SCE Trader: Morning Call donderdag 12 september: duidelijk hoger voorzien
Op onze website hebben vandaag aandacht voor NVIDIA, de ECB en de Amerikaanse PPI. Ook komende cijfers van Brederode $BREB waar we aandacht aan gaan besteden en op een stijging inzitten. En dan natuurlijk alle andere zaken die we belangrijk vinden.
De verwachting is dat de Europese markten vandaag hoger gaan openen, in aanloop naar de rentebeslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) en na een volatiele dag in de Verenigde Staten, waar de indices uiteindelijk hoger sloten. In Azië zien we eveneens een positief beeld, met de Nikkei-index die momenteel een winst van 3,2% laat zien.
Wat betreft de Amerikaanse futuresmarkten, lijkt het erop als momentopname dat de VS vanmiddag opnieuw iets beter zal starten.
De Europese beurzen zullen naar verwachting reageren op de winsten die in Amerika zichtbaar waren. Als momentopname staan de STOXX futures ruim 1% hoger.
Gisteren zorgde de publicatie van de consumentenprijzen in de VS voor onrust op de markten. Hoewel deze cijfers op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden, hoefden ze op zichzelf geen grote verstoring te zijn. Het debat tussen Donald Trump en Kamala Harris, waarbij Harris als winnaar uit de bus kwam werd uiteindelijk al neutraal gezien
De VS herstelde, wat vandaag voor steun in Europa kan zorgen. Amerika accepteert dat de Fed waarschijnlijk geen renteverlaging van 50 basispunten, maar van 25 basispunten gaat doorvoeren in september, wat wij overigens ook het beste vinden voor de financiële markten. Immers, dan geeft de Fed een signaal dat het vooralsnog niet al te grote zorgen heeft over een harde landing.
Met name de chipsector zou mogelijk een sterke rally kunnen inzetten, nu deze aandelen in de VS herstelden, met NVIDIA dat 8% steeg na positieve uitspraken tijdens een conferentie van Goldman Sachs.
Daarnaast is er ook de mogelijkheid dat er meer speculatie ontstaat over grensoverschrijdende fusies in de financiële sector.
Wat betreft de ECB-vergadering bestaat de kans dat Christine Lagarde de rente met een kwart procent verlaagt, wat op de lange termijn steun kan bieden, maar op de korte termijn al in de koersen verrekend lijkt te zijn.
Ondanks de verwachte hogere opening van de markten, blijft het belangrijk om te beseffen dat de handel voor nu uiterst volatiel is. Als de ECB-vergadering van vanmiddag en de publicatie van de producentenprijzen geen verstoringen veroorzaken, is het echter niet uitgesloten dat de markten de komende dagen verder omhoog gaan. Dan krijgen we een mogelijke grote bear squeeze van enkele procenten.
Op Wall Street was het gisteren een wilde dag. De handel begon met een scherpe daling, maar herstelde vervolgens sterk, waardoor de indices uiteindelijk hoger sloten. Deze opwaartse beweging werd mede gedreven door positieve uitspraken van NVIDIA tijdens een conferentie bij Goldman Sachs.
De grote schommelingen in de handel wijzen erop dat de markten nog steeds onrustig zijn. Wat echter opvalt, is dat het bekende patroon van "buy on dips" opnieuw zichtbaar is in de VS.
In Azië is er naast China een rally te zien. De Nikkei-index wint meer dan 3%, nadat er eerder deze week wel druk was door de carry trade, is deze nu omgeslagen in euforie. De Chinese beurzen blijven dus wel achter.
De stemming op de obligatiemarkten is vast te noemen. De rentetarieven blijven dalen, wat erop wijst dat er nog steeds zorgen zijn over een mogelijke harde landing. De rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties staat op 3,67%, terwijl de Japanse obligaties op 0,87% staan en de Duitse op 2,12%. Ook de Franse en Italiaanse obligaties noteren iets lager.
Op de valutamarkten noteert de dollar momenteel boven de 1,10 ten opzichte van de euro. Sommige partijen verwachten dat als de ECB vandaag de rente verlaagt, de dollar aanzienlijk sterker kan worden en de euro zwakker. De dollar ten opzichte van de yen blijft stabiel op 142,8.
Bij de commodities blijft de goudprijs binnen zijn recente handelsbandbreedte en is iets hoger. De olieprijs is eveneens wat gestegen, hoewel we recent een grote daling hebben gezien. De graanprijzen laten een verdeeld beeld zien, terwijl de metaalprijzen iets hoger liggen zonder dat dit direct een nieuwe trend aangeeft. Bij de softs steeg de cacaoprijs met 6%, terwijl de prijs van sinaasappelsap met 4% daalde.
In de crypto-markt zagen we gisteren ook grote koersbewegingen. Bitcoin zakte eerst flink, maar herstelde vervolgens sterk en noteert nu op 58.400 dollar. Opvallend blijft dat er bij dips wordt gekocht in Bitcoin, maar het is nu de vraag of er ook weer verkopers komen bij stijgingen.
Mocht de aandelenmarkt de komende dagen blijven stijgen en zowel de ECB-vergadering als de Amerikaanse producentenprijzen geen verstoringen veroorzaken, dan zou Bitcoin op korte termijn een rally kunnen inzetten, zonder dat dit betekent dat er de onderliggende lange termijn trend wordt opgepakt.
Samenvattend lijkt het erop dat de markten vandaag flink hoger openen, in afwachting van de ECB-beslissing en de producentenprijzen. Hoewel we grote schommelingen zien, wat duidt op een onrustige markt, is het niet uitgesloten dat de opwaartse beweging de komende dagen doorgaat, mits er geen verstoringen optreden.
Op korte termijn blijven we echter ook voorzichtig, terwijl de lange termijn trend nog steeds opwaarts is. En ja, weer blijkt dat het "buy on dips" blijkbaar nog steeds werkt.
Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.