SCE Trader: Morning Call - woensdag 17 april:
Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.
De verwachting is dat Europa vandaag iets beter kan beginnen. In Amerika was een onduidelijk beeld te zien, hoewel de koersen relatief stabiel bleven. In Azië zien we op dit moment dat de meeste indices in de plus staan.
Op basis van de fair value noteren de Amerikaanse futures op dit moment iets hoger.
ASML heeft zojuist haar kwartaalcijfers bekendgemaakt en deze liggen onder de prognoses, maar het bedrijf blijft vasthouden aan de verwachting dat de totale verkopen in 2024 gelijk zijn aan die van 2023. We komen straks terug op de cijfers, waarbij de koers mogelijk een tijdelijk dip laat zien.
Op de Europese beurzen zijn vandaag verschillende thema's aan de orde. Het eerste thema is opnieuw de rente nadat voorzitter Powell van de Federal Reserve gisteren duidelijk maakte dat de rente waarschijnlijk voorlopig niet zal worden verlaagd.
Hij verklaarde tijdens een gesprek bij het Wilson Center dat recente gegevens laten zien dat er geen vooruitgang is geboekt op het gebied van inflatie. En, zo suggereerde hij tussen de regels door, er is op dit moment geen reden om de rente te verlagen.
Een ander thema zijn de spanningen in het Midden-Oosten. De wereld wacht op de reactie van Israël tegen Iran. Nadat in eerste instantie een directe aanval op Iran werd verwacht, wordt nu verondersteld dat Israël vooral tegen proxies kan terugslaan en dat de timing op dit moment niet duidelijk is. Men wil proberen, zo wordt verondersteld, een escalatie tegen te gaan. Maar het is als momentopname iets wat de markt minder bezighoudt en zodoende zijn het vooral andere thema's die belangrijk zijn.
En dan kom je bij het derde thema en dat zijn bedrijfsresultaten. Het bedrijfsresultatenseizoen gaat weer beginnen. Tot nu toe zijn vooral de Amerikaanse bankbedrijven met cijfers gekomen. Die zijn redelijk, maar de reactie van deze aandelen is overwegend terughoudend.
Op de Europese beurzen zien we zodoende een flik-flak patroon en we sluiten dus zelfs niet uit dat je vandaag een rebound krijgt na een aantal mindere dagen.
In Amerika reageerden de markten nauwelijks op de uitspraken van chairman Powell. De markten waren in een afwachtende houding en na een aantal dagen van hoge volatiliteit bleven ze in de nauwe trading range. De bankbedrijven die met cijfers kwamen konden hier nauwelijks van profiteren en de meeste van deze aandelen daalden. UnitedHealth was wel sterk na de cijfers en liet een duidelijke klim zien.
Volgens nieuwe voorspellingen van het IMF is de VS op koers om dit jaar te groeien met twee keer het tempo van elk ander G7-land.
In Azië is een gemixt beeld zichtbaar. Op de Aziatische beurzen zijn China-gerelateerde indices hoger. De rest van Azië weet op dit moment niet echt een richting te kiezen met de Nikkei die lager is en door de recente daling is gedaald tot ongeveer 38.400. Het heeft dus tijdelijk de psychologische grens van 40.000 verlaten.
Obligaties blijven onder druk liggen. Het effectief rendement op het Amerikaanse 10-jarige papier noteert momenteel op 4,67%. Het Japanse papier noteert 0,88% en het 10-jarige Duitse papier staat op 2,483%. Het is evident dat de Federal Reserve de rente voorlopig hoog zal houden.
We willen daaraan toevoegen dat de rente waarschijnlijk hoog blijft totdat er iets breekt in de economie. Het blijkt dat de recente renteverhogingen niet hebben geholpen en dat de economie in Amerika het beter blijft doen dan verwacht. Eigenlijk komen we terug op de simpele oude economische wetten dat alleen door de economie echt te laten afkoelen inflatie waarschijnlijk gaat teruglopen.
Bij valuta is de dollar iets zwakker. Dat is ook een teken dat de markt meer weer richting risk-on kan gaan, althans op dagbasis. Met risk-on bedoelen we dat aandelen dan in eerste instantie minder gevoelig zijn voor negatief nieuws.
Bij commodities is olie weer in de min. Met andere woorden, olie voorziet nog steeds geen escalatie in het Midden-Oosten. De goudprijs is gisteren in Amerika goed blijven liggen terwijl zilver winstnemingen kende.
Bij crypto hebben we momenteel te maken met Bitcoin dat rond de 64.000 dollar ligt. Het valt echt op dat crypto handelaren, de professionals, voorzichtiger zijn geworden over de cryptomarkt en steeds meer veronderstellen dat we mogelijkerwijs toch een correctie of consolidatie krijgen.
Resumerend, we gaan ervan uit dat Europa vandaag iets beter kan starten. Het blijven dagkoersen. Wat nu voor ons belangrijk is voor de langere termijn, is in hoeverre er steun kan komen vanuit de Europese rente, omdat de ECB wel ruimte heeft om de rente te verlagen, en hoeveel tegenkrachten komen uit Amerika. Zeker als de oude economische wetten weer gaan meetellen dat de economie moet afkoelen om de inflatie te beperken. Dat zou dan ook effect op bedrijfsresultaten kunnen hebben.
In ieder geval blijven we voor nu nog voorzichtig, zonder dat we negatief zijn over de langere trend, maar we zijn wel wat voorzichtiger geworden, zolang de Amerikaanse rente op hoge niveaus blijft liggen.
Als laatste moeten we ook relativeren. Kijk maar terug naar het verleden. Zelfs bij een hoge kapitaalmarktrente kunnen de aandelenbeurzen nog altijd verder stijgen.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.