Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 15 juli: iets lager na aanslag Trump

SCE Trader: Morning Call - maandag 15 juli: iets lager na aanslag Trump

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag iets lager gaat starten. De Amerikaanse beurs sloot vrijdag hoger en in Azië zien we overwegend koersdruk.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten, wat uiteraard een momentopname is, zou New York vanmiddag iets beter kunnen starten. De reden zou zijn dat de peilingen nu een duidelijke verkiezingsoverwinning voor Trump aangeven wat een stuk onzekerheid wegneemt.

Trump wordt op dit moment gezien als de favoriet voor de financiële markten en tot nu toe zijn de reacties van markten relatief beperkt op deze gebeurtenis. Dit kan vanmiddag echter nog veranderen omdat de huidige verkiezingscampagnes zeer gespannen zijn.

Europa bereidt zich ook voor op het resultatenseizoen. Zojuist heeft TomTom overigens een winstwaarschuwing gegeven die aanzienlijk is. We doen niks met TomTom.

Vrijdag kwamen er al een aantal Amerikaanse financials met gemixte cijfers en in de komende weken zullen steeds meer bedrijven hun cijfers presenteren. Deze week is 11% van de Amerikaanse S&P 500-bedrijven aan de beurt.

Een terughoudende start wordt dus voorzien, maar na de aanslag op Trump is er momenteel geen signaal van paniek of grote wilde bewegingen bij de start van Europa.

Op Wall Street zagen we vrijdag een rebound, hoewel een gedeelte van de winsten aan het einde van de dag weer werd ingeleverd. De markten openden sterk en vervolgens zagen winstnemingen bij het slot, hoewel aandelen zoals NVIDIA toch weer aan de pluszijde wisten te eindigen. Tesla, dat de laatste tijd fors in herstel is, wist ook weer 3% te winnen.

De Amerikaanse banken die met cijfers kwamen lieten een gemixt beeld zien qua koersprestaties, met Wells Fargo zwak en JP Morgan, dat met redelijke cijfers kwam, een procent lager.

In Azië is overwegend koersdruk zichtbaar. Terwijl de Nikkei-index gesloten is vanwege een feestdag, gaat de aandacht vooral uit naar China, waar een reeks economische data is vrijgegeven. Deze data zijn zwakker dan verwacht. Onder meer de BBP-cijfers en detailhandelsverkopen tonen aan dat China nog steeds niet uit het slop aan het kruipen is.

Het BBP van China kwam uit op 4,7% tegen een verwachte 5,1%. Dit vergroot de roep om extra stimuleringen, maar in eerste instantie legt het koersdruk op de Chinese beurs.

Bij obligaties is de hoop toegenomen dat de Federal Reserve meer dan één keer dit jaar de rente gaat verlagen. We zien momenteel een verdeeld beeld op de obligatiemarkten, waarbij het Amerikaanse 10-jarig papier op 4,24% staat, het Japanse papier op 1,05% en het Duitse papier op 2,49%. Het Italiaanse en Franse papier ligt wat hoger in tegenstelling tot de eerder genoemde markten, waar we juist een iets lager rendement zien.

Bij valuta is de dollar fractioneel sterker geworden. Bij commodities staat goud op dit moment iets lager, noteert de olieprijs iets hoger en bij basis- en industriële metalen staan deze lager in China, door de zwakke economische data. Dit kan betekenen dat deze basis- en industriële metalen op de westerse beurzen nog steeds niet rijp zijn voor een nieuwe stijging.

Bij crypto heeft dit weekend een forse stijging plaatsgevonden, waarbij de koers van Bitcoin aanzienlijk is toegenomen tot $62.700. Dit wordt deels toegeschreven aan de aanslagpoging op Trump, aangezien Trump wordt gezien als een meer crypto-vriendelijke president dan Biden. Tevens zouden de Duitsers hun eerder geconfisqueerde Bitcoins nu allemaal hebben verkocht, waardoor deze druk van de markt is verdwenen. In hoeverre dit herstel van Bitcoin wordt voortgezet, is nog niet geheel duidelijk.

Resumerend, de markten lijken iets lager te starten, maar we praten over beperkte bewegingen. Het is wederom aan de Amerikanen om te reageren op de aanslag op Trump. Terwijl in China de economie nog steeds niet uit het dal klimt, gaan we nu echt op weg naar het resultatenseizoen.

Hoewel er voldoende spanningen zijn rondom de markten, tonen de markten nog steeds veerkracht en hebben ze de neiging om eerder naar boven te blijven kijken.

Toch wordt steeds meer gewaarschuwd dat een eventuele correctie in het vat zit. Echter, zolang de geldstromen doorgaan, blijft de markt door de toegenomen liquiditeiten verder stijgen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.