Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 18 juni: hogere start voorzien

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat de Europese beurzen hoger gaan starten. De nieuwsflow rond bedrijven is heel laag. De Amerikaanse beurs sloot voor de dertigste keer dit jaar op een record en in Azië zien we een vaste stemming.

Op basis van fair value voor de Amerikaanse futures, wat slechts een momentopname is, zou Amerika vanmiddag consoliderend openen.

De Europese beurzen, die gisteren al enige winst boekten, hoewel beperkt, kunnen waarschijnlijk vandaag inhaken op de rally die zichtbaar was in New York. Deze rally werd weer gevoed door technologisch gerelateerde waarden. Dit zal waarschijnlijk ook zichtbaar worden in Europa, waarbij de chip-aandelen dan voorop zouden kunnen lopen.

De stijging op de Amerikaanse beurs is een signaal dat er nog steeds veel liquiditeit voorhanden is en dat geld zou voor een gedeelte naar Europa kunnen stromen. Dat Citi de waardering voor Europa gisteren heeft afgewaardeerd en de waardering voor Amerika heeft verhoogd, lijkt voor de rest weinig effect te sorteren.

Wel blijft de Europese markt kijken naar de ontwikkelingen in Frankrijk, die uiteindelijk misschien minder hevig kunnen worden dan tot nu toe door de markt wordt gevreesd.

Op Wall Street eindigde de Amerikaanse beurs weer hoger. De handel begon misschien wat traag, maar daarna kwam de stemming goed op gang. Technologie deed het goed, waarbij Broadcom 5% won nadat haar aandelen waren gesplitst. Maar ook de grote andere namen wisten over het algemeen winst te boeken, hoewel NVIDIA juist licht moest inleveren.

De stijging in Amerika wordt vooral toegeschreven aan de berg aan liquiditeiten die er nog steeds is, waardoor deze hun weg naar de markt vinden. Beleggers letten minder op waarderingen zeggen een aantal analisten. Tegelijkertijd biedt de markt goed weerstand tegen negatieve elementen. Een oorlog aan de grenzen van Europa, spanningen in het Midden-Oosten, een rente die hoger blijft dan verwacht. Het maakt de markt vooralsnog weinig uit: deze kijkt omhoog.

In Azië zien we ook over het algemeen dat de markten er goed voor liggen. Ook de Nikkei-index weet weer op te pakken, nadat deze de laatste tijd wat winstnemingen kende. In Zuid-Korea zien we ook winsten op de indices, en dit heeft weer te maken met de chipgerelateerde waarden. De meeste andere Aziatische beurzen weten winst te boeken.

Bij obligaties zien we momenteel dat het tienjarige Amerikaanse papier op 4,27% staat, het Japanse papier op 0,95%, het Duitse papier op 4,41% en het Franse papier op 3,15%. Het Franse papier wordt nog steeds nauwlettend in de gaten gehouden gezien de grotere spread met Duitsland.

Wat betreft rente: de Bank of Australia, de centrale bank van Australië, heeft de rentetarieven ongewijzigd gelaten. Dit was verwacht. In de toelichting geeft de Bank of Australia wel aan dat de volgende rentestap zowel naar boven als naar beneden zou kunnen zijn.

Bij valuta blijft het beeld zijwaarts. Bij commodities viel gisteren op dat er een aanzienlijke stijging plaatsvond in olie. Deze winsten zijn vannacht voor een groot gedeelte geconsolideerd. Basismetalen en industriële metalen kiezen nog steeds geen duidelijke richting nadat koper al acht weken lang in een correctie zit. De prijs van goud en zilver liet gisteren in eerste instantie een dip zien, maar uiteindelijk wisten deze edelmetalen toch redelijk goed stand te houden.

Bij crypto blijft het nog altijd kommer en kwel. Gisteren was er een dip zichtbaar in onder meer Bitcoin. Hierdoor zagen we ook dat de bredere crypto-markt het minder goed deed. Momenteel staat de prijs van Bitcoin op ongeveer 65.800 dollar.

De bewegingen binnen crypto worden momenteel toegeschreven aan de kans dat de officiële rentetarieven in Amerika langer hoger blijven dan verwacht. Ook geldt dat de markt er technisch minder goed voor staat en dat het wachten is totdat crypto echt weer eens een keer gaat uitbreken.

Resumerend, de signalen voor de Europese markten zijn goed. De rente is iets gedaald en Amerika bereikt opnieuw een record. Dit zal steun moeten geven nadat we gisteren slechts beperkt winst konden boeken. Naast technologie sluiten we niet uit dat in Nederland ook de financiële waarden weer gevraagd kunnen zijn.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.