Navigation

SCE Trader: Morning Call dinsdag 17 december - Europa verdeeld - New York - Bitcoin

SCE Trader: Morning Call dinsdag 17 december - Europa verdeeld - New York - Bitcoin

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. Ondermeer voor Tesla, Bitcoin, aandelen en meer.

De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag verdeeld kunnen starten. Hoewel we het niet uitsluiten dat, ondanks de gemixte signalen, we toch willen plussen.

Op de Amerikaanse beurs was technologie zeer sterk, maar voor de rest lag de boel wat verdeeld. In Azië zien we een gemixt plaatje en de Europese futuresmarkten tonen momenteel geen duidelijke richtingen en liggen fractioneel in de min.

Op basis van fair value, een momentopname, zou de Amerikaanse beurs vandaag rond het slot van gisteren starten.

De Europese beurzen, die veel schuchterder zijn dan de Amerikaanse beurzen, kunnen vandaag mogelijkerwijs toch wat negatief sentiment van zich afgooien dat de boel gisteren tegenhield. Onder meer de ontwikkelingen in Frankrijk en de gestegen rente.

De markten kunnen ook kijken naar de Verenigde Staten, waar de animal spirits doorgaan en waardoor dit mogelijkerwijs steun gaat geven. Natuurlijk wordt de nieuwsflow steeds lager qua bedrijven. Tegelijkertijd hebben we deze week nog wel een aantal centrale banken-meetings, waaronder die van de Federal Reserve.

Op Wall Street was het technologie wat niet te stoppen was. Hoewel het aandeel NVIDIA ager dag afging met een verlies van bijna 2%, wist Tesla weer 6% te winnen, waarbij het ernaar uitziet dat de koers van Tesla nog veel verder gaat stijgen in de komende jaren. We komen daar later vandaag op terug.

Elon Musk zou hebben gezegd dat de humanoid robots van Tesla, dus Optimus, in de toekomst belangrijker worden dan de auto's. Dat is overigens ook een bevestiging van wat wij al eerder hebben gezegd en waarom we op een stijging zitten.

De chipwaarden deden het uiterst goed, en we hebben bijvoorbeeld ook te maken gehad met een Red Cat, wat in drones zit, dat maar liefst 27% erbij won.
Dit vanwege een samenwerking met Palantir. We komen overigens nog zeker wel terug op Red Cat, omdat we niet uitsluiten, ondanks het enorme risico en de slechte balans van dit bedrijf, dat het nog veel meer potentie heeft.

De Aziatische beurzen blijven wat kwakkelen. Daarbij ligt de focus onder meer op de Chinese beurs, waarbij we zien dat China een aantal uitspraken heeft gedaan. China mikt op een begrotingstekort van 4% van het BBP in 2025 versus dit jaar’s doel van 3%. En Cgina ziet een economische groei in 2025 van rond de 5%.
Het is duidelijk dat China nog meer moet gaan stimuleren.

Het beeld in China is dus verdeeld, met de Koreaanse Kospi zo'n 1,2% lager door zorgen over nieuwe zware sancties van Trump op onder meer batterijmakers.

Op de obligatiemarkten zien we nog steeds een oplopende rente. Dit wordt echter genegeerd door markten. Het tienjarige Amerikaanse papier staat onderhand wel op 4,4%. De grens van 4,5% zien wij als een grens die zelfs het huidige optimisme eventueel kan afremmen. Nu lijkt de stijgende rente dus geen effect te hebben.

Het Japanse papier staat op 1,08%. Het Duitse papier op 2,23% en is daarmee juist wat lager. Het Italiaanse en Franse papier ligt gemixt. De Canadese rente ligt iets lager op 3,24%, en de regeringscrisis met de kans dat Trudeau gaat opstappen, heeft vooralsnog weinig effect.

De dollar beweegt ten opzichte van de euro zijwaarts. En de dollar ten opzichte van de yen staat op dit moment op 154,1. Bij commodities ligt goud vlak. De goudprijs is de laatste dagen zwak geweest. Vannacht in Azië hebben we voor het eerst wel een aantal signalen gezien die mogelijkerwijs toch laten zien dat goud weer kopers kan aantrekken. Met andere woorden, dat ook goud zich voorbereidt op een nieuwe stijging.

De prijs van olie ligt ietsjes beter en probeert slechts nog steeds niets meer dan een bodem te vormen. Kijken we naar andere commodities, dan zagen we dat cacao weer sterk hoger met een winst van maar liefst 5%. Ook sinaasappelsap en koffie zijn sterk. Bij de metalen zien we dat de meeste industriële metalen wederom iets lager liggen.

Op de crypto-markten was het feest rond Bitcoin en dat feest is nog steeds niet afgelopen. De prijs van bitcoin noteert op dit moment 106.600 dollar als momentopname. De verwachting is dat, met alle verbale ondersteuning en met de enorme inflows die we momenteel zien rond Bitcoin, de koers waarschijnlijk nog wel verder gaat doorstijgen.

Gisteren heeft ook MicroStrategy weer aangekondigd dat het extra Bitcoin heeft gekocht. De koers eindigde vlak. Mogelijkerwijs is het nu tijd voor de miners om te gaan stijgen en te profiteren van de hogere prijs van Bitcoin.

Resumerend is de verwachting dat Europa vandaag verdeeld gaat starten. Maar we sluiten het niet uit dat er toch weer steun komt uit de Verenigde Staten.

Natuurlijk kan je de rally van technologie overdreven vinden, en dat is het misschien ook. Maar zolang de hype gaande blijft en beleggers niet op de risico's letten, blijf je doordenderen naar boven in tech.

In Europa sluiten we daarom ook niet uit dat we technologie beter zien en ook de chipaandelen in Amsterdam. Maar nu eerst op weg naar de start van Europa.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.