SCE Trader: Morning Call - maandag 15 april: voorzichtige en rustige start
Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.
De eerste verwachtingen zijn dat Europa vandaag verdeeld en terughoudend gaat starten. Dit nadat Wall Street vrijdag fors onderuit vloog en Azië overwegend lagere markten ziet met China juist hoger. Indices in het Midden-Oosten blijven relatief goed liggen en zijn gemixt.
Over het algemeen is er op de markten waar momenteel wordt gehandeld een rustige reactie op de ontwikkelingen die verband houden met de vergeldingsaanval van Iran op Israël.
Deze week komen in het Verenigd Koninkrijk en de Eurozone inflatiecijfers uit. Fed-voorzitter Powell zal morgen deelnemen aan een vraag-en-antwoordsessie.
Als momentopname zien we dat de Amerikaanse futures op dit moment een hogere start zouden voorspellen voor Amerika.
De markten gaan de ontwikkelingen van dit weekend verwerken waarbij Iran een aanval heeft uitgevoerd op Israël. Dit wordt dit gezien als een escalatie waarbij nu de vraag gaat worden wat de reactie van Israël gaat worden.
In ieder geval zien we dat de markten hier vanaf vrijdag al steeds meer rekening mee hielden want toen kwam het nieuws al naar buiten vanuit Amerikaanse veiligheidsdiensten dat er een aanval gepland zou staan. De markten reageren dus hierdoor verdeeld en afwachtend, zonder paniek, waarbij het wel zeker parten blijft spelen. Het hangt nu af van hoe groot de reactie wordt van Israël en of het conflict zich verder zal escaleren.
Stel dat het verder uit de hand loopt dan is het historisch gezien, terugkijkend naar andere conflicten, zo dat dit tijdelijk een effect heeft. Ook deze keer is dat de verwachting, tenzij het tot opnieuw een oplaaiing van de inflatie leidt want dan kan het wel als negatief worden gezien: daar zit ook op dit moment ook de angel.
Nu het bedrijfsresultaten-seizoen voor de boeg staat is het waarschijnlijk dat juist hier de focus voor een groot gedeelte zal liggen, naast de rente.
Amerika vloog vrijdag onderuit toen de berichten bleven binnenkomen over een aanval van Iran op Israël: de eerste rechtstreekse aanval ooit. Daarnaast kan ook gezegd worden dat het nieuws rondom China als negatief werd gezien. China wil volgens de media chips bij telecombedrijven van westerse bedrijven uitfaceren in de komende jaren. Vooral Intel en AMD zitten in deze business in China waardoor deze aandelen dan ook duidelijk lager gingen.
Op de korte termijn sluiten we het niet uit dat er meer druk komt bij chipgerelateerde waarden. Toch wordt dit nog niet meteen gezien als de grote ommedraai want het is best mogelijk dat na een correctie chips nog een keer verder stijgen.
De bankaandelen vlogen onderuit na teleurstellende resultaten. Vooral JPMorgan lag onder druk. De cijfers waren zwak op het front van de rente-inkomsten en de topman Dimon uitte zich ook bezorgd over de ontwikkelingen in de wereld over de komende periodes.
De Aziatische indicies staan momenteel overwegend lager maar er is geen sprake van paniek. We zien daarbij dat de Nikkei en de Koreaanse Kospi rond een procent terug moeten. Opvallend is dat mainland Chinese gerelateerde beurzen duidelijk hoger liggen vanwege de overheidsmaatregelen om fraude tegen te gaan. We hebben wel vaker dit soort afwijkingen gezien waarbij de Chinese beurs ook ondersteund wordt door overheidsaankopen.
Bij obligaties staat het 10-jarig Amerikaans papier op dit moment op 4,55%, het Japanse papier op 0,852% en het Duitse papier op 2,36%. Het Amerikaanse papier is qua rendement weer iets verder gestegen.
We denken dat de rente een belangrijke factor blijft waar de markten zich op focussen en dit kan eventueel leiden, naast het afwachten van hoe de situatie in het Midden-Oosten afloopt, dat markten vooral op hogere yields opnieuw terughoudendheid tonen.
Bij valuta is te zien dat de dollar niet heeft gereageerd op de escalatie in het Midden-Oosten en vlak lig. Bij commodities is de kans aanwezig is dat de prijzen van basismetalen gaan stijgen. Dit nadat het westen heeft besloten dat de London Metal Exchange en ook de CME in Amerika geen handel meer mogen drijven, althans deze officiële beurzen, met Rusland als het gaat om metalen zoals koper, nikkel, aluminium of zink. Dit is een nieuwe sanctie. Hierdoor zou de markt in eerste instantie in de war kunnen raken, wat weer tot hogere prijzen leidt.
De goudprijs en zilverprijs zijn ook in herstel, na een wildemansrit op vrijdag. Beide edelmetalen liggen hoger en er wordt verondersteld dat er meer winsten mogelijk zijn.
De olieprijs ligt iets lager en dat betekent dat deze geen verdere escalatie ziet in het Midden-Oosten, maar we willen ervoor waken dat dit slechts een momentopname is. Olie kan zo verder naar boven omdat het op de zeer korte termijn mogelijk is dat alsnog de vlam in de pan slaat. Zoals gezegd, op een iets langere periode blijkt dat conflicten in het Midden-Oosten slechts een beperkt en tijdelijk effect hebben gehad op markten.
Crypto heeft een grote daling vertoond dit weekend. Het was tegenstrijdig dat Bitcoin daalde dat als vlucht-valuta kan worden gezien. Dit had te maken met gedwongen liquidaties van partijen die met te veel met hefboom speculeren.
De daling begon zodra de Iraanse drones de lucht ingingen, gevolg door raketten. De altcoins daalden ook fors. Totdat de halving komt, verwachten we sowieso een zig-zag patroon. Op dit moment is het beeld te troebel om te veronderstellen dat er nu alweer aanzienlijk gekocht zou worden. Met andere woorden, ook daar zien we dat beleggers voorzichtig zijn, althans voor nu.
Resumerend, vandaag verwachten we een voorzichtige start, waarschijnlijk met een beperkte handelsrange in het begin. De markten wachten nog steeds gespannen af op de reactie van Israël, ondanks Amerikaanse verzoeken om niet te reageren.
Hoe Israël zal reageren, is nog onduidelijk en kan verdere spanningen in het Midden-Oosten veroorzaken. Terwijl dergelijke spanningen doorgaans een beperkte impact hebben op de markten, wordt ook verwacht dat de onderliggende trend opwaarts blijft.
Op korte termijn lijkt het er echter op dat aandelen, zelfs los van de situatie in het Midden-Oosten, een consolidatie of winstnemingen kunnen ondergaan. De focus zal nu verschuiven naar bedrijfsresultaten, terwijl de rente een blijvend aandachtspunt blijft.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.