Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 14 mei: vlakke start voorzien - financials


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Europa zal naar verwachting vandaag verdeeld tot iets lager starten, in navolging van de overwegend gemengde aandelenkoersen in Amerika en een fractioneel lagere tot richtingloze trend in Azië.

De Amerikaanse futuresmarkten wijzen op een vlakke start, maar dit is slechts een momentopname.

Vandaag kijken de markten uit naar de publicatie van inflatiedata in Amerika, met de producentenprijzen die vrijgegeven worden. Deze kunnen mogelijk invloed hebben op de markt, terwijl morgen de cijfers van de consumentenprijzen, die als belangrijker worden beschouwd, worden gepubliceerd.

Daarnaast houdt Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, vandaag een toespraak, wat de markt ook in de gaten houdt.

In Amsterdam kan de handel mogelijk beïnvloed worden door het rapport van Bloomberg waarin staat dat een nieuwe Nederlandse regering de 15% belasting op de inkoop van aandelen door bedrijven kan schrappen. Dit zou een groot voordeel kunnen opleveren voor financiële bedrijven die aanzienlijk aandelen inkopen en kan leiden tot een toename van aandeleninkoop door andere bedrijven, wat als gunstig wordt gezien.

De cijfers van Rheinmetall zijn aan de lichte kant met een sterke outlook. Bayer is een mixed bag met "hoop" op een omwenteling door reorganisaties.

Op Wall Street was het beeld gisteren onduidelijk. GameStop steeg met meer dan 75% vanwege de terugkeer van Roaring Kitty op sociale media. Keith Gill, de investeerder achter Roaring Kitty, liet voor het eerst in drie jaar weer van zich horen wat zorgde voor een forse stijging van het meme-aandeel GameStop.

Serieuzere bewegingen zagen we bij Tesla, dat met 2% steeg na berichten dat de Amerikaanse overheid de importtarieven op Chinese elektrische voertuigen wil verhogen van 25% naar 100%. Het aandeel ARM steeg met bijna 8% vanwege geruchten over de lancering van een eigen AI-chip. Anglo American heeft een verbeterd overnamebod van BHP afgewezen. 

In Azië gebeurt er vandaag weinig, aangezien de markt afwacht op de bedrijfsresultaten van grote technologiebedrijven zoals Alibaba en Tencent. Ondanks dat Alibaba vaak als een Chinees bedrijf wordt gezien, zien wij het meer als een wereldspeler. We vinden het aandeel te goedkoop. De cijfers van Tencent kunnen weer belangrijk worden voor Prosus dat een belang heeft in dit bedrijf.

Bij obligaties zien we momenteel weinig beweging, met het effectief rendement van tienjarige Amerikaanse staatsobligaties op 4,49%, Japan op 0,96%, en Duitsland op 2,5%.

Op de valutamarkten noteert de dollar ongeveer gelijk aan het niveau van gisteren ten opzichte van de euro. De olieprijs is licht gestegen en goud en zilver proberen ook verder te stijgen, hoewel binnen een beperkte range.

In de crypto-markten zien we weinig grote bewegingen en een afwachtende houding in een overwegend rustige markt.

Resumerend, verwachten we dat Europa vandaag zonder duidelijke richting zal starten, mogelijk iets lager. De markten zullen waarschijnlijk wachten op de producentenprijsdata uit Amerika en de mogelijke reacties daarop, evenals de opening van Wall Street.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.