Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 13 augustus: voorzichtig en hoger - PPI

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 13 augustus: voorzichtig en hoger - PPI

Op onze website veel meer. De huidige signalen wijzen erop dat de Europese beurzen voorzichtig, maar hoger openen. In de Verenigde Staten zagen we gisteren een wisselvallige markt, met uiteindelijk een verdeeld beeld en een sterke stijging van NVIDIA.

In Azië zijn de indices momenteel ook verdeeld, maar de Japanse Nikkei heeft alle verliezen goedgemaakt sinds de afbouw van de yen carry trade is begonnen.

Op de Amerikaanse futuresmarkten zien we op dit moment overwegend iets hogere noteringen, hoewel dit uiteraard als een momentopname moet worden gezien.

De markten blijven ook de situatie in het Midden-Oosten nauwlettend volgen, nadat de Israëlische militairen maandag de hoogste staat van paraatheid hebben aangekondigd. Er wordt verondersteld dat er elk moment een aanval van Iran op Israël kan plaatsvinden. Toch lijken de markten hier niet al te veel angst voor te hebben, mede door de coalitie die tegen Iran is gesmeed. Zowel de Amerikanen, Britten als Fransen en de Jordaniërs hebben aangegeven dat zij Israël militair ondersteunen als Iran aanvalt. Het blijft echter een onzekere situatie waarvan de uitkomst nog onbekend is.

Ondertussen is er sprake van herstel op de Nikkei-index, nu de afbouw van de yen carry trade grotendeels is voltooid en er wat meer rust is ontstaan. Uit onderzoek blijkt ook dat een lichte stijging van de Japanse rente juist een positief effect kan hebben op Japanse aandelen. Deze ontwikkelingen zullen waarschijnlijk ook invloed hebben op de Europese beurzen.

Vandaag wordt er met belangstelling uitgekeken naar de producentenprijzen (PPI) in de Verenigde Staten. Deze cijfers zijn belangrijk omdat ze een indicatie kunnen geven of de inflatie ook op consumentenniveau langzaam verder afneemt. De PPI wordt vanmiddag om half drie Nederlandse tijd bekendgemaakt.

Op het gebied van bedrijfsresultaten is het vandaag wat rustiger. Toch kunnen we verwachten dat technologieaandelen, onder aanvoering van het herstel van NVIDIA, mogelijk stijgen.

Op Wall Street zagen we gisteren een grillige markt. De handelsvolumes waren laag, maar NVIDIA liet een forse stijging zien van meer dan 4% bij lage volumes. De Amerikaanse markten hanteerden een afwachtende houding in de aanloop naar de inflatiecijfers van vandaag (PPI) en de CPI morgen.

De markten tonen veerkracht, en we zien dat er in Amerika op dips wordt gekocht. Politiek speelt ook een rol, hoewel het interview van Elon Musk met Donald Trump nauwelijks invloed lijkt te hebben op de financiële markten.

In Azië zien we dat de Nikkei-index een forse rebound maakt, terwijl de zorgen over de afbouw van de yen carry trade afnemen. Alle verliezen sinds afbouw van de carry trade zijn weggepoetst.

Beleggers verwachten dat de Japanse centrale bank de rente niet snel zal verhogen als dit negatieve effecten zou hebben op de financiële markten. Dit is dus een omgekeerde situatie: de BoJ vindt financiële markten belangrijker dan inflatiebeheersing, die overigens nog geen groot probleem is in Japan. Wat dat betreft hebben ze ook enige wiggle room. De Chinese markten tonen momenteel geen duidelijke richting, terwijl Korea ook weinig beweging laat zien.

Op de obligatiemarkten noteert de tienjarige Amerikaanse staatslening momenteel op 3,91%, het Japanse papier op 0,86% en het Duitse op 2,22%. Italiaanse en Franse staatsobligaties tonen een verdeeld beeld. De rendementen op obligaties zijn de afgelopen dagen gestegen, hoewel dit in perspectief moet worden gezien met de forse daling in de dagen ervoor. De obligatiemarkten zouden vanmiddag flink kunnen reageren op de producentenprijzen.

Wat betreft valuta noteert de dollar tegen de euro momenteel zonder duidelijke richting. De dollar-yen koers ligt rond de 148, wat erop wijst dat er inderdaad rust terugkeert binnen deze wisselkoers. Dit kan op zijn beurt weer geruststellend werken voor de aandelenmarkten.

Bij commodities zagen we gisteren een forse rally in goud, gevolgd door winstnemingen op hogere niveaus. Mogelijk zien we vandaag opnieuw winstnemingen, maar de onderliggende trend van goud blijft opwaarts gericht.

De olieprijs is gisteren fors gestegen in anticipatie op een mogelijke aanval van Iran op Israël. Vandaag zal de olieprijs waarschijnlijk afwachten wat er verder gaat gebeuren, hoewel de prijs al een flink deel van deze onzekerheid heeft ingeprijsd.

Basis- en industriële metalen lijken voorzichtig een dieptepunt te bereiken, waarbij koper de afgelopen twee handelsdagen een rebound heeft laten zien.

Op de crypto-markten zien we momenteel een zijwaartse beweging. Bitcoin noteert rond de $59.300 en heeft de laatste dagen te maken gehad met neerwaartse druk, hoewel er steeds weer kopers op dips waren. Toch blijft het beeld onduidelijk.

Samenvattend lijkt het erop dat we vandaag voorzichtig, maar hoger openen. De onzekere factor blijft onde meer de situatie rond Iran, waarbij de vraag is of de markten dit al hebben ingeprijsd. Ook wordt er met een schuin oog gekeken naar de oorlog in Oekraïne. Vanmiddag krijgen we de inflatiedata aan de hand van de producentenprijzen in de Verenigde Staten. Mocht deze data geen verstoring veroorzaken, dan zou dit een extra impuls kunnen zijn voor de zogenaamde dipkopers. Nu eerst maar eens zien hoe de opening van de Europese markten verloopt. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.