Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 15 mei: verdeeld - cijfers banken beter


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag verdeeld tot iets hoger kunnen starten. Amerika eindigde in de plus en Azië kiest geen duidelijke richting.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futures, wat uiteraard een momentopname is, zou Amerika vanmiddag verdeeld kunnen starten.

ASMI maakte een aandeleninkoopprogramma bekend dat wordt gestart nadat deze eerder al was aangekondigd van 150 miljoen. Dat is een druppel op een gloeiende plaat gezien de marktkapitalisatie van het bedrijf.

In Europa is Euronext gisteren nabeurs met de cijfers gekomen. Onze favoriet blijft echter Deutsche Boerse. Allianz is vanochtend met cijfers gekomen en had een beat, dus die waren wat beter dan verwacht.

De Commerzbank is ook met resultaten gekomen en die zijn ook beter dan verwacht. Ook de rente-inkomsten liggen boven de prognoses. We hebben het idee dat de Commerzbank hierop nog veel verder mag stijgen. Dit ook omdat haar net interest inkomen voor het gehele jaar hoger gaat uitkomen dan tot nu toe door de markt werd geprognosticeerd op 8,1 miljard euro.

ABN AMRO is deze ochtend ook met cijfers gekomen en de headlines zijn beter dan verwacht. Ook haar net interest inkomen is hier wat beter dan verwacht. Dit geeft aan dat de financiële sector waarschijnlijk positief op gaat reageren. Overigens, we denken ook dat ABN AMRO verder mag stijgen.

Aan de negatieve kant staat Thyssenkrupp, wat de outlook heeft verlaagd. Ook hier komen we, net als op andere cijfers die we belangrijk vinden, later vandaag nog op terug.

Het gaat nu om hoe de consumentenprijzen zijn die vanmiddag worden vrijgegeven in de VS. Dit volgt op de producentenprijzen van dinsdag, die wel hoger waren dan verwacht, maar vertekend, waardoor deze data min of meer neutraal waren. Ook de toespraak van Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, was eigenlijk in lijn met de verwachtingen. Nu wachten we op deze nieuwe inflatiedata.

In Amerika zagen we hogere noteringen. Opvallend was dat verschillende meme stocks weer sterk rallieden. Dit is op zich geen goed teken en betekent dat beleggers steeds meer in een casino-sfeer terechtkomen. In het verleden is dit altijd slecht afgelopen. Nu is het afwachten hoe het deze keer gaat. Vooral aandelen met grote shortposities worden op dit moment uitgerookt.

Het aandeel Home Depot daalde licht na kwartaalcijfers. De omzet en de winst van voldeden niet, maar de winst per aandeel viel mee en de outlook bleef overeind.

NVIDIA steeg met meer dan 1%. Alphabet was hoger omdat het nieuwe AI-mogelijkheden gaat introduceren, terwijl Boeing zwakke leveringen bekend maakte.

In Azië is het beeld niet duidelijk. We zien zowel kleine minnen als kleine plussen. Wel is een rapport verschenen op Bloomberg dat de Chinese overheid overweegt om een apart fonds op te richten om noodlijdende woningen op te kopen, om zo de markt weer in evenwicht te brengen. Dit wordt in principe wel positief ervaren, maar het zal nog een tijd duren voordat zo'n plan echt is goedgekeurd. We komen hier later in onze feed op terug.

Bij valuta is het beeld rustig, met de euro iets sterker. Bij commodities zien we dat olie weinig beweging heeft laten zien in Azië. En de goudprijs en zilverprijs liggen fractioneel lager, maar we zien daar nog steeds een opgaande trend.

De crypto-markten hebben in Azië ook weinig beweging laten zien, met Bitcoin rond de 62.000 dollar. Altcoins zijn overwegend iets hoger, maar daar is geen trend uit te constateren.

Resumerend. De vooruitzichten voor vandaag zijn in eerste instantie een iets betere tot vlakke start. Dan gaan we met de hele karavaan op weg naar de consumentenprijzen in Amerika

Vallen deze tegen, dan kunnen we een negatieve reactie verwachten. Vallen ze mee, dan gaan we meteen verder omhoog. In beide gevallen lijkt het erop dat, vanwege de animal spirits zoals zichtbaar bij memecoins, zelfs bij tegenvallende cijfers de kans aanwezig is dat markten dit wel weten recht te praten en dat we richting hogere noteringen gaan.

Over een iets langere periode moeten we kijken of dat standhoudt. En over een nog langere periode blijven we erbij, zoals eerder verteld, dat we in een uptrend zitten die misschien nog wel een paar jaar blijft aanhouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.