Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 15 februari 2024 - beter start voorzien


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van scetrader.nl. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag hoger van start gaan. Wall Street eindigde door een eindspurt hoger. In Azië zijn een aantal beurzen nog steeds gesloten vanwege het Chinese nieuwjaar waarbij de Nikkei een duidelijk plus laat zien.

Vanmiddag komen de detailhandelsverkopen uit in Amerika waardoor het mogelijk is dat er in de loop naar deze data een meer voorzichtige houding komt aangezien het inzichten kan verschaffen in het het rentepad van de Fed. Mochten deze data ook weer sterker zijn dan verwacht dan wordt door een aantal marktwaarnemers gesuggereerd dat de Federal Reserve zelfs niet in juli de rente gaat verlagen maar mogelijk nog later. Er zijn een aantal economen die het niet uitsluiten dat de Fed nog een keer de rente moet gaan verhogen hoewel die mening duidelijk in de minderheid is.

De fair value van Amerikaanse futures laten momenteel een verdeeld opening zien voor New York. Dit is uiteraard een momentopname.

Vandaag komen er weer veel bedrijfsresultaten. Airbus was gemixt met een beter dan verwachte cashflow. Stellantis was redelijk en gaat voor 3 miljard euro eigen aandelen inkopen. DSM-Firmenich heeft in 2023 de eigen outlook gehaald en kondigde tevens de afsplitsing van de divisie Animal Nutrition & Health aan. Een vervolg van verschillende resultaten en onze visie is in de loop van de dag te lezen op scetrader.nl.

Op woensdag hadden deze overwegend een positief effect in Amsterdam en een verdeeld effect op de buitenlandse beurzen.

Op Wall Street opende de handel hoger. Vervolgens zagen we dat er toch een wait-and-see mood kwam en daarna een rally. Het aandeel Uber deed het sterk omdat het 7 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen en Airbnb moest terug omdat het voor de korte termijn in de outlook enigszins voorzichtig was. De lange termijn vooruitzichten blijven echter sterk voor AirBNB. Lyft steeg sterk, maar wij behouden onze twijfels. Nabeurs kwam Cisco met zwakker dan verwachte cijfers en daalde met 5%.

In Azie herstellen markten zich met Japan hoger. Andere Aziatische beurzen staan ​​aan de positieve kant. De signalen vanuit Chinese markten voor de start na het Chinese nieuwjaar wijzen op hogere koersen, zo laten handelaren weten.

Japan belande technisch gezien in een recessie in het laatste kwartaal van vorig jaar omdat het BBP voor het tweede opeenvolgende kwartaal kromp. Na de krimp verliest Japan zijn positie als 's werelds op twee na grootste economie aan Duitsland.

Het voorlopige bruto binnenlands product (BBP) is in het vierde kwartaal met 0,4% gekrompen in Japan in vergelijking met een jaar eerder, na een herziene daling van 3,3% in de periode juli-september. Het cijfer was veel lager dan de verwachting.

Singapore zag zijn BBP voor het vierde kwartaal met 2,2% op jaarbasis groeien, lager dan de verwachte 2,5%. De stadstaat herzag ook zijn groeipercentage voor het derde kwartaal van 2,8% naar een veel lager cijfer van 1%.

Aandelen in Indonesië stijgen nadat de (voormalige) Indonesische minister van defensie Prabowo Subianto de overwinning heeft uitgeroepen in de presidentsverkiezingen. De indices winnen als momentopname 1 tot 2 procent.

Op obligatiemarkten is zichtbaar dat deze stabiel zijn nadat de markten eerder deze week negatief reageerden op Amerikaanse inflatiedata. De Amerikaanse rente op tien-jaars leningen zijn op woensdagavond weer wat teruggevallen naar 4,24%. Nog steeds kan gesuggereerd worden dat dit een zogenaamd elevated level is.

Gesteld kan worden dat mocht de Amerikaanse rente rond dit niveau blijven liggen op de korte termijn, dan kunnen de markten hiermee leven. Een verdere stijging van de kapitaalmarktrente zou, als het wordt veroorzaakt doordat de markt steeds minder vertrouwen krijgt in een renteverlaging door de Fed, tijdelijk negatief kunnen uitwerken op risk assets. Het beste voor risk assets zou zijn als de marktrente wel weer gaat dalen.

Japan moet qua rente ook in de gaten gehouden worden nu we zien dat daar de tien-jaars yields toch aan het opkuipen zijn. De huidige Yield Curve Control (YCC) die de Bank of Japan toepast moet er voor zorgen dat de rente tussen de 0 en de 1% blijft. Momenteel staat de Japanse tien-jaars rente op 0,756%.

De rentemarkten tonen dus nog steeds enige onrust ondanks dat de obligatiemarkt in Amerika gisteren een iets beter toon aansloeg waardoor het effectief rendement daalde.

Bij de valuta is de dollar die de laatste tijd sterker is geworden, maar heeft de afgelopen 24 uur mild terrein verloren. Olie valt op bij commodities doordat de eerdere winsten van de afgelopen 24 uur zijn omgekeerd naar verliezen. De goudprijs is ook weer lager en staat nog steeds rond de 2000 dollar. Ondertussen is de prijs van cacao nog verder gestegen.

Bij crypto blijft de stemming er goed in zitten. Niet alleen weet Bitcoin weer te winnen maar ook Stacks wat een laag op Bitcoin wil worden waardoor Bitcoin ook andere toepassingen kan krijgen dan een store of value of een merknaam. Stacks is de laatste tijd al fors aan het stijgen. Deze munt waar zeker serieus naar gekeken mag worden zou bij een (flinke) dip mogelijk de moeite waard zijn. De altcoins beginnen ook langzaam op stoom te komen hoewel de winsten relatief nog steeds beperkt zijn bij de meesten. Aandelen gerelateerd aan Bitcoin waren sterk in de VS.

Resumerd

Samengevat, vandaag worden de Amerikaanse detailhandelsverkopen vrijgegeven, wat belangrijk kan zijn naast vele bedrijfsresultaten. In de cryptowereld blijft het momentum sterk voor Bitcoin. Op de aandelenmarkten wijzen de signalen op een hogere opening, geholpen door een beter Azië en een hogere afsluiting op woensdag in Amerika. Hoewel er meer volatiliteit is, is de trend voor nu nog steeds opwaarts gericht.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.