Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 17 mei: afwachtend - The Big Short Michael Burry

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 17 mei: afwachtend - The Big Short Michael Burry

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Good Morning: "Happy Friday!" De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld of misschien iets lager zal starten. Dit komt doordat er in Amerika geen duidelijke trend was en de handel uiteindelijk verdeeld de dag afsloot met overwegend iets lagere noteringen. Ondertussen zien we ook in Azië meer minnen dan plussen op de borden.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten, uiteraard een momentopname, zou Amerika vanmiddag redelijk vlak starten.

De markten in Europa, die gisteren al niet konden meekomen met het positieve beeld in Amerika van de dag ervoor, gaan nu reageren op het meer terughoudende beeld in andere werelddelen.

Dit komt doordat het renteoptimisme iets minder enthousiast is geworden nadat ondermeer Federal Reserve-medewerkster Mester opnieuw duidelijk maakte dat de rente niet zomaar verlaagd wordt.

De markten zijn de laatste tijd natuurlijk ook fors gestegen en blijkbaar wordt er gewacht op nieuwe impulsen. Sommige traders zeggen zelfs dat de markt nu kan wachten op de resultaten van Nvidia, die volgende week woensdag worden vrijgegeven.

Op Wall Street werd er een aantal maal een poging gewaagd om hoge niveaus te bereiken, maar die faalde, waardoor de handel uiteindelijk lager de dag af ging. De verliezen waren op zich beperkt, waarbij Walmart hoger ging na sterke cijfers.

Nabeurs kwam Applied Materials met de cijfers. Die zijn redelijk, maar er zit een addertje onder het gras: China.

In Azië staan de markten overwegend iets lager. In China kwamen de detailhandelsverkopen jaar-op-jaar uit op een stijging van 2,3% tegen een verwachting van 3,7%. De detailhandelsverkopen in de laatste gemeten maand, april, zijn daarmee op het laagste tempo uitgekomen sinds december 2022. Dit wijst nog niet echt op een economisch herstel. Wel was de industriële productie iets in herstel.

Ook gaat China bepaalde voorwaarden met betrekking tot leningen voor huizenkopers versoepelen en andere maatregelen nemen voor vastgoed. Deze aandelen staan iets hoger.

Alibaba steeg ongeveer 7% in Hong Kong nadat bekend werd dat Scion Asset Management, beheerd door "The Big Short" Michael Burry, zijn belangen in grote Chinese bedrijven heeft vergroot, waaronder Alibaba en JD.com.

H&H International Investment heeft in het eerste kwartaal van 2024 ook zijn positie in Alibaba aanzienlijk vergroot. Het bedrijf heeft 880.000 extra aandelen van de Chinese e-commercegigant toegevoegd aan zijn portefeuille.

We komen hier vandaag in een apart artikel nog terug op Alibaba, evenals op de positie van David Tepper van Appaloosa in Alibaba en andere acties in China.

In Azië heeft Israël heeft een opmerkelijke economische opleving doorgemaakt na de terugval veroorzaakt door de oorlog. Volgens Ronen Menachem, hoofdeconoom van Mizrahi Tefahot Bank, zullen de tekenen van oorlog waarschijnlijk sterker voelbaar zijn in het tweede kwartaal. Desondanks herstelt de Israëlische economie opmerkelijk snel van de klap, wat wijst op een robuuste onderliggende veerkracht.

Op de obligatiemarkten is het effectief rendement fractioneel opgelopen. Het tienjarige Amerikaanse papier staat nu op 4,37%, het Japanse papier op 0,95% en het tienjarige Duitse papier op 2,45%.

Bij valuta's zien we momenteel dat de dollar fractioneel sterker is. Bij commodities heeft olie de winsten van eerder deze week, vooral vanaf donderdag, vastgehouden. De goud- en zilverprijs liggen weer wat hoger. Het is mogelijk dat er ook hier een dagje winstnemingen komt, maar goud en zilver blijven wel naar boven kijken. Koper is weer gevraagd.

Op de crypto-markten staat Bitcoin momenteel op ongeveer 65.500 dollar. Daarmee kunnen we constateren dat Bitcoin het aardig heeft gedaan, nadat er eerder deze week een forse rally was op de meevallende consumentenprijzen in Amerika. Echter, het betekent niet dat we nu meteen verder naar boven gaan, want de markt is relatief leeg. Dit is ook zichtbaar bij altcoins.

Resumerend, we gaan waarschijnlijk een verdeelde tot misschien fractioneel lagere start zien. Dit moet gerelateerd worden aan de winsten die we eerder hebben geboekt. Het rentespook is nog niet geheel verdwenen uit de markten, ondanks dat de kapitaalmarktrente over de afgelopen weken wel degelijk is gedaald. Voor nu eerst een verdeelde opening.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.