Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 16 februari 2024 - hoger in aanloop PPI


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van scetrader.nl. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Europa zal naar verwachting hoger starten. Wall Street sloot in de plus en in Azië zien we een groene deken van winsten. Dit betekent met Amerika hoger en Azië hoger, als we de klok rondgaan, mogelijkerwijs een stijging gaan krijgen van de wereldmarkten gezamenlijk.

Op donderdag profiteerde de aandelenmarkt van de bekendmaking van bedrijfscijfers. Vooral de auto-industrie presteerde goed. Ook DSM-Firmenich kreeg verschillende upgrades van brokers na de bekendmaking van de cijfers.

De fair value op de S&P 500 index futures, die tonen op dit moment een verdeeld beeld als momentopname in de aanloop naar de inflatiedata, de producentenprijzen in Amerika deze middag.

Op Wall Street waren de meeste markten weer hoger. De Amerikaanse beurs, gemeten aan de S&P 500 Index, heeft daarmee niet alleen de verliezen weggepoetst op de schrikreactie eerder deze week op de consumentenprijzen, maar is zelfs verder gestegen en de S&P 500 Index eindigde op een record op bijna 5030. Vanmiddag komen de producentenprijzen uit.

Nabeurs kwamen onder meer DoorDash, Applied Materials en Coinbase met de resultaten. Coinbase liet een duidelijke rally zien, evenals de koers van Applied Materials, terwijl DoorDash inleverde hoewel de cijfers redelijk sterk waren.

Azië is over de linie groen. De Nikkei Index heeft zelfs een nieuw hoogtepunt van de afgelopen 34 jaar bereikt. Daarmee is de Nikkei Index op weg om waarschijnlijk een nieuw all-time high te bereiken voor het eerst in tientallen jaren.

De andere Aziatische beurzen, waar wordt gehandeld, want een gedeelte is nog steeds dicht vanwege het Chinese nieuwjaar, zien we ook mooie plussen. De Hang Seng Index staat meer dan 2% hoger en ook de Koreaanse Kospi weet ruim 1% te winnen. India is hoger en in Australië zien we een vriendelijke stemming.

De kapitaalmarktrente heeft zijwaarts bewogen. Obligaties, gemeten aan het tien-jaars papier van Amerika noteert op een effectief rendement van 4,26%. Dat is nog steeds op een hoger niveau dan enkele weken geleden en nog steeds boven de 4%. De markten lijken aan dit nieuwe niveau te gaan wennen, maar het blijft ook een punt die in de gaten moet worden gehouden voor als er wel een verdere spike komt in de yields.

Tevens kan geconstateerd worden dat Japan economische data de laatste tijd zwakker zijn dan verwacht, wat de hoop heeft gevestigd op de kans dat de Japanse centrale bank haar ultra-loose monetary policy nog langer blijft aanhouden. Vannacht liep de Japanse rente wel iets op. De Duitse rente, gemeten aan de tien-jaars Duitse bund staat rond de 2,35%.

All in all betekent het dat de rentemarkten nog steeds druk ervaren, hoewel minder dan eerder deze week. De markten (risk assets) beginnen blijkbaar te wennen aan de gedachte dat de rente eventueel iets langer hoog zal blijven.

Bij valuta noteert de dollar momenteel iets sterker. De dollar tegen de yen staat op 150. Bij commodities kiest de olieprijs geen richting en is vannacht in Azië rond het slot van Wall Street blijven liggen. De goudprijs staat rond de 2.000 dollar en andere commodities die verhandeld worden vooral in Amerika tonen een verdeeld beeld,

Op de crypto-markten blijft de stemming redelijk vriendelijk met de koers van Bitcoin rond de 52.000 dollar. Dit is een krachtig signaal, waarbij nog altijd een verdere push door velen ook op korte termijn wordt verwacht. De altcoins beginnen ook langzaam op stoom te komen, wat kan wijzen op mogelijke aantal melt-ups die in aantocht zijn.

Opvallend was wel dat de mining aandelen die gisteren sterk startte in Amerika winstnemingen kenden in de loop van de sessie. Dit kan eventueel tijdelijk zijn, immers als Bitcoin verder stijgt kunnen de (betere) mining-aandelen daarvan profiteren in de aanloop naar de halving.

All in all, als we de totale wereldmarkten bij elkaar bekijken betekent het dat de aandelenmarkten in Europa waarschijnlijk beter gaan starten, de crypto-markten een vriendelijke toon behouden, hoewel ze momenteel in Azië zijwaarts bewegen.

Vanmiddag komen inflatie-data in Amerika uit, de producentenprijzen, die invloed kunnen hebben. Dat is wel even een kort punt om even bij stil te staan: de markten kunnen eventueel volatieler kunnen worden (jo-jo) als we inderdaad van macro-data naar macro-data gaan hobbelen. De ene dag is het beeld dan "blij" en de andere is de handel weer "teleurgesteld". Dit zou dan kunnen inhouden dat beleggers vooral selectief gaan kijken naar de markten.

Zoals eerder verteld hebben wij ook het idee dat Europa aan de beurt is om het beter te doen dan de Amerikaanse beurzen, dat houdt in dat als Amerika 1 stijgt, Europa bij wijze van spreken 2 stijgt en als Amerika 1 daalt dat Europa slechts 0,5 daalt.

Europa is in vergelijking met Amerika op traditionele parameters nog steeds vrij goedkoop en recente bedrijfsdata tonen aan dat Europese bedrijven het redelijk doen. De truc van het inkopen van eigen aandelen is nu breed ontdekt door Europese bedrijven. Dit zou dan eventueel een extra pluspunt kunnen worden voor de Europese aandelenmarkten de komende tijd.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.