgelopen 24 uur.

Op de crypto-markten zagen we de afgelopen 24 uur een daling, maar in Azië is er stabilisatie. Toch blijft het onduidelijk of crypto verder zal dalen, omdat nieuwe toppen niet worden bereikt, ondanks de hogere inflows in digitale assets en Bitcoin spot ETF's de laatste tijd. Sommige handelaren vinden dat de markt moe is en verwachten verdere dips.

Resumerend, in de aanloop naar de inflatiedata in Amerika en de FOMC-vergadering kan de markt afwachtend zijn, maar er is weinig vrees. Dit betekent waarschijnlijk een iets hogere start.

Mochten de markten morgen een schrikreactie vertonen op de rentebeslissing van de Federal Reserve, dan lijkt dit slechts tijdelijk. De markt blijft naar boven kijken qua trend en vandaag verwachten we een iets betere opening.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.