Navigation

SCE Trader: Morning Call vrijdag 18 oktober - vooralsnog verdeelde signalen

SCE Trader: Morning Call vrijdag 18 oktober - vooralsnog verdeelde signalen

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. Ondermeer voor Basic-Fit, de resultaten van Procter & Gamble en de reeds bekend gemaakte cijfers van Netflix, en natuurlijk nog veel meer.

De huidige signalen wijzen op een verdeelde start voor Europa. Europese futures staan iets lager. Het is echter mogelijk dat de markten daarna iets gaan verbeteren.

Dit na het "flauwe" slot op de Amerikaanse beurzen. De Amerikaanse beurs begon aanvankelijk veel beter, maar de rally doofde uit als een nachtkaars. In Azië zien we daarentegen hogere noteringen op de meeste beurzen, wat vooral gerelateerd is aan China.

Op basis van de fair value, wat slechts een momentopname is, tonen de Amerikaanse futuresmarkten momenteel aan dat Wall Street vanmiddag iets lager zal openen.

De Europese beurzen kijken dus aan tegen verdeelde signalen. Gisteren openden de Amerikaanse beurzen met de S&P 500-index die zelfs een nieuw record aantikte. Vervolgens kwam er verkoopdruk op de rally's, wat een heel ander beeld gaf dan verwacht.

Dit gebeurde nadat de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren de rente met een kwart procent verlaagde, zoals was verwacht. Omdat de Amerikaanse beurzen het minder goed deden dan gehoopt, kan dit leiden tot een gemixte start vandaag.

Toch blijft de toon op de markt redelijk goed, ondanks dat de kapitaalmarktrente is opgelopen. Dit is een punt dat in de gaten wordt gehouden. De stijging van de kapitaalmarktrente is het gevolg van beter dan verwachte economische data in de Verenigde Staten, wat aangeeft dat er mogelijk een zogenaamd goldilocks scenario ontstaat: minder inflatie, maar nog steeds economische groei, wat wijst op een zachte landing.

In Amsterdam gaat de aandacht vandaag onder meer uit naar Basic-Fit, dat met cijfers komt: dit kan overigens dit bericht kruisen. Wij doen momenteel niets met Basic-Fit.

We gaan tevens vanuit dat de koers van ASML nog altijd moeite heeft om te stijgen, omdat uit de cijfers van Taiwan Semiconductor blijkt dat de kapitaaluitgaven weliswaar worden verhoogd, maar minder groot zijn dan eerder verondersteld.

Op Wall Street was TSMC de grote uitblinker met een winst van bijna 10%. Het aandeel NVIDIA wist uiteindelijk een kleine procent te winnen, maar gaf daarmee een groot deel van de eerdere winst weer uit handen. NVIDIA paste zich aan het algehele sentiment aan, waardoor de koers vanaf de toppen terugkwam.

Netflix kwam nabeurs met beter dan verwachte cijfers kwam en noteert ook hoger nabeurs.

De Amerikaanse beurzen verwerken momenteel de veronderstelling dat de Federal Reserve minder dovish zal worden, omdat economische data aantonen dat de groei van de Amerikaanse economie zich voorlopig voortzet.

Op de Aziatische beurzen zien we momenteel winsten, hoewel de Kospi in Zuid-Korea en de Australische beurs iets lager noteren. China presteert echter goed, na economische data die aantonen dat het land meer kan gaan stimuleren. De onroerendgoedsector blijft daarbij een zorgpunt.

Op de obligatiemarkten is de rente opgelopen over de linie, mede door de sterker dan verwachte economische data in de Verenigde Staten. Het tienjarige Amerikaanse papier staat nu op een effectief rendement van 4,09%, het Japanse papier op 0,96%, en het Duitse papier is opgelopen tot 2,2%. Ook de Italiaanse rente ligt iets lager, terwijl de Franse rente iets hoger is.

De markten rekenen er op dat de ECB de rente misschien wel eens met 50 basispunten kan verlagen bij de volgende vergadering na de verlaging van 25 basispunten op donderdag. Dit gezien de zwakker wordende Europese economie.

Bij valuta is de dollar weer wat sterker geworden, met een koers van 149,9 tegen de yen. Wat betreft commodities blijft de prijs van goud onverminderd stijgen en staat deze nu op 2725 dollar. De prijs van olie ligt fractioneel beter in Azië, maar er is nog geen sprake van een echte positieve stemming. Andere grondstoffen tonen een overwegend verdeeld beeld, waarbij industriële metalen nog steeds achterblijven.

Bij crypto zien we dat de koers van Bitcoin momenteel op 67.900 dollar staat. Bitcoin blijft het relatief goed doen en bevindt zich nu in de weerstandszone. Nu moet blijken of de winsten deze keer worden vastgehouden. De rally in Bitcoin wordt mede veroorzaakt door een toevoeging van liquiditeit. We hebben dit in de laatste tijd vaker gezien, maar zagen vervolgens ook weer verkopers, dus dit blijft nog afwachten.

Samenvattend lijkt het erop dat we een verdeelde start tegemoet gaan. We sluiten niet uit dat de markten, omdat ze vooral naar positieve elementen kijken, proberen te herstellen.

We willen echter benadrukken dat de Europese beurzen gisteren al een stapje verder gingen, waardoor het goed mogelijk is dat het herstel pas zichtbaar wordt als de Amerikaanse beurzen een bevestiging geven dat ze inderdaad naar boven willen kijken. Anders wordt het een verdeelde dag. Laten we nu eerst maar richting de opening kijken.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.