Navigation

SCE Trader: Morning Call woensdag 16 oktober - iets lager na debacle ASML

SCE Trader: Morning Call woensdag 16 oktober - iets lager na debacle ASML

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. Ondermeer voor ASML, Adidas, Just Eat, een strategie noot en meer.

De verwachting is dat Europa vandaag iets lager zal openen, na de forse daling in de Verenigde Staten en een wankele beurs in Azië vannacht.

De handel wordt vooral beïnvloed door de grote winstwaarschuwing die ASML heeft afgegeven. De cijfers waren uitgelekt naar Bloomberg. De markten hebben hier flink negatief op gereageerd.

Daarnaast presenteren ook andere bedrijven hun resultaten vandaag, waar we later op terug zullen komen. Zo kwam vanochtend Just Eat met een trading update en bevestigde het de eerder gegeven outlook. We doen niks met dit aandeel.

LVMH heeft zeer zwakke cijfers gepresenteerd en Adidas heeft juist de outlook verhoogd.

In eerste instantie ligt de focus nu op ASML, waar de verwachting heerst dat de chipgerelateerde aandelen mogelijk nog verder dalen voordat weer "wordt nagedacht". De SOX in de VS kletterde met ruim 5% naar beneden.

Echter, gezien de koersdaling van bijna 16% gisteren, de grootste daling in 26 jaar voor ASML, is het mogelijk dat het aandeel een bodem probeert te vormen. Veel zal echter afhangen van eventuele extra informatie die tijdens de analistenmeeting naar buiten komt.

In Azië waren de chipgerelateerde aandelen ook zwak. Zo daalden het Koreaanse SK Hynix en Japanse chipbedrijven aanzienlijk.

Terugkijkend naar de Verenigde Staten, verloor het aandeel NVIDIA maar liefst 4,7%. Dit lijkt echter meer een reactie op het sentiment, want de AI-sector draait nog steeds op volle toeren. Daarom sluiten we een mogelijke rebound vanmiddag in New York niet uit, wat ook Europa zou kunnen ondersteunen.

Op Wall Street was de stemming somber. De bankresultaten waren goed en de cijfers van Johnson & Johnson zorgden niet voor verstoringen. UnitedHealth verloor echter 10% door buitengewone kosten als gevolg van een eerdere cyberaanval. Dit was aanvankelijk nog te relativeren, totdat Bloomberg meldde dat ASML een enorme omzetwaarschuwing gaf.

We moeten vanmiddag maar afwachten of er een rebound zal komen. Op dit moment gokken wij op een herstel. Hoewel er kansen zijn op een rebound, zegt dit nog niets over het slot in New York om 10 uur vanavond.

In Azië is het beeld niet veel beter. Hoewel China-gerelateerde indices hoger staan, presteert de Nikkei zwak en moet de Koreaanse Kospi meer dan een half procent inleveren, wat overigens nog meevalt.

Op de rentemarkten zagen we dalingen in de rentes. De tienjarige Amerikaanse rente staat op 4,04%, de Japanse rente op 0,96%, en de Duitse rente op 2,23%. Ook de Italiaanse en Franse rentes zijn wat gedaald.

De dollar is iets sterker geworden. Ondertussen zien we bij commodities dat de goudprijs licht gestegen is en olie consolideert na de grote dip van gisteren. Bij grondstoffen valt verder op dat de prijzen van soft commodities weer hoger liggen, met cacao zelfs 4% in de plus. Bij industriële metalen zien we dat koper iets hoger staat, maar verder weinig overtuiging laat zien.

De crypto-markten, die juist positief gestemd waren, toonden gisteren opnieuw onzekerheid. Toch heeft Bitcoin zich redelijk hersteld en staat nu rond de 67.000 dollar.

Samenvattend zagen we gisteren een schrikreactie op de winstwaarschuwing van ASML. Alles werd in de chipsector uit het raam gegooid. Dit lijkt niet geheel realistisch, en zoals eerder genoemd, lijkt het binnen de AI-gerelateerde chipsector nog steeds goed te gaan.

Daarom zou een herstel in de loop van de dag ons niet verbazen. Of dit herstel vanavond dus om 10 uur nog zichtbaar is op de borden in New York, moet blijken. Voor nu eerst een iets lagere opening.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.