Navigation

SCE Trader: Morning Call donderdag 14 november - voorzichtige start - ASML

SCE Trader: Morning Call donderdag 14 november - voorzichtige start - ASML

Vandaag op onze website ondermeer aandacht voor ASML, Siemens, AMD, Cisco. SMCI en meer.

ASML houdt de sales outlook voor 2030 ongewijzigd op 44 tot 60 miljard dollar: een meevaller. Siemens verwacht een vergelijkbare omzetgroei van +3% tot +7% in 2025, terwijl de schatting op +4,6% lag. De cijfers van beide bedrijven zijn beter dan verwacht. Later vandaag meer op de website.

De verwachting is dat Europa vandaag weer verdeeld en voorzichtig zal openen. Dit komt na een aarzelende sessie op Wall Street op woensdag en een Azië dat momenteel overwegend iets lager noteert.

Op basis van de fair value voor de Amerikaanse futuresmarkten, een momentopname, lijkt het erop dat New York vanmiddag licht lager zal openen. Vandaag krijgen we bovendien nog de producentenprijsindex.

Gisteren kwam Cisco met kwartaalcijfers, die redelijk waren, hoewel het aandeel nabeurs iets lager noteerde. AMD kondigde aan 4% van het personeel te gaan weg-saneren, met als doel zich meer te richten op kunstmatige intelligentie.

De Europese beurzen bewegen momenteel tegengesteld aan wat we in Amerika zien, na de bekendmaking dat Trump de nieuwe president wordt. De vrees voor sancties en andere maatregelen zorgt ervoor dat de Europese aandelenmarkt zwak blijft en bezorgd is.

Of deze zorgen terecht zijn, zal nog moeten blijken. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat dit sentiment meespeelt, waardoor Europese aandelen minder aantrekkelijk lijken, terwijl Amerikaanse aandelen worden gekocht.

Ook is het duidelijk dat de Europese economie steeds zwakker wordt, met name de Duitse economie, die momenteel niet goed presteert. Uit onderzoek blijkt dat, terwijl de Amerikaanse economie de afgelopen tientallen jaren qua innovaties en ontwikkelingen vooruitgang heeft geboekt, Europa juist achterop is geraakt. Of Europa binnenkort weer een stap vooruit durft te zetten, moet nog blijken.

Op Wall Street was het sentiment verdeeld. De Amerikaanse indices vonden geen duidelijke richting. Opnieuw zagen we voorzichtigheid in de chipsector, met een daling van NVIDIA van ruim 1% bij lage handelsvolumes.

De recente stijging op de Amerikaanse beurs lijkt steeds speculatiever te worden. Dit zegt niets over de houdbaarheid van deze rally, maar het is zeker een punt om in de gaten te houden.

Ook in Azië blijft de stemming terughoudend. De beurs van India bevindt zich zelfs in een correctieve fase, met een daling van meer dan 10% sinds de laatste top.

Eén van de redenen voor deze ontwikkeling op de Aziatische beurzen zijn de valutamarkten, waar de dollar steeds sterker wordt. Hierdoor wordt inflatie geïmporteerd in veel opkomende markten.

Ook vandaag noteert de dollar sterker, met een koers van 156 ten opzichte van de yen.

De Amerikaanse rente blijft stijgen. Op woensdag werden de Amerikaanse consumentenprijzen gepubliceerd. Hoewel deze op hoofdlijnen overeenkwamen met de verwachtingen, blijkt onderliggend dat de inflatie in bepaalde sectoren hardnekkig aanhoudt.

Momenteel noteert de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie een effectief rendement van 4,48%, het Japanse op 1,06%, en het Duitse op 2,39%. Over het algemeen zien we weer een stijging, terwijl de Italiaanse en Franse rente fractioneel lager staan.

Op de grondstoffenmarkten zien we dat de olieprijs opnieuw lager staat, en ook de goudprijs, die gisteren fors daalde, staat vandaag weer onder druk. Dit is mede een reactie op de sterke dollar. Daarnaast wint cacao tot 4%, terwijl industriële metalen ook weer terrein inleveren.

In de crypto-markt bereikte Bitcoin gisteren in de Verenigde Staten een nieuwe all-time high, waarbij de koers op een gegeven moment zelfs boven de $93.000 uitkwam. Sindsdien zijn er echter winstnemingen geweest en noteert Bitcoin net onder de $90.000. De grens van $100.000 blijft een magneet voor Bitcoin, maar nu iedereen hierover spreekt, zien we dat bij een verdere koersstijging beleggers alvast een deel van hun winsten veiligstellen.

Samenvattend zien we dat in Amerika nog steeds gehandeld wordt op de zogenaamde Trump trade, maar dat de aangekochte aandelen steeds speculatiever worden.

Het valt op dat er in sectoren zoals de chipsector enige terughoudendheid is. De Europese beurzen doen niet mee aan deze stijgingen, en het blijft afwachten hoe dit zich ontwikkelt.

Wij denken dat de vooruitzichten voor aandelen goed blijven, maar op de zeer korte termijn vinden we het beeld onduidelijk. We hebben de indruk dat de Amerikaanse markten wellicht iets overspannen beginnen te raken, maar dat moet nog blijken. Eerst kijken we naar de opening van de Europese beurzen.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.