Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 12 augustus: hoger en voorzichtig - blik geopolitiek

SCE Trader: Morning Call - maandag 12 augustus: hoger en voorzichtig - blik geopolitiek

Op onze website veel meer. De huidige signalen wijzen op een voorzichtige en iets hogere start van de Europese markten. De futures van Europese indices staan hoger en wijzen momenteel op een winst van ongeveer 0,3 procent.

Afgelopen vrijdag sloot de Amerikaanse beurs iets hoger af, en momenteel zien we in Azië een verdeeld koersbeeld. De brand in de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne zal naar verwachting vooralsnog geen verdere gevolgen hebben voor de markten. Daarnaast is er aandacht voor de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, nu er steeds hardnekkiger geluiden zijn over een mogelijke grote aanval van Iran op Israël binnen 48 uur.

De markten beginnen de week dus met vooral een aantal geopolitieke spanningen, hoewel de reactie daarop relatief kalm is. Dit blijkt ook uit de olieprijs, die weinig beweging vertoont.

Wat betreft bedrijfsresultaten wordt er vandaag geen grote drukte verwacht, afgezien van mogelijke verrassingen. Ook op het gebied van economische data staan er vandaag geen belangrijke gebeurtenissen op de agenda.

Vorige week zagen we dat de markten zeer volatiel bleven, maar tegelijkertijd zien we dat er bij koersdalingen toch weer voorzichtig kopers op de markt komen. Of deze trend zich direct zal voortzetten, is nog onduidelijk, maar het is zeker iets om rekening mee te houden, met ook een blik op de verschillende geopolitieke onzekerheden die nog steeds boven de markt hangen en mogelijk wel invloed kunnen hebben.

Wall Street kende vrijdag een zigzagbeweging en sloot uiteindelijk iets hoger af. De handel was voorzichtig, waarbij een aantal technische steunpunten werden vastgehouden. Dit betekent dat, na recente grote dips, er op bepaalde niveaus toch weer kopers in de markt kwamen, waardoor de indices overwegend iets beter presteerden.

In Azië is het beeld momenteel onduidelijk, met markten die geen duidelijke richting weten te kiezen en beperkte uitslagen vertonen. De handel kijkt wel uit naar nieuwe economische data later deze week in Japan.

Als we naar obligaties kijken, zien we dat het tienjarige Amerikaanse staatsobligatiepapier momenteel een effectief rendement laat zien van 3,94%. Het Japanse papier noteert op 0,86% en het Duitse papier op 2,22%. Italiaanse en Franse staatsobligaties liggen ook iets lager qua effectief rendement.

Wat betreft rente gaf een oud-gouverneur van de Bank of Japan aan dat Japan geen ruimte meer heeft om de rente te verlagen, verwijzend naar de recente afbouw van de carry trade.

Op de valutamarkt zien we momenteel weinig beweging in de dollar. De dollar-yen noteert rond de grens van 147, die voorlopig als een steunniveau fungeert. Als de dollar-yen niet verder daalt, kunnen de markten dit interpreteren als een teken dat het grootste deel van de carry trade achter de rug is, wat een positief signaal zou kunnen zijn.

Bij commodities is er weinig beweging in de olieprijs, ondanks de toenemende speculaties dat Iran een grote vergeldingsaanval gaat uitvoeren, mogelijk binnen enkele dagen. Er wordt verwacht dat ook Iran's proxies, zoals Hezbollah, aan deze aanval deelnemen. De olieprijs reageert hier echter nauwelijks op, mogelijk omdat er nog niets concreets is gebeurd. Het is ook belangrijk om te bedenken dat de Verenigde Staten qua energie volledig zelfvoorzienend zijn, wat niet geldt voor Europa. De energiemarkten reageren ook niet op de brand in de kerncentrale van Zaporizja, omdat wordt aangenomen dat er geen gevaarlijke situatie is ontstaan.

De goudprijs blijft eveneens stabiel, en hetzelfde geldt voor de rest van de grondstoffenmarkt. Wat betreft goud is het opvallend dat het ijzersterk blijft liggen en op elke dip wordt gekocht.

De crypto-markt had zondag een zwakke dag, maar het is belangrijk om op te merken dat het weekend geen goede graadmeter meer is, aangezien de omzetten tijdens het weekend aanzienlijk lager zijn.

Toch blijft het interessant om te zien of de koers van Bitcoin opnieuw bij dips wordt gekocht. Als dat gebeurt, zou je voorzichtig kunnen concluderen dat er mogelijk een hogere bodem wordt gevormd, ondanks het nog zeer onzekere beeld. Echter, zolang Bitcoin geen beter momentum laat zien, blijft de kans op een verdere crash van de totale cryptomarkt aanwezig.

Samenvattend lijkt de markt in eerste instantie voorzichtig en hoger te starten. De focus ligt op Oekraïne en het Midden-Oosten, in een week waarin later nog een aantal bedrijfsresultaten bekend worden gemaakt en nieuwe inflatiedata uit de Verenigde Staten, zoals de consumentenprijzen, die op woensdag worden verwacht. Dit kan een duidelijke invloed hebben op de handel. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.