Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 15 maart - opnieuw defensieve start

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 15 maart - opnieuw defensieve start

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De veronderstelling is dat Europa vandaag iets lager gaat starten. Dit nadat op Wall Street de koersen ook iets in de min gingen en in Azië zichtbaar is dat de meeste indices lager noteren.

De fair value op de Amerikaanse S&P 500 index futures geven momenteel aan dat Wall Street vanmiddag verdeeld tot lager zou gaan starten. Dit is echter een momentopname.

Op donderdag konden we zien dat in Europa koersen het moeizaam hadden. Er was wel selectieve vraag naar bijvoorbeeld Rheinmetall na de resultaten. Maar over het algemeen waren de meeste markten en aandelen terughoudend.

De bewegingen die de afgelopen 24 uur hebben plaatsgevonden kunnen ertoe leiden dat ook vandaag we weer een terughoudende situatie zien, nadat de producentenprijzen op donderdag in Amerika hoger uitvielen dan verwacht.

Op Wall Street opende de handel in eerste instantie wat hoger maar kenmerkte zich daarna door verkopen, iets dat we de laatste tijd wel vaker hebben gezien: eerst hogere koersen en vervolgens komen daar verkopers op af. De chipgerelateerde waarden waren overwegend zwak maar ook andere sectoren moesten inleveren. Tesla was lager en Adobe ging onderuit na de cijfers.

In Azië zijn lagere noteringen zichtbaar. De People's Bank of China (PBoC) heeft de 1-year medium term lending facility rate onveranderd gelaten op 2,5%. Beleggers in Azië kijken ook naar Japan, waar onderhandelingen gaande zijn over de lonen. Deze tonen aan dat Japan uit deflatie gaat en in inflatie terecht gaat komen, waardoor de Bank op Japan (BoJ), zo wordt verondersteld, wel eens al in maart de rente kan verhogen.

Een positieve uitschieter is Foxconn, dat haar winstverwachtingen sterk verhoogde van neutraal naar een significante groei. Hierdoor staat de koers na de presentatie van de cijfers (op donderdag) 8% hoger. Het bedrijf blijkt vooral te profiteren van AI-servers, terwijl de iPhone-omzet bij Foxconn aan het haperen is.

Op de obligatiemarkten hebben we gisteren een daling gezien (stijgende rente) in de 10-jarige leningen. De rente beweegt zich nu weer onder de top van de recente range. Het Amerikaanse 10-jarig papier staat op 4,28%. De Japanse rente op 10 jaar is ondertussen al opgelopen tot 0,79%. En de 10-jaars Duitse rente, gemeten aan de Duitse bund, staat op dit moment op 2,42%.

Op de valutamarkten noteert de dollar iets sterker, hoewel dat beperkt is. Tevens zien we dat bij commodities de olieprijs momenteel zijwaarts beweegt, na op donderdag een flinke stijging te hebben doorgemaakt door een positief rapport van de IAE. Maar het zet zich tot nu toe nog niet heel sterk door. De goudprijs consolideert nadat er gisteren winstnemingen zichtbaar waren. Opvallend is dat koper de laatste dagen is gestegen, terwijl de prijzen van ijzererts juist zwakte vertonen. Cacao blijft stijgen, waardoor chocoladerepen duurder kunnen worden.

Bij crypto zijn grotere verliezen te zien met de koers van Bitcoin, die onderhand is gedaald tot onder de 68.000 dollar. Ook de altcoins liggen op dit moment zwak. Het kan zijn dat deze dip zich doorzetten, maar in principale wordt gesuggereerd dat het niets anders zijn dan een ronde winstnemingen na de recente rally. Dat zal natuurlijk moeten blijken.

Resumerend, we gaan opnieuw een dag meemaken met een lagere start. En dan moet gekeken worden hoe risk assets zich in de loop van de dag gaan gedragen. In principe zien we dat de markten iets onzekerder zijn. De Fed-meeting die over vijf dagen gaat plaatsvinden kan hierbij meespelen. Er wordt geen rentewijziging verwacht, maar het gaat vooral dan om de toelichting van Powell tijdens de persconferentie daarna.

De markten blijven net als de laatste tijd constant in een zijwaartse beweging. Als de markt wel eens een dag naar boven gaat zien we toch vaak daarna een rondje van winstnemingen. De ondertoon blijkt redelijk goed, maar misschien is het inderdaad tijd voor meer voorzichtigheid op de zeer korte termijn.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.