SCE Trader: Morning Call - dinsdag 16 april: rente en M-O zijn de thema's
Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.
De verwachting is dat Europa vandaag lager gaat starten. Hoe we gaan sluiten is de vraag en waarschijnlijk afhankelijk van de rente en de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Amerika lag onder druk en in Azië zien we lagere noteringen.
Op basis van fair value van de Amerikaanse futures, een momentopname, zou Amerika vanmiddag iets lager starten.
De Europese beurzen gaan waarschijnlijk vooral reageren op de gestegen rente die in Amerika op het hoogste punt van 2024 staat, terwijl de wereld ook gespannen kijkt naar de situatie tussen Iran en Israël. De Russische minister van defensie Sergei Shoigu zou in een brief aan het Amerikaanse ministerie van defensie hebben aangekondigd dat als Israël een mogelijke aanval tegen Iran lanceert, Rusland zal deelnemen aan de Iraanse tegenaanval. Dit schrijft de media gelieerd aan het Iraanse regime en hoeveel er van waar is weten we niet.
De rente is naar onze mening vooralsnog de belangrijkste factor, totdat er daadwerkelijk een militaire actie plaatsvindt. De rente is verder gestegen. Dit zal waarschijnlijk neerwaartse druk op aandelen veroorzaken.
De verwachting is dat bijna alle sectoren in Europa lager kunnen gaan. Mogelijk dat er wel vraag is naar bedrijven die zich bezighouden met industriële grondstoffen. De technologiewaarden worden zwak gezien en aandelen gerelateerd aan elektrische automakers zouden eventueel ook kunnen dalen.
In Amerika opende de handel hoger, maar daarna kwam al snel de klad erin. De beweging op Wall Street van hoger openen en dan lager gaan wijst op een zwak technisch patroon. Sommigen schreven dit toe aan berichten in de media dat Israël een militaire actie zou inzetten tegen Iran, maar waarschijnlijk was de daling weer vooral toe te schrijven aan die rente die maar blijft stijgen.
De Amerikaanse detailhandelsverkopen kwamen uit en die waren beter dan verwacht. Dit was overigens voorbeurs. In eerste instantie reageerde de markt hier niet op, maar toen de rente begon te stijgen zagen we dat aandelen hier in vertraging op reageerde.
Tesla was zwak, nu het 10% van haar wereldwijde personeel gaat ontslaan of misschien wel meer. Daarnaast kwam Goldman Sachs, de zakenbank met beter dan verwacht cijfers en eindigde hoger.
In Azië zijn in China economische data uitgekomen, namelijk de BBP cijfers. Deze steeg in het eerste kwartaal 5,3%, dat was beter dan verwacht. Steun aan de handel geeft het niet, want ook in Azië begint men zich nu zorgen te maken over de stijging van de Amerikaanse rente die maar door blijft gaan.
Bij obligaties kunnen we constateren dat het effectief rendement op het tienjarige Amerikaanse papier momenteel 4,62% bedraagt. Het Japanse papier laat een effectief rendement zien van 0,87% en het Duitse papier staat op 2,43%.
Nu de kans steeds kleiner wordt dat de Fed de rente gaat verlagen op de korte termijn en misschien zelfs wel in 2024 is de opwaartse rentedruk weer toegenomen. De economische data in Amerika laten zien dat de Fed inderdaad geen reden heeft om de rente te verlagen.
Op de valutamarkt is de dollar fractioneel sterker geworden. Bij commodities beweegt olie zijwaarts en is vannacht iets geklommen. Opvallend is dat olie sinds de handel deze week begon is gedaald. Dit wijst er op dat olie geen grote verstoringen ziet, ondanks nog altijd de kans van een escalatie in het Midden-Oosten.
Het op viel dat vooral goud en zilver sterk waren. Beiden lieten een sterke rally zien. In plaats van winstneming in de Amerikaanse sessie waren er juist kopers.
Crypto lag opnieuw onder druk. Bitcoin noteert op dit moment rond de 63.000 dollar. De kans dat op de korte termijn er nog meer verkoop druk komt is niet uitgesloten. Ondanks dat er al heel veel verplichte liquidaties zijn geweest waren er ook weer beleggers op de dip van het weekend om opnieuw met geleend geld te gaan speculeren. En nu de markt nog steeds onder druk staat, kan het opnieuw leiden tot een rondje verplichte liquidaties. De halving zal waarschijnlijk rond de 20 april zijn. Tot die tijd gaan we ervan uit dat Bitcoin volatiel is en misschien zelfs nog wel wat iets verder kan dalen.
Resumerend, de Europese markten gaan waarschijnlijk lager openen. Aan de ene kant zijn de spanningen in het Midden-Oosten een belangrijke factor, hoewel het opvalt dat de markt dit voor nu lijkt te negeren als we kijken naar olie en obligaties.
Het is dus vooral de gestegen rente die de boosdoener is. Nu de Amerikaanse tienjaarsrente de 5% nadert, zorgt dit er ook nog eens voor dat veel opkomende-markten-valuta verzwakken, wat inflatie betekent voor deze landen. We blijven dan ook voorzichtig op de zeer korte termijn wat betreft de financiële markten.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.