Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 12 juli: van melt-up naar melt-down

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 12 juli: van melt-up naar melt-down

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Het was donderdag vroeg nog melt-up en onder donderdagmiddag melt-down waar handelaren over spraken in Amerika: zo snel kan het keren.

De verwachting is dat Europa vandaag voorzichtig zal beginnen. Dit betekent dat we bij de start dalingen kunnen zien, hoewel wordt gesuggereerd dat deze niet zo hevig zullen zijn als die we in Amerika op bepaalde indices hebben gezien. Azië is verdeeld. Op de Amerikaanse futuresmarkt is beeld momenteel verdeeld. Vandaag komen er verschillende grote Wall Street-banken met cijfers en Mercedes gaat weer groter inzetten op verbrandingsmotoren na zwakte in elektrische voertuigen.

Om deze keer eerst naar Wall Street te kijken, zagen we dat de Dow Jones steeg met 0,1%, terwijl de Nasdaq 2% verloor en de S&P 500 0,9% daalde. Opvallend was dat de Russell 2000 de dag afsloot met een winst van 3,6%.

De koers van Tesla daalde met maar liefst 8,5% door berichten in de media dat het bedrijf haar robotaxi-evenement van 8 augustus uitstelt. De koers van NVIDIA daalde met meer dan 5,5% en die van Taiwan Semiconductor met ongeveer 3,5%.

Deze bewegingen in Amerika tonen aan dat vooral de grote technologiebedrijven werden verkocht, terwijl de zogenaamde lokale waarden werden gekocht. Dit gebeurde na publicatie van vriendelijke consumentenprijzen die de hoop op een renteverlaging in september deden toenemen. Echter, deze hoop kan te optimistisch zijn.

De veronderstelling was ook dat de grote bedrijven werden verkocht omdat de economische signalen in Amerika sneller dan verwacht verslechteren, zoals bleek uit de resultaten van bedrijven die verbonden zijn met de consument. Het is nog onduidelijk of deze daling zich de komende tijd zal voortzetten of dat de dip van gisteren een eenmalige gebeurtenis was.

Vanwege de waarschijnlijk vriendelijkere rente en het grote verschil tussen de indices gisteren, is het de vraag of dit echt het einde is van de recente bullmarkt. Wij denken van niet. Maar na de "stampede" de laatste rijd richtring technologie is het misschien ook wel nodig om zo nu en dan dit soort dagen te hebben om aan te tonen dat niet alles elke dag maar kan stijgen.

In Azië zien we momenteel een gemixt beeld, waarbij de Nikkei 2% verliest, terwijl de Hang Seng juist 2% wint. Dit toont aan dat ook in Azië geen duidelijke richting zichtbaar is. De Zuid-Koreaanse Kospi staat momenteel 1,1% lager, een signaal dat chips lager kunnen gaan.

Bij obligaties is het effectief rendement aanzienlijk gedaald, wat juist een steun kan zijn voor de aandelenmarkten. De yields zijn ook gedaald vanwege toegenomen zorgen over een mogelijke harde landing in Amerika. Het tienjarige Amerikaanse staatspapier staat op 4,23%, het Duitse op 2,48% en het Japanse op 1,06%. Ook het Franse en Italiaanse staatspapier zijn in effectief rendement gedaald.

Bij valuta waarschuwt Japan opnieuw dat het niet toestaat dat de yen nog zwakker wordt. De dollar is overigens de afgelopen 24 uur verzwakt. Bij commodities laten de Chinese basis- en industriële metalen een onduidelijke beweging zien. De koperprijs is gedaald door twijfelachtige economische gegevens uit China. De olieprijs is licht gedaald, terwijl goud opnieuw sterk steeg in Amerika, wat wijst op veerkracht en mogelijk verdere winsten.

Bij de crypto-markten is het beeld nog steeds onduidelijk. De lagere rente van de afgelopen 24 uur is in principe een steun voor risicovolle assets zoals crypto. Maar crypto komt momenteel bij elk herstel opnieuw verkopers tegen. Bitcoin was de afgelopen dagen hersteld maar daalde in Azië weer licht naar rond de 57.000 dollar.

Resumerend hebben we gezien dat de afgelopen 24 uur volatiel waren. Sommige indices stegen, andere daalden sterk. Na publicatie van de consumentenprijzen in Amerika, die aangeven dat de inflatie misschien sneller afkoelt dan verwacht, daalden de hoofdindices S&P 500 en Nasdaq sterk terwijl de Russell 2000 juist steeg. Echter, het is nog te vroeg om te concluderen dat dit het begin is van een grote sectorrotatie. Vandaag krijgen we ook de producentenprijzen in de VS, wat ook weer inzicht geeft in toekomstige inflatie en beslissingen van de Federal Reserve.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.