Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 18 juli: van de NDX tot TSM tot Biden & Trump

SCE Trader: Morning Call - donderdag 18 juli: van de NDX  tot TSM tot Biden & Trump

Let op: De eerste headlines waar Taiwan Semiconductor mee is gekomen zijn veel sterker dan verwacht. Zowel topline als bottomline verslaat het bedrijf de verwachtingen van de markt. Straks heeft Taiwan Semiconductor een conference call en dan zal er waarschijnlijk ook meer bekend worden gemaakt over de outlook en mogelijk over een verhoging van de kapitaaluitgaven.

De huidige signalen wijzen op een iets betere opening van Europa. Dit komt nadat we in Amerika een sterke daling van chipgerelateerde waarden hebben gezien, waardoor de Nasdaq 2,7% lager sloot, terwijl de Dow Jones 0,6% won op een record en de bredere Russell 2000 winstnemingen kende met een verlies van 1%.

In Azië is het beeld overwegend lager, met geruchten dat de Chinese leider Xi Jinping een hartaanval zou hebben gehad. Vandaag vergadert de ECB, waar geen rentewijziging wordt verwacht. Tevens is JD Vance nu officieel de running mate van Donald Trump. En Joe Biden vertelde Ed Gordon van BET News dat hij zou overwegen zich terug te trekken uit de presidentsrace als een "medische conditie" dat zou vereisen. Dit is dus een opmaat naar een exit van Biden die momenteel ook covid heeft.

Op basis van de fair value voor de Amerikaanse futuresmarkt zou New York vanmiddag iets beter starten.

De Europese beurzen, die gisteren een onduidelijke dag hadden met een flinke daling van de AEX door de sterke daling van het aandeel ASML, kunnen vandaag mogelijk voorzichtig starten. Tegelijkertijd blijft de handel afhankelijk van hoe de chipgerelateerde waarden zich verder gaan bewegen.

Er wordt momenteel gesproken over een rotatie uit technologie naar andere sectoren. Dit is ook de reden dat bijvoorbeeld op woensdag de Nasdaq daalde, maar de Dow Jones hoger ging. Of dit nu echt de grote rotatie is, moet nog blijken. Maar het is in ieder geval een punt om in de gaten te houden.

Overigens ging Barco gisteren van een minnetje naar een flinke plus. Toch blijven we afzijdig bij dit aandeel. Avantium maakte een deal met Auping bekend en daar komen we nog op terug.

Wat betreft de chipaandelen in Amsterdam, die daalden na de cijfers van ASML, maar vooral door berichten in de media dat Amerika nog strengere maatregelen wil nemen richting China. Het kan zijn dat bij de opening een soort van herstel optreedt, maar dit blijft onzeker. Voor de lange termijn zijn we echter uitermate positief over het aandeel ASML. Hoe verder het daalt, hoe beter de nieuwe kansen die straks weer komen.

Wat betreft de lokale waarden in Europa, is het mogelijk dat deze gaan meedoen in de stijging. Aan de andere kant zijn de lokale waarden in Europa niet goed te vergelijken met de meeste aandelen binnen de Russell 2000, omdat dit nog steeds grote bedrijven zijn.

De reden is ook heel anders. De Amerikaanse Russell 2000-aandelen stijgen omdat dit over het algemeen bedrijven zijn met een hogere schuldenlast. Een lagere rente zou hen helpen. In Europa geldt vaak een ander verhaal. We moeten zien of de lokale waarden in Europa dan ook echt gaan meedoen in de stijging.

Wat betreft een correctie, een verdere correctie zou goed zijn, maar het is onzeker of dit zal gebeuren. Na aanzienlijke stijgingen in de techsector sinds eind 2022 en begin 2023 volgt vaak een correctie zoals ook al eerder heeft plaatsgevonden. Ondanks recente dalingen staan de meeste techwaarden nog steeds veel hoger dan aan het begin van de opwaartse cyclus eind 2022.

Op Wall Street daalde de Nasdaq met 2,7%, terwijl de Dow Jones met 0,5% steeg, wat wijst op een rotatie in de markt. Of de huidige "paniek" terecht is en of er sprake is van een echte bear market van tech gaan we straks aan de hand van de grafiek bekijken.

Nabeurs kwam Alcoa met cijfers en daalde licht. De chipaandelen waren ronduit zwak, met NVIDIA dat 8% inleverde. Opvallend was dat dus ook de Russell 2000 daalde.

In Azië is het beeld overwegend lager, met de Nikkei-index bijna 2% lager en een zwakke Koreaanse beurs. Tegelijkertijd zijn de Chinese indices ook terughoudend, met Hong Kong dat rond het slot van gisteren ligt. In China doen grote bedrijven zoals Baidu en Tencent overwegend een stapje terug.

Bij obligaties is het effectief rendement op het 10-jaars Amerikaans papier momenteel 4,18%. Duits papier staat op 2,42% en Japans papier op 1,06%. Italiaans en Frans papier laten een iets hoger effectief rendement zien.

De rente is onlangs gedaald en vandaag krijgen we de ECB-vergadering. Er wordt geen rentewijziging verwacht, maar de toelichting tijdens de persconferentie van Lagarde zal belangrijk zijn om in te schatten wanneer we een volgende renteverlaging mogen verwachten.

Bij valuta is de dollar nog steeds aan het afzwakken. De goudprijs kende gisteren enige winstnemingen, maar de onderliggende trend blijft opwaarts. De olieprijs was opvallend sterk en bij industriële en basismetalen kunnen we nog steeds geen duidelijke trend herkennen. Ook in Azië gingen deze overwegend omlaag op de Chinese handelsvloeren.

Bij crypto noteert Bitcoin op dit moment onder de 65.000 dollar. We zien milde winstnemingen. J.D. Vance is nu officieel de running mate van Trump geworden en zowel Vance als Trump presenteren zich als grote Bitcoin-fans. Dit kan te maken hebben met het feit dat ze waarschijnlijk zelf deze munt hebben gekocht.

De lange termijn vooruitzichten voor Bitcoin blijven in principe goed omdat het waarschijnlijk de enige cryptocurrency is met een voldoende sterke merknaam en echt als store of value gezien kan worden, in tegenstelling tot vele altcoins waarvan de functie twijfelachtig is. Voor de korte termijn weten we niet zeker of crypto verder stijgt. Het kan ook zijn dat we nog een ronde winstnemingen krijgen.

Resumerend, met vandaag de ECB-vergadering voor de boeg en een markt die de focus heeft liggen op de chipsector en een mogelijke sectorrotatie, moeten we maar zien wat de dag gaat brengen. Maar een iets betere start lijkt op dit moment in de kaarten te zitten. Of die winst wordt vastgehouden hangt af van Amerika. Ook wordt de conference call van TSMC belangrijk.

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.