Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 16 augustus: nu weer kopers-paniek

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 16 augustus: nu weer kopers-paniek

We hebben een nieuw onderdeel toegevoegd aan onze feed op onze website: 'Buy the Dip en Sell the Rip'.

De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag hoger openen. Dit volgt op een sterke rally in de Verenigde Staten. De Nikkei-index in Azië steeg maar liefst 3%, en ook de Hang Seng-index in Hongkong staat 2% hoger.

Op het gebied van bedrijfsresultaten en economische data is het vandaag rustig. Het resultatenseizoen loopt zo'n beetje ten einde, met binnenkort nog NVIDIA die met de cijfers komt.

Het lijkt bijna op een koperspaniek, vergelijkbaar met de verkoperspaniek die we recentelijk zagen. In Europa wordt hier nuchterder naar gekeken, waardoor we niet zulke extreme winsten verwachten, maar een hogere opening ligt wel in de lijn der verwachting. De economische data in de VS wijzen nu meer op een zachte lading en dat geeft steun.

Op basis van de fair value zien we dat de Amerikaanse futuresmarkten momenteel ook wat hoger staan, wat mede te danken is aan het positieve sentiment in Azië. De Europese beurzen lieten gisteren al een sterke prestatie zien, waarbij in Amsterdam vooral het aandeel Adyen een uitblinker was. Of de koers van Adyen nog veel verder zal stijgen, moet echter blijken; dit hangt af van de stemming op de markt. Op zich lijkt het aandeel nu eerlijk gewaardeerd.

In Europa wordt, zoals gezegd, nuchterder aangekeken tegen de algehele situatie. Het is echter belangrijk op te merken dat we recent nog een koperspaniek zagen door de afbouw van de dollar-yen carry trade. Nu zien we dus opnieuw een koperspaniek, wat betekent dat de situatie is omgekeerd bij relatief lage omzetten.

De huidige stijgingen zijn niet vol te houden, vooral in de Amerikaanse markten, zoals de Nasdaq, waar dagelijkse procentuele winsten niet realistisch zijn. Hoewel de onderliggende trend van de wereldmarkten sinds eind 2022 in onze ogen opwaarts is, zien we de huidige beweging naar boven nog steeds als een teken van onrust vanwege de extreme uitslagen.

Op Wall Street bracht Applied Materials nabeurs resultaten naar buiten, waarop het aandeel iets daalde. Hoewel het een sterk bedrijf is, hebben we geen positie in dit aandeel, voornamelijk vanwege de grote afhankelijkheid van China.

Tijdens de reguliere sessie was Walmart één van de grote uitblinkers; de grootste retailer ter wereld rapporteerde beter dan verwachte resultaten, wat leidde tot een stijging van 6,6%.

Ook de technologieaandelen presteerden goed, met bijvoorbeeld NVIDIA dat meer dan 4% won, al waren de handelsvolumes lager dan gemiddeld.

In Azië zien we vooral grote winsten in Japan en Hongkong. De Nikkei-index staat 3% hoger, terwijl de Hang Seng-index bijna 2% wint en ook de Hang Seng Tech-index sterk stijgt. De belofte van de PBOC om de economie te blijven ondersteunen draagt bij aan het vertrouwen van beleggers, wat de marktstemming verder versterkte.

Aandelen in Hong Kong worden aangedreven door positieve ontwikkelingen in de technologiesector. Grote spelers zoals JD.com stijgen met 4%, terwijl Alibaba profiteerde van sterke vooruitzichten op het gebied van cloud en AI. De Hang Seng Tech Index weerspiegelt dit positieve momentum met een stijging van 2,2%.

Bij obligaties zien we momenteel dat het effectief rendement op 10-jarig Amerikaans staatspapier 3,9% bedraagt, terwijl Japans papier op 0,88% en Duits papier op 2,26% staat. De Italiaanse en Franse rente liggen fractioneel hoger.

De rentemarkten blijven hun vriendelijke toon behouden, aangezien macro-economische data in de VS suggereren dat de Federal Reserve in september ruimte heeft om de rente te verlagen. De rentemarkten zijn dus niet de grootste zorg van de financiële markten.

Bij valuta zien we dat de dollar iets zwakker is geworden. Bij commodities noteert goudprijs momenteel iets lager dan gisteren, maar blijft in een keurige consolidatie na recente winsten. De olieprijs houdt de winsten van gisteren vast. Andere grondstoffen, zoals metalen en granen, staan weer iets in de min.

De crypto-markten blijven in mineur; elke keer als crypto stijgt, zien we opnieuw een verkoopgolf. Dit wordt nu toegeschreven aan het feit dat het team van Kamala Harris als negatief voor crypto wordt gezien, en zij ligt momenteel voor in de peilingen.

Overigens, zoals eerder gezegd, vinden we het onzin dat haar team als negatief voor crypto wordt beschouwd, want crypto heeft regelgeving nodig en een saneringsproces is noodzakelijk. Er zijn nu tienduizenden munten, en het zou beter zijn als er een paar honderd serieuze protocollen overblijven die echt kunnen bijdragen aan de groei van blockchain en crypto. Bitcoin staat momenteel net boven de $58.000, wat betekent dat we nog steeds in dezelfde trading range zitten als de laatste tijd.

Resumerend, nadat we recent paniekverkopen zagen, kunnen we nu spreken van paniekaankopen. Beide zijn een teken van instabiliteit. Terwijl de onderliggende trend van de markt opwaarts is, we zitten sinds eind 2022 in een cyclische opwaartse bullmarkt, blijven de huidige bewegingen onduidelijk. Als een markt op een dag een paar procent kan stijgen, kan deze vaak ook weer een paar procent dalen op een andere dag.

Ondertussen blijft de markt ongevoelig voor geopolitieke omstandigheden, iets wat ook voorheen weinig invloed had. We blijven dit echter nauwlettend in de gaten houden.

In dit verband zijn we het eens met Jamie Dimon, de topman van JP Morgan, die al langere tijd aangeeft dat geopolitieke onrust zijn grootste zorgpunt is.

Terug naar nu, verwachten we dat de beurzen hoger openen. Of we ook hoger afsluiten, zowel in Europa als later in de VS, blijft onzeker. Dit past bij het beeld van paniek aan zowel de koop- als verkoopkant, bij relatief lage omzetten, waar we rekening mee moeten houden. We weten dus pas vanmiddag of het casino gaat uitbetalen op groen of op rood. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.