Navigation

SCE Trader: Morning Call maandag 16 september: zoekende naar richting

SCE Trader: Morning Call maandag 16 september: zoekende naar richting

Op onze website vandaag aandacht voor China, Oracle, Amazon en aandelen in Amsterdam, Brussel en andere Europese landen. Ook aandacht voor de yen, crypto, de S&P 500 als belangrijkste index in de wereld en meer.

De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag verdeeld openen en zoekende zijn. De mislukte aanslag op Trump wordt vooralsnog gezien als een bijzaak door de de markten.

Dit volgt nadat de Amerikaanse markten op vrijdag hoger sloten, terwijl we in Azië zien dat de markten voornamelijk in de min staan of kleine plussen vertonen met de Nikkei gesloten.

Rusland heeft publiekelijk aan de wereld aangekondigd bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat elke NAVO-raket die Russisch grondgebied raakt, zal worden beschouwd als een formele oorlogsverklaring. De Russische Federatie zal officieel in oorlog zijn met de NAVO en de Verenigde Staten zodra het eerste precisiewapen ontploft. Ook dit heeft weinig invloed op de markten tot nu toe.

Op basis van de fair value als momentopname zou Amerika vandaag iets hoger openen bij de huidige stand van de futures.

De handel gaat richting de Fed-vergadering deze week. Woensdag zal de Federal Reserve bekendmaken wat ze van plan zijn met de rente. De verwachting is dat de Fed de rente met 25 basispunten zal verlagen, maar eigenlijk rekent de markt op een verlaging van 50 basispunten.

Voormalige Fed-functionarissen en diverse Fed-watchers blijven pleiten voor een renteverlaging van 50 basispunten, en de rente-futures zijn opnieuw in die richting gedraaid.

Ondanks dat sommige partijen denken dat een grotere verlaging een teken is van paniek bij de Federal Reserve over de economische groei, zijn er anderen die dat tegenspreken.

Nog even de Bel20. De Brusselse beurs is afgelopen week gestegen naar de hoogste stand in ruim twee jaar, na inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en een weinig verrassend rentebesluit van de Europese Centrale Bank, waarbij de rente met 25 basispunten werd verlaagd.

Op Wall Street was het beeld overwegend positief. Small caps en de Russell 2000 hadden de weg omhoog weer gevonden.

Oracle presteerde sterk, nadat het bedrijf tijdens de analistendag een aantal vooruitzichten presenteerde die als optimistisch kunnen worden omschreven.

Opvallend was dat NVIDIA op vrijdag achterbleef en de dag vrijwel onveranderd afsloot.

Ondertussen heeft Moody's, het kredietbeoordelingsbureau, een negatiever oordeel geveld over Boeing. Boeing staat nu nog maar één stap boven junkstatus. Ook de stakingen bij Boeing worden als negatief gezien.

In Azië is er geen duidelijke richting te zien. Er zijn verschillende economische data uit China gepubliceerd, die als redelijk somber kunnen worden omschreven. Er is nog steeds geen echt herstel zichtbaar in de Chinese economie.

Bij obligaties is de markt deze week verdeeld begonnen. De tienjarige Amerikaanse staatsobligatie staat op 3,66%, de Japanse op 0,85%, en de Duitse op 2,15%. De Italiaanse en Franse obligaties laten op dit moment een licht lagere rente zien.

Bij valuta is de euro iets sterker geworden ten opzichte van de dollar, maar de aandacht ligt vooral op de dollar-yen. Hoewel steeds meer partijen verwachten dat de Japanse centrale bank deze week niets aan de rente zal doen, blijft de dollar dalen ten opzichte van de yen. De wisselkoers noteert momenteel rond de 140 yen per dollar.

Bij commodities is goud fractioneel gestegen na de recordhoogtes van vorige week. Ook olie noteert op dit moment iets hoger, en andere grondstoffen zijn de week rustig begonnen na een rally van 4% in koffie in Amerika.

Bij crypto zien we dat Bitcoin momenteel lager staat op 58.500 dollar. Ook andere cryptovaluta staan lager. Sommige analisten wijten dit aan de aanslag op Trump, terwijl anderen zeggen dat crypto zich momenteel gewoon in een zwakke markt bevindt.

Opvallend is dat Ethereum tegen Bitcoin blijft dalen. Mogelijk komen we daar in de loop van de dag nog op terug.

Samenvattend gaan we de dag waarschijnlijk verdeeld beginnen, zoekend naar richting. De Amerikaanse markten gaan waarschijnlijk opnieuw de toon zetten, waarbij vooral de rentevergadering van woensdag in de VS belangrijk kan worden.

De toon in de markt blijft vooralsnog positief, hoewel sommigen denken dat de markten mogelijk te snel stijgen, wat tot tussentijdse neerwaartse bewegingen kan leiden. En de S&P 500 begint tegen een weerstand aan te lopen waar het eerder niet doorheen kwam.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.