Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 18 april: kans op rebound - TSMC beter


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Vandaag wordt verwacht dat de Europese beurzen iets beter kunnen starten, hoewel de markt nogal onvoorspelbaar is. Amerikaanse beurzen daalden gisteren opnieuw, terwijl Aziatische markten hogere noteringen lieten zien.

De cijfers (headlines) van TSMC zijn beter dan verwacht en komen we straks op scetrader op terug.

Op basis van de fair value van Amerikaanse futures, zou New York vanmiddag iets beter kunnen beginnen.

Europese beurzen worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen, waaronder de strijd tegen de rente en zorgen over overwaardering van aandelen in de chipsector na de recente cijfers van ASML. Hoewel ASML's cijfers zwakker waren dan verwacht, zijn de vooruitzichten positief. Desondanks daalde de koers, wat aangeeft dat beleggers ook op zoek zijn naar redenen om te verkopen.

De bezorgdheid over rentestijgingen blijft bestaan, met de veronderstelling dat er iets moet gebeuren om de inflatie in Amerika onder controle te houden. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in een harde landing van de economie of een sterke daling op de aandelenmarkt. Hoewel we vandaag een mogelijke opleving kunnen zien, is het onzeker of deze stand zal houden.

Hoewel er wordt verwacht dat er vandaag een technische opleving kan plaatsvinden bij aandelen, betekent dit niet noodzakelijk dat de bodem al is bereikt voor de nabije toekomst.

De Amerikaanse beurzen waren opnieuw volatiel en zwak. Chipgerelateerde aandelen waren lager, terwijl Alcoa juist winst boekte vanwege maatregelen van beurzen om metalen uit Rusland te weren. Alcoa kwam nabeurs met cijfers en rapporteerde nog steeds verlies.

In Azië staan de meeste koersen iets hoger. Dit is een technische reactie op de recente verliezen. Onder meer de Hang Seng index doet het sterk met een winst van meer dan 1%. Ook weet de Nikkei terreinwinst te boeken. De winsten bevinden zich nog steeds op glad ijs.

Bij de obligatiemarkten staat het 10-jarige Amerikaanse papier momenteel op een effectief rendement van 4,57%. Het Japanse papier staat op 0,88% en het Duitse papier met een looptijd van 10 jaar staat op 2,46%.

In de afgelopen 24 uur is de rente gedaald. Dit wordt mede toegeschreven aan de toegenomen kans volgens sommige handelaren dat Amerika toch een harde landing zal maken, waardoor in dat geval de inflatie zou kunnen afnemen. Andere partijen zijn het daar niet mee eens en vrezen juist stagflatie in Amerika.

In ieder geval is de rente wat teruggelopen. Dit zou eventueel steun kunnen bieden aan aandelen, maar gezien het feit dat het tienjarige Amerikaanse papier nog altijd ruim boven de 4,5% ligt, nu dus op 4,57%, betekent ook dat dit het niveau is waarbij aandelenmarkten gevoelig zijn voor verdere dalingen.

Bij valuta is de dollar zwakker geworden in de afgelopen 24 uur. Bij commodities is de prijs van olie sterk gedaald. Dit wordt vooral toegeschreven aan de situatie waarbij oliehandelaren er niet meer van uitgaan dat het verwachte scenario van een zachte landing zal plaatsvinden. Dit betekent dat de enige manier om de inflatie af te remmen is door de economische groei te vertragen, wat zou resulteren in een lagere vraag naar olie. Dit wordt als reden gegeven voor de daling van de olieprijs. Natuurlijk blijven de ontwikkelingen tussen Iran en Israël boven de markt hangen, maar in de afgelopen 24 uur lijkt dit minder zwaar te wegen.

De prijzen van goud en zilver proberen verder te stijgen, maar het moet opgemerkt worden dat elke poging de laatste paar dagen strandt in winstnemingen. In Amerika zien we vaak dat de koersen eerst stijgen en dan weer teruglopen. Voorlopig lijkt de trend van goud en zilver nog steeds opwaarts te zijn, maar dit kan veranderen.

De crypto-markten leden woensdag aanzienlijke verliezen, maar vannacht was er in Azië een hoger beeld zichtbaar. Dit betekent echter niet dat we meteen moeten juichen. Met de halvering van Bitcoin die nu echt voor de deur staat en de onduidelijkheid die dit met zich meebrengt volgens marktpartijen en mede op andere indicatoren die ook op woensdag werden genoemd (zie onze feed) en die minder gunstig zijn voor crypto, kan het zijn dat deze activaklasse nog verder zal dalen.

Resumerend, op basis van de huidige situatie zouden we iets beter kunnen starten. Maar zoals gisteren werd opgemerkt, ging het toen de andere kant op. In ieder geval blijven er veel onzekerheden, met name over de rente. Tegelijkertijd bevinden we ons nu midden in het bedrijfsresultatenseizoen, dat tot nu toe wisselend verloopt. Ook dit kan invloed hebben op de markten. De veronderstelling blijft dat het op korte termijn niet duidelijk is of we al een bodem hebben bereikt, dus we moeten voorzichtig blijven.

We moeten vandaag afwachten hoe de hogere opening zal verlopen en wat er vervolgens zal gebeuren. Op basis van het technische beeld lijkt een opleving vandaag waarschijnlijk, maar het blijft afwachten gezien de huidige marktomstandigheden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.