Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 13 mei: vlakke start


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Europa lijkt vandaag vlak te beginnen, na een sterke voorgaande week waarin verschillende indices recordhoogtes bereikten. De Amerikaanse markt sloot verdeeld, wat mogelijk een tegenwerkende factor kan zijn. Azië laat verdeelde noteringen zien. Een factor die een hogere opening zou kunnen tegenhouden is het iets gestegen rendement op staatsleningen.

Op basis van de fair value van Amerikaanse futures, als een momentopname, is geen duidelijke beweging te identificeren.

Later deze week worden belangrijke cijfers verwacht, vooral van Duitse bedrijven zoals Rheinmetall en Bayer. Het einde van het kwartaalresultatenseizoen nadert, maar er staan alweer nieuwe gebeurtenissen op de agenda, waaronder deze week inflatiegegevens uit Amerika.

Zoals eerder gezegd, bleven de koersen op Wall Street dicht bij huis. In Amerika steeg het biotechbedrijf Novovax met bijna 100% na een aankondiging van een licentieovereenkomst met het Franse Sanofi voor zijn covid-vaccin.

TSMC presteerde goed na de publicatie van verkoopcijfers vorige week vrijdag en dit aandeel zou wel eens stapsgewijs verder kunnen stijgen, terwijl Akamai juist fors daalde.

De regering Biden wil volgens de media de tarieven op de import van Chinese elektrische voertuigen (EV's) te verhogen van 25% naar 100%, in een poging de Amerikaanse industrie te beschermen. Deze stap zou een escalerende handelsoorlog kunnen veroorzaken, omdat China waarschijnlijk met vergeldingsmaatregelen zal reageren. Historisch gezien hebben sancties, handelsbarrières en protectionisme op de lange termijn gefaald. Critici suggereren dat deze acties van Biden ook bedoeld zijn om stemmen te winnen voor de aanstaande Amerikaanse verkiezingen. Tot die tijd lijkt de situatie verder te escaleren.

In Azië zijn de meeste beurzen richtingloos. In China zijn de consumentenprijzen iets gestegen, maar de producentenprijzen zijn opnieuw gedaald, wat nog steeds kan wijzen op een economische vertraging of zwakte. Ook blijven gegevens over krediet onzeker.

De aandelen van Tata Motors dalen met 8% na een voorzichtige groeiverwachting wat misschien wijst op tijdelijk minder uitbundige groei in India. Zuid-Korea investeert 7,3 miljard dollar in de chipindustrie volgens de media. Dit had geen effect op de markten.

Later vandaag komt het Japanse SoftBank met cijfers. Dan kan het ook bekend worden gemaakt dat ARM zijn eigen AI-chips wil gaan produceren. SoftBank heeft een groot belang in ARM

Bij obligaties is het rendement op Amerikaanse 10-jarige staatsleningen momenteel 4,498%. Duits staatspapier staat op 2,51% en Japans staatspapier staat op 0,946% rendement.

Federal Reserve-medewerker Raphael Bostic heeft vrijdag opnieuw de verwachtingen voor renteverlagingen getemperd door te herhalen dat hij hoogstens één renteverlaging dit jaar voorziet.

Bij valuta vertoont de dollar geen duidelijke richting, en bij commodities staat olie een beetje in de min, terwijl goud ook iets lager staat. De goudprijs, die eerder dreigde onder haar steun te zakken, vertoont nu wel weer een stijgende trend.

Bij crypto was het afgelopen weekend rustig en er worden nog steeds nieuwe katalysatoren gezocht. Zolang die ontbreken kan de handel nog steeds een neerwaartse trend vertonen, wat de afgelopen dagen ook te zien was bij Bitcoin. Ook in de Aziatische handel is crypto weer iets gezakt.

Resumerend, vandaag is een rustige dag wat betreft bedrijfsresultaten en economische gegevens. Later deze week wordt het drukker, met aandacht voor inflatiegegevens uit Amerika en resultaten van Duitse bedrijven. De handel blijft optimistisch en negeert negatieve signalen, zoals de mogelijkheid van een onverwachte rentewijziging. Zolang dit beeld aanhoudt, blijft de Europese beurs op zoek naar nieuwe records. De start voor vandaag ziet er echter vlak uit.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.