Navigation

SCE Trader: Morning Call maandag 14 oktober - iets betere start - China hoger

SCE Trader: Morning Call maandag 14 oktober - iets betere start - China hoger

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. Ondermeer voor China, Frankrijk, het Amerikaanse welvaartseffect, Uber, MicroStrategy, Prosus, utility tokens en meer.

De verwachting is dat de Europese beurzen iets beter tot gemixt starten, dit na een hoger Wall Street afgelopen vrijdag. Vandaag is de Amerikaanse beurs overigens gesloten vanwege Columbus Day. In Azië zien we dat de indices over het algemeen in de plus staan, met de Hang Seng fractioneel beter.

Op basis van fair value noteren de Amerikaanse futures momenteel iets lager. Dit is echter slechts een momentopname, zeker gezien het feit dat New York vanmiddag dicht is.

De Europese beurzen gaan waarschijnlijk reageren op de betere prestaties in Amerika en op het feit dat de Chinese beurzen overwegend toch gunstig hebben gereageerd op de persconferentie en het evenement van dit weekend in China, waar de hoop was dat er grote nieuwe stimuleringsmaatregelen zouden worden aangekondigd. Dit bleek niet het geval, maar er zijn wel verschillende andere maatregelen aangekondigd die vooral op de lange termijn gunstig kunnen zijn.

Frankrijk staat in de schijnwerpers, nu Fitch het land op een negatieve outlook heeft gezet. Dit kan ongunstig zijn voor de start van Franse aandelen.

We verwachten ook dat aandelen gerelateerd aan de chipindustrie verdeeld zullen starten, ondanks al het positieve nieuws blijven chipaandelen in Europa achter.

Op Wall Street zagen we afgelopen vrijdag iets hogere noteringen, waarbij de handel overwegend positief reageerde op de producentenprijzen die vriendelijker waren dan verwacht. De koers van Tesla kreeg echter een klap te verduren door hun robo-taxi-evenement, wat als negatief werd ervaren. Het aandeel daalde met 9%, terwijl Uber juist flink steeg en een nieuw record bereikte.

In Azië zijn er aanzienlijke winsten zichtbaar, hoewel de beurs van Hong Kong wat achterblijft met een beperkte winst. De Chinezen zijn bezig met een ronde van veranderingen binnen hun economie. De verwachting is dat er meer stimuleringen komen. Hoewel deze dit weekend bij de aankondiging beperkt waren, zijn er mogelijk in de toekomst plannen om de consumentenmarkt op te peppen.

Bij obligaties is het effectief rendement verder opgelopen: het 10-jarige Amerikaanse papier staat op 4,1%, het Japanse papier op 0,95% en het Duitse papier op 2,27%.

Ook het Italiaanse en Franse papier ligt momenteel iets hoger, waarbij de Fransen op outlook negative bij Fitch zijn gezet. Dit betekent dat de Franse rente zou kunnen oplopen, wat als gevolg heeft dat Frankrijk duurder moet gaan lenen.

De Franse overheid voldoet niet aan de voorwaarden die zijn geschetst door de Europese Unie, wat nu zijn tol lijkt te eisen. Hoewel de Fransen gaan bezuinigen, gelooft de markt hier niet in, waardoor de kans aanwezig is dat de Franse rente nog verder oploopt en het verschil met Duitsland groter wordt.

Op de valutamarkten is de dollar iets sterker geworden, met een notering van 149,3 tegen de yen.

Wat betreft commodities staat de goudprijs vrijwel neutraal op dagbasis, terwijl de olieprijs weer ruim een procent lager is. Dit betekent dat er nog steeds niet echt wordt gereageerd op de hoop op economische stimulering in China en op een mogelijke escalatie in het Midden-Oosten, hoewel deze beperkt kan zijn. Jom Kipoer is voorbij en verschillende analisten houden er rekening mee dat dit de kans van een actie door Israël groter maakt. De prijzen van industriële metalen in China zijn vannacht gestegen.

Bij crypto noteert Bitcoin momenteel op 64.400 dollar, wat betekent dat de prijs van Bitcoin aanzienlijk is gestegen in het weekend. Het blijft echter binnen een trading range, en we weten vaak dat winsten in het weekend minder relevant zijn, aangezien instituten dan gesloten zijn.

Aangezien er vandaag ook geen handel is in New York, moeten we ervan uitgaan dat de omzetten laag blijven, en de vraag is of de huidige winsten bij crypto daadwerkelijk een nieuwe trend aangeven. Dat verwachten we op korte termijn nog niet.

Samenvattend ziet het ernaar uit dat we vandaag, zonder de Verenigde Staten, een iets betere start gaan krijgen. We verwachten dat de markten in de loop van de dag steeds stiller worden, omdat het vaak rustiger is bij gebrek aan impulsen vanuit Amerika. Nu eerst een iets betere tot gemixte start.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.