Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 17 juli: iets beter en chips lager - ASML

SCE Trader: Morning Call - woensdag 17 juli: iets beter en chips lager - ASML

De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag iets beter van start gaan, hoewel er wel een kans bestaat dat de koersdruk ligt op chipgerelateerde aandelen.

In Amerika zagen we vooral dat de Dow Jones het goed deed met hogere indices, terwijl er in Azië momenteel een verdeeld beeld is.

Op basis van de fair value voor de Amerikaanse futuresmarkten, uiteraard een momentopname, zou er een verdeelde start zijn voor Amerika.

Vanochtend heeft ASML haar cijfers gepresenteerd, waar we in aparte artikelen verder op ingaan. Onze eerste indruk is dat deze cijfers mogelijk kunnen leiden tot een ronde winstnemingen. ASML heeft haar outlook namelijk nog niet verhoogd, hoewel de boekingen sterk zijn en ASML een verder herstel van de chipindustrie ziet.

Beleggers kunnen echter op zoek gaan naar negatieve punten, mede omdat de Biden administratie strengere regels wil doorvoeren voor bedrijven die apparatuur leveren aan China. Dit komt erop neer dat als een bedrijf, dat niet in Amerika is gevestigd, wel Amerikaanse onderdelen gebruikt, Amerika deze bedrijven wil controleren op hun exporten naar China.

Dit is belangrijk omdat ASML nog steeds dezelfde omzet uit China verwacht als voorheen. We komen later vandaag terug op ASML, maar nogmaals, in eerste instantie sluiten we een ronde winstnemingen niet uit. Dat hoeft niet per se, want als de markt zich richt op de boekingen, kan dat weer positief worden uitgelegd. Wat betreft de trend van het aandeel blijven we opwaarts gericht en zien we veel meer winst in de toekomst.

Naast deze situatie kijkt Europa tegen een beter Amerika en een gunstiger rentebeeld aan. Dat kan ondersteunend werken, maar aan de andere kant vinden we het beeld op de financiële markten momenteel ook grilliger dan voorheen.

Op Wall Street eindigden de indices wederom hoger. Hoewel de Nasdaq met een winst van 0,2% achterbleef, waren dit keer de Dow Jones-gerelateerde aandelen aan de beurt, waardoor de Dow Jones met een stijging van 1,85% de dag afsloot. Opvallend is dat de rotatie, die misschien tijdelijk is, vanuit technologie naar andere sectoren in Amerika nog steeds gaande is. Terwijl de Dow Jones sterk presteerde, verloor NVIDIA opnieuw 1,6%.

In Azië zijn momenteel beperkte verliezen zichtbaar. Chipgerelateerde aandelen liggen lager, omdat Biden strengere maatregelen wil invoeren met betrekking tot de export van producten naar China. Dit zou ook bedrijven betreffen die niet Amerikaans zijn maar wel Amerikaanse onderdelen gebruiken,. Zij zouden op een lijst komen te staan die door de Amerikanen gecontroleerd kan worden. In Australië ligt de handel echter sterk met een winst van bijna 1%.

Bij obligaties is de rente verder gedaald, mede door een rapport van het IMF dat aangeeft zich zorgen te maken over de economische afkoeling en feitelijk centrale banken aanmoedigt de rente te verlagen. De tienjarige Amerikaanse rente staat op 4,17%, de Japanse rente op 1,02% en de Duitse rente op 2,42%. De Italiaanse en Franse rentes zijn ook iets lager.

Bij valuta is de dollar iets zwakker geworden. Bij commodities ging de aandacht vooral uit naar goud, dat gisteren in de New York de recordrally heeft voortgezet. Goud kijkt nu naar boven. Wij hebben een positie in goud en blijven deze aanhouden. We hebben een stop in de winst, dus we kunnen kijken hoeveel goud nog verder zal stijgen. Bij commodities tonen de industriële metalen in China momenteel een iets hoger patroon, terwijl de prijs van koper zijwaarts blijft bewegen. Olie staat fractioneel lager, hoewel de verkoopdruk tot nu toe meevalt.

Bij crypto liggen de koersen wederom hoger. In Azië was er flinke vraag naar onder andere Bitcoin. Ook de koers van Ethereum is weer aan het klimmen. Bitcoin heeft een groot gedeelte van de recente verliezen goedgemaakt en nadert nu weer een weerstandszone waar het eerder niet doorheen kwam. De stijging van Bitcoin wordt nog steeds gedeeltelijk toegeschreven aan de verhoogde kansen dat Donald Trump president van Amerika wordt.

Samenvattend lijkt het erop dat Europa iets hoger start, maar we moeten wel even kijken hoe de chipwaarden bewegen. De rente blijft een steun en politiek speelt nu een steeds grotere rol in de markten. Dit betekent dat er ook plotselinge en onverwachte elementen kunnen optreden door uitspraken van de kampen Biden en Trump. Maar nu eerst waarschijnlijk een iets betere start in Europa.

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.