Navigation

SCE Trader: Morning Call vrijdag 13 september: wederom kans op stijging

SCE Trader: Morning Call vrijdag 13 september: wederom kans op stijging

Op onze website hebben vandaag aandacht voor Brederode $BREB waar we op een up zitten, Adobe $ADBE, de XRP-token en nog veel meer.

De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag weer hoger openen, mede door positieve ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Momenteel zien we echter een verdeeld beeld in Azië.

Op basis van de fair value lijkt het erop dat de Amerikaanse beurs vandaag iets beter van start zal gaan, maar dat is uiteraard een momentopname.

Er is kans dat de vraag naar technologieaandelen weer zal toenemen, terwijl olieaandelen waarschijnlijk onder druk blijven door de dalende olieprijs.

De handel wordt gekenmerkt door de hoop op verdere renteverlagingen als ondersteuning van de economie. Aan de andere kant blijkt, zoals gisteren toen de ECB de rente met een kwart procent verlaagde, dat de economie sneller afkoelt dan verwacht. Voor nu lijkt er in ieder geval een betere start in het verschiet te liggen.

Op Wall Street eindigden de koersen uiteindelijk hoger, maar de sessie begon opnieuw zeer volatiel, iets wat we de laatste tijd bijna dagelijks zien. Uiteindelijk steeg de technologie-sector flink. Nabeurs publiceerde Adobe cijfers en daalde 9%, daar komen we later op terug.

Er zijn ook stakingen aangekondigd bij Boeing, wat de problemen bij dat bedrijf kan verergeren.

In de Amerikaanse markt worden dips snel opgekocht, maar het is nog onduidelijk of dit een zogenaamde "bear trap" is of het begin van een nieuwe opwaartse trend.

In Azië is het beeld verdeelder. Media melden dat China van plan is om de rentetarieven te verlagen op 5 biljoen dollar aan uitstaande hypotheken om de economie te stimuleren. Of dat succesvol zal zijn, is nog de vraag. Chinese aandelen zijn de afgelopen jaren uit de gratie geraakt, wat ook wijst op weinig interesse bij buitenlandse investeerders.

Bij obligaties werd gisteren wisselend gereageerd op de producentenprijzen in de VS, die iets hoger waren dan verwacht, maar geen grote verstoring veroorzaakten. Wel maakt dit de kans groter dat de Fed de rente in september met 25 basispunten verlaagt in plaats van 50 basispunten.

Niet iedereen is het hiermee eens. Oud-Fed medewerker Dudley pleit nog steeds voor een verlaging van 50 basispunten.

Momenteel zijn de renteniveaus als volgt: de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie op 3,65 procent, de Japanse op 0,85 procent en de Duitse op 2,16 procent. Italiaanse en Franse obligaties laten momenteel een fractioneel hoger effectief rendement zien.

Bij de commodities zagen we gisteren een forse rally in goud. We bevinden ons nog steeds op een up voor goud, maar het is de vraag of dit het begin is van een nieuwe stijging of een tijdelijke consolidatie. De olieprijs daalde aanvankelijk, maar herstelde zich vannacht enigszins.

In andere grondstoffenmarkten zien we dat suiker gevraagd is, en industriële metalen iets hoger staan. Het lot van deze metalen hangt grotendeels af van de economische groei van China.

Op de valutamarkt staat de dollar momenteel op bijna 1,11 euro. Verschillende Amerikaanse zakenbanken voorspellen echter een daling van de euro ten opzichte van de dollar, omdat de ECB mogelijk groter dan verwachte rentestappen zal nemen. De dollar staat op 141 ten opzichte van de yen.

In de crypto-markt zagen we tijdens de Amerikaanse sessie een poging tot stijging, maar het verdeelde beeld blijft aanhouden. Op de korte termijn mogen we "blij" zijn als de crypto-markt consolideert en niet verder daalt.

Samenvattend lijkt het erop dat de Europese beurzen vandaag hoger openen. Waar we de dag eindigen, blijft echter onzeker, vooral in deze volatiele markt. Het is de vraag of dit de bodem is en de dipkopers weer gelijk krijgen, of dat de markten op hogere niveaus opnieuw weerstand zullen ondervinden.

Op de lange termijn zijn we optimistisch, maar september is traditioneel een maand om voorzichtig te blijven. Voor vandaag verwachten we in ieder geval een betere start bij de huidige bekende gegevens.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.