Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 14 februari 2024 - New York onderuit - BTC


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van scetrader.nl. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Europa wordt iets lager verwacht bij de opening, na een neerwaartse beweging op Wall Street. De daling volgde op de publicatie van inflatiecijfers (CPI) die hoger was dan verwacht, wat mogelijk kan leiden tot een latere renteverlaging door de Fed. Azië noteert verdeeld tot lager.

De huidige fair value op Amerikaanse fututes als momentopname geven een verdeeld beeld aan voor de opening van Wall Street vanmiddag.

Vanochtend kwam ABN AMRO met cijfers die op het eerste gezicht voldoen met een matige winstijging en kondigde aan voor 500 miljoen euro aandelen te gaan inkopen. Heineken is zwakker dan verwacht met een zwakke outlook. De visie en duiding over de bedrijven die vandaag hun cijfers vrijgeven worden gebracht in onze feed op scetrader.nl.

Wall Street sloot in het rood, met alle elf sectoren van de S&P 500 $SPX in de min. De daling was behoorlijk fors, met de S&P 500 die 1,4% lager ging en de Nasdaq 100 die 1,8% moest inleveren. Dit duidt op een markt die zoals beschreven tijdelijk tegen een muur aanloopt op dit moment, met aanzienlijke zwakte bij de grote tech-aandelen.

Wat mogelijk zorgwekkender kan worden, is dat de regionale bank-index van Amerika ongeveer 5% daalde. Dit kan, zoals eerder beschreven, duiden op toenemende bezorgdheid over Amerikaans commercieel vastgoed dat ook buiten de Verenigde Staten financiële bedrijven kan raken.

Wat betreft de trend op aandelenmarkten. De daling van de aandelenmarkten is momenteel geen teken van een omkering van de trend, maar een dip kan wel wenselijk zijn om te testen of de huidige opwaartse beweging steeds hogere bodems krijgt en is goed om de hype te laten afnemen.

In Azië zijn veel beurzen nog steeds gesloten vanwege het Lunar New Year. Hong Kong ligt verdeeld. Wat betreft Chinese aandelen, velen worden verwijderd uit MSCI-indices, wat mogelijk voor druk kan zorgen omdat indexbeleggers deze aandelen dan ook gaan verkopen. Wel is de kans groot dat de Chinese overheid dit aanbod gaat opvangen.

Japan noteert lager. De Nikkei was dinsdag ongeveer 3% gestegen om kort de grens van 38.000 te doorbreken die het voor het laatst in 1990 was bereikt.

Obligaties staan onder druk volgend het inflatierapport in de VS. De Amerikaanse 10-jaarsrente is opgelopen tot 4,30%. Dit kan ook druk leggen op de Europese rentetarieven. De verwachting is nu dat de Fed pas in juni of juli de rente gaat verlagen.

De rendementen op 10-jarige Japanse staatsobligaties stijgen aanzienlijk doordat de yen verzwakte tot 150. De yield op 10-jarige Japanse staatsobligaties staan rond de 0,756%, het hoogste niveau sinds 11 december. Onder het yield curve control-beleid van de Bank of Japan (BoJ) streeft de BoJ ernaar de yields van 10-jarige JGB's rond de 0% te houden, terwijl de bovengrens op 1% wordt gehouden als referentie.

Bij valuta is de de dollar is aanzienlijk sterker geworden. De dollar tegen de yen staat dus rond 150-grens. In de hoek van commodities stijgt de prijs van olie iets verder, terwijl goud verzwakt door de stijgende rente en noteert weer onder de 2000 dollar. Cacao blijft stijgen.

Crypto had beperkt te lijden onder het 'risk-off' sentiment van beleggers en de hogere rente. Bitcoin liet een gereduceerd verlies zien, wat aangeeft dat het sentiment positief blijft. Het is een sterk signaal dat crypto geen paniek kent, ondanks de hogere kapitaalmarktrente, de daling van aandelen en de kans dat er toch nog meer aanbod komt uit Grayscale en Genesis. Momenteel in de vroege Europese handel lonkt Bitcoin weer naar de 50.000 grens.

Resumerend

De inflatiedata in de VS geven een excuus om lucht uit de aandelen te laten lopen terwijl Bitcoin het beter dan verwacht heeft gedaan de afgelopen 24 uur. De data (CPI) geven inderdaad aan dat de Fed later de rente kan gaan verlagen (zoals Powell al eerder heeft aangegeven), maar wijzen ook op een beter dan verwachte economie wat goed is voor de bedrijfsresultaten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.