Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 14 juni: verdeeld - BoJ - ADBE en meer

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld zal openen. De Amerikaanse beurs, gemeten aan de S&P 500 en de Nasdaq, eindigde wederom op een record. De Aziatische beurzen laten een onduidelijk en gemengd beeld zien.

Op basis van de fair value zou de Amerikaanse beurs vanmiddag fractioneel hoger openen, maar dat is slechts een momentopname.

De Europese beurzen presteerden slecht op donderdag, wat werd toegeschreven aan de ontwikkelingen in Frankrijk. Ze reageerden niet op overwegend gunstige macro-economische data uit de Verenigde Staten. De producentenprijzen waren milder dan verwacht en de wekelijkse werkloosheidsaanvragen stegen, wat een teken kan zijn dat de arbeidsmarkt iets aan het afkoelen is.

Op Wall Street eindigden de S&P 500 index en de Nasdaq op een recordhoogte. Tijdens de sessie steeg Tesla omdat de aandeelhouders het plan steunen om CEO Elon Musk een zeer grote bonus te geven in de vorm van een optiepakket.

Tegelijkertijd zagen we dat de koers van Broadcom sterk steeg na beter dan verwachte cijfers, met een stijging van 12%.

Nabeurs publiceerde Adobe de resultaten, die ook beter waren dan verwacht, waardoor de koers fors steeg. Adobe is ook positief over de toekomst en het aandeel won bijna 15%.

De Aziatische beurzen hebben te maken gehad met het rentebeleid van de Bank of Japan, waar de rente ongewijzigd bleef. Opvallend is dat de Bank of Japan blijft hinten op een strakker beleid, maar dit heeft weinig effect gehad. Straks volgt een persconferentie.

De Chinese beurzen presteren wisselend, met de Chinese gerelateerde indices overwegend lager, terwijl de Nikkei fractioneel hoger staat.

Bij obligaties zien we dat het effectieve rendement afgelopen week aanzienlijk is gedaald, mede gesteund door de Amerikaanse macro-economische data.

Momenteel noteert het tienjarige Amerikaanse papier op 4,27%, het Japanse papier op 0,93% en het Duitse papier op 2,47%.

Bij valuta zien we weinig duidelijke richting. De dollar is zelfs verder gestegen ten opzichte van de yen. De stijging van de dollar tegen de yen leidt ertoe dat de Bank of Japan mogelijk kan ingrijpen, omdat de zwakke yen kan leiden tot geïmporteerde inflatie.

Bij commodities zien we dat olie geen duidelijke richting kiest. Dat geldt ook voor goud en zilver, die donderdag licht onder druk stonden. De industriële metalen tonen momenteel ook geen duidelijke trend.

In de crypto-markten zagen we in Amerika opnieuw verkoopdruk, waardoor de koers van Bitcoin momenteel is gedaald tot onder de 67.000 dollar.

Resumerend, lijkt het erop dat we vandaag een afwachtende en verdeelde start zien in Europa. Europa kan even niet meekomen met de Amerikanen, hoewel de vooruitzichten voor Europa redelijk zijn.

Zeker na de recente renteverlaging door de ECB en het feit dat de laatste economische data aantonen dat de economie misschien minder hard aan het afkoelen is dan eerder werd verondersteld.

Maar Europa heeft ook een aantal belangrijke thema's, zoals de sancties die de Europese Unie oplegt tegen Chinese automakers, die als een boemerang kunnen terugkomen op de Duitse automakers. Dit zijn bijvoorbeeld zaken die ook vandaag nog kunnen meespelen. Maar nu eerst naar een verdeelde opening.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.