Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 17 juni: verdeelde start voorzien

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld tot mogelijk fractioneel hoger zal starten. De Amerikaanse beurs liet vrijdag een gemengd beeld zien, waarbij een kleine opwaartse beweging tegen het slot ervoor zorgde dat de Nasdaq toch weer op een recordhoogte sloot. De Aziatische beurzen tonen momenteel overwegend verliezen, met een zwakke Nikkei.

De Amerikaanse futuresmarkten, gemeten aan de fair value - wat slechts een momentopname is - laten op dit moment geen duidelijke richting zien.

De Europese beurzen kijken dus tegen een onduidelijk beeld aan bij de start, waarbij het thema waarschijnlijk nog steeds de aangekondigde verkiezingen door de Franse president Macron blijft.

De Eurostoxx 50 volatility index, oftewel de VStoxx, liet vorige week een beweging van 6,6% zien, de grootste sprong in twee jaar, waarbij de Franse beurs zelfs alle winsten van dit jaar verloor.

Naast het thema van Frankrijk hebben de markten vandaag, althans tot nu toe, te maken met een beperkte hoeveelheid bedrijfsnieuws en economische data. Dat houdt in dat een verdeelde start het beste is wat we er tot nu toe van kunnen maken.

De markt kijkt ook met een scheef oog naar de oplopende spanningen tussen Rusland en de NAVO. De Oekraïne summit in Zwitserland wordt door politieke analisten als een 'flop' beschreven.

Mogelijkerwijs staat Galapagos in de belangstelling nadat bekend werd dat er bemoedigende data is uitgekomen voor een potentiële behandeling van lymfeklierkanker. Daar komen we later vandaag op terug.

Daarnaast blijkt dat de Oost-Duitse auto-industrie heeft geklaagd over de opgelegde sancties van de Europese Unie, de verhoging van de invoerrechten op Chinese auto's. Zoals eerder verteld, zijn de Duitsers steeds meer afhankelijk van China en vrezen ze tegenmaatregelen.

Adidas zou wel een kunnen dalen nu The Financial Times meldt dat er sprake is van grootschalige fraude in China.

Op Wall Street was vrijdag een verdeeld beeld zichtbaar bij het slot. Economische data die eerder op de dag uitkwamen, leidde niet tot een duidelijke trend. De Amerikaanse beurs kenmerkte zich wel door selectieve vraag naar techgerelateerde waarden, waarbij NVIDIA bijna 2% won. De koers van Tesla eindigde juist 2,5% lager. Broadcom, dat eerder in de week met sterke cijfers kwam, sloot de dag 3% hoger af.

Op de Aziatische beurzen zien we vooral zwakte in Japan, waar de beurs op dit moment ruim 1,9% terug moet. China ligt er verdeeld bij tot iets lager en in India zien we kleine plussen. De beurs van Australië staat momenteel onveranderd.

Er is een meeting gaande tussen China en Australië om de dialoog weer op gang te brengen. China en Australië ondertekenden een Memorandum of Understanding (MOU) over strategische dialoog om de uitvoering van de vrijhandels-overeenkomst te verbeteren. De laatste tijd was de verhouding tussen China en Australië verkoeld en deze bijeenkomst probeert de boel weer vlot te trekken. Of dat gaat lukken, zal moeten blijken.

Op de obligatiemarkten is momenteel zichtbaar dat het 10-jarig Amerikaans papier een effectief rendement laat zien van 4,24%. Het Japanse papier staat op 0,93% en het Duitse papier op 2,36%. Daarmee kan geconstateerd worden dat het beeld verdeeld is.

De Chinezen hebben overigens hun belangrijkste rentetarieven voor de tiende achtereenvolgende maand ongewijzigd gelaten. Economische data in China waren overwegend aan de zwakke kant met de detailhandelsverkopen juist iets sterker dan verwacht. Huizendata waren de zwakste in 10 jaar.

Bij de valuta is er een vlak beeld zichtbaar. Bij de commodities zien we momenteel dat olie iets lager ligt. President Biden is bereid de strategische olievoorraden opnieuw te openen als de olieprijzen stijgen, meldt de Financial Times, onder verwijzing naar een adviseur van de president

Goud- en zilverprijzen staan iets in de min. De laatste tijd staan goud en zilver onder druk. De één wijt het aan de langer blijvende hoge rente in Amerika en de ander wijst erop dat de geluiden in de markt zijn dat China is gestopt met goud kopen. Industriële metalen staan overwegend lager. Vooral metalen gerelateerd aan China.

Bij crypto was er in het vroege weekend enige stijging zichtbaar, maar dat heeft zich niet voortgezet. We zien momenteel een zijwaarts patroon met de koers van Bitcoin rond de 66.300 dollar, nog steeds onder haar belangrijke weerstandsniveaus.

Resumerend ziet het ernaar uit dat we vandaag in Europa verdeeld gaan starten. In de loop van de dag is het mogelijk dat we wel te maken krijgen met impulsen. Maar nu bij de opening wordt een vlak tot misschien iets beter beeld verwacht met een beperkte hoeveelheid nieuws.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.