Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 14 maart - op weg naar PPI


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld tot iets lager gaat starten. Dit nadat op Wall Street het beeld uiteindelijk verdeeld was en we te maken hebben in Azië met ook geen eenduidige richting.

Op basis van de fair value zou de Amerikaanse beurs vanmiddag overigens iets beter starten. Dit is uiteraard een momentopname van de Amerikaanse futuresmarkten.

De Europese beurzen gaan vandaag richting de producentenprijzen over de maand februari in Amerika. Daarbij is dit net zoals de consumentenprijzen weer een indicatie wat de Amerikaanse Federal Reserve met de rente kan gaan doen. De verwachting is dat de producentenprijzen met 0,3% zijn gestegen en met 0,2% exclusief voedsel en energie, de zogenaamde core rate.

Op woensdag was er al een verdeeld beeld zichtbaar, hoewel wel met selectieve vraag. Dit beeld zal waarschijnlijk blijven doorgaan. Op het gebied van de bedrijfsresultaten is het opnieuw Duitsland dat in de belangstelling staat waar ondermeer K+S, RWE, Elmos en Rheinmetal met de cijfers komen, evenals Deliveroo. Deze cijfers kunnen ook invloed hebben op andere Europese beurzen.

Op Wall Street zagen we de zogenaamde yo-yo weer. Met andere woorden, we zagen plussen, we zagen minnen, maar een echt duidelijk beeld was er niet zichtbaar.

Intel was zwak omdat volgens Bloomberg het Pentagon afziet van plannen van een subsidieronde van 2,5 miljard dollar. Tevens konden we constateren dat het aandeel Tesla onderuit vloog door een broker downgrade van Wells Fargo en Coinbase dat 1 miljard gaat ophalen via een converteerbare lening sloot uiteindelijk mild lager.

In Azië is het al geen ander beeld. Ook daar zien we geen duidelijke richting. Tevens zien we dat in Japan de markt in afwachting is van nieuwe loononderhandelingen die kunnen gaan bepalen of de Bank of Japan in maart dan wel op in april de rente gaat verhogen. Volgende week maandag en dinsdag komt de Bank of Japan bijeen.

Bij obligaties zal waarschijnlijk de handel wachten op de Amerikaanse producentenprijzen. Momenteel zien we dat de rente toch weer is opgelopen. De tienjarige Amerikaanse kapitaalmarktrente toont nu een effectief rendement van 4,2%. Het Japanse tienjaars papier staat onderhand al op 0,78% en de Duitse tienjaars rente staat op 2,35%.

Met andere woorden we zitten nog steeds in dezelfde range als de afgelopen tijd maar zijn nu weer bezig met een opwaarts beweging. Zodoende zullen de producentenprijzen vanmiddag belangrijk kunnen worden.

Bij valuta beweegt de dollar zijwaarts momenteel. Bij commodities ging de prijs van koper op woensdag flink naar boven. Dit komt omdat de Chinese smelters hebben beloofd de productie naar beneden te brengen om de prijs van koper te ondersteunen. Daarnaast konden we zien dat de prijs van olie iets is gestegen. Maar net zoals de laatste tijd, er staat wel een plus, maar na die plus is het tot nu toe daarna een min geweest waardoor je nog altijd in een range zit. De goudprijs is gestegen en heeft een consolidatie laten zien in Azië.

Bij crypto kunnen we zien dat Bitcoin vannacht de winst heeft geconsolideerd. Terwijl Bitcoin weer een record neerzette, is de koers van MicroStrategy $MSTR daar weer overheen gegaan met een winst van 11%. Nabeurs maakte MicroStrategy bekend 500 miljoen dollar te gaan ophalen om nog meer Bitcoin te kopen.

Terug naar crypto, de HAPI-token is nu aan de top van haar recente range beland na een verdere stijging in Amerika. Nu gaat het erom spannen. Als deze winst wordt geconsolideerd, sluiten we een sterke rally niet uit van deze munt die onderdeel is van een protocol dat ook echt een toegevoegde waarde heeft.

Resumerend is de verwachting dat Europa vandaag verdeeld tot mogelijk ietsjes lager gaat starten in de aanloop naar de producentenprijzen in Amerika.

Ondertussen zien we dat de markten, als ze het een dagje goed doen, de dag erna het toch vaak wat rustiger aandoen. Met andere woorden, je blijft in een soort opwaarts range zitten, maar met winstnemingen bij een stijging. De rente zal vanmiddag in de gaten worden gehouden na de producentenprijzen (PPI). Overall betekent het wederom dat de start afwachtend kan zijn.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.