SCE Trader: Morning Call dinsdag 18 december - EU futures liggen vlak
Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. Ondermeer voor crypto, aandelen en meer.
De huidige signalen wijzen op een verdeelde start van Europa. De EU futures liggen vlak. Dit in de aanloop naar de FOMC meeting waar wordt verondersteld dat we ervan uit kunnen gaan dat de rente vandaag door de Federal Reserve met 25 basispunten wordt verlaagd.
De Europese beurzen kijken verder aan tegen een Amerika waar we zien dat de markten uiteindelijk iets lager zijn gesloten. De Aziatische beurzen, daar hebben we momenteel te maken met een situatie dat het beeld overwegend positief is, hoewel de Nikkei lager is ondanks de eventuele fusie tussen Nissan en Honda, wat overigens wel steun geeft aan de auto aandelen.
Op basis van fair value, maar dat is een momentenopname, zou de Amerikaanse beurs vandaag enigszins verdeeld gaan starten. Vannacht hebben we overigens gezien dat de futuresmarkten op een gegeven moment een flinke dip meemaakte en sindsdien zijn ze hersteld.
We gaan dus te maken krijgen met een markt waar waarschijnlijk een afwachtende houding is. Hoewel het beeld gisteren in Europa eigenlijk wat zwak was en druilerig, zagen we ook gisteren dat beleggers eventuele lager noteringen gebruikten om hun posities toch wat aan te passen. Uiteindelijk was verkoopdruk beperkt.
Eigenlijk kan je hetzelfde zeggen van de Verenigde Staten, ondanks dat er in eerste instantie toch redelijke dalingen op de borden stonden. Om toch even direct door te gaan op de Wall Street zijn er wel een paar punten die misschien enigszins zorgwekkend kunnen zijn, maar die, zoals uit de geschiedenis blijkt, heel lang kunnen aanhouden.
Daarbij geldt namelijk dat de Dow Jones haar langste dalings-reeks laat zien, sinds 1979. De Dow Jones heeft overigens een andere wegingstechniek, maar ook de S&P 500 is de laatste dagen zwak. We zien ondertussen dat de stijging in technologie zich blijft voortzetten.
Op Wall Street hadden we te maken met uiteindelijk dus een iets lager beeld, maar uiteindelijk viel het allemaal wel mee. De koers van NVIDIA schoof onderuit door allerlei geluiden over vertragingen en problemen met chips. Daar komen we nog even op terug vandaag. Het ziet naar uit dat dit allemaal gaat meevallen, maar beleggers zoeken een reden om te verkopen.
De koers van Tesla wist bijna 4% te winnen, waarbij Tesla profiteert van het feit dat de markt gaat doorhebben dat humanoid robots een enorme toekomst gaan brengen.
En het aandeel Quantum Computing won 51% omdat het een nieuw contact heeft getekend met NASA. Wij denken dat dit een extreem duur aandeel is en zodoende doen we er momenteel ook nog niks mee. We hebben er laatst al een artikel over geschreven.
In Azië is het beeld verdeeld tot positief, waarbij de Chinese markten het beter doen. De Nikkei noteert lager, maar hoop over fusies in de autosector houden aan. Nissan staat daardoor 23% hoger, omdat de markt rekent op een fusie met Honda.
Over het algemeen lijkt het erop dat de Aziatische beurzen de dag op een relatief positieve toon willen afsluiten. Interessant nieuws uit China is dat Porsche daar een grote reorganisatie doorvoert. Dit geeft aan hoe moeilijk Duitse automakers het momenteel hebben in China, zelfs in het luxesegment.
De rente op obligatiemarkten is fractioneel gedaald. De Amerikaanse tienjarige staatsobligatie staat nu op 4,39%, de Japanse op 1,07%, en de Duitse op 2,23%. Ook het rendement op Italiaans en Frans papier is iets teruggelopen.
Vandaag vergadert de Federal Open Market Committee (FOMC). De verwachting is dat de rente met een kwart procent wordt verlaagd. Echter, het kan zijn dat voorzitter Jerome Powell minder dovish klinkt, aangezien de economie beter presteert dan verwacht.
Dit zou tijdelijk (misschien zelfs alleen intra day) tot een negatieve marktreactie kunnen leiden, maar op de lange termijn is dit positief, omdat het scenario van een harde landing daarmee minder waarschijnlijk wordt. Dit kan ook leiden tot betere bedrijfsresultaten dan verwacht.
Op de valutamarkten beweegt de dollar momenteel zijwaarts, met de dollar-yen op een niveau van 153,4. Bij commodities is goudprijs stabiel, maar goud lijkt moeite te hebben om verder te stijgen. Hoewel er mogelijk nog een dip komt, blijft het idee wel dat goud zijn hoogste niveau nog niet heeft bereikt.
De olieprijs is momenteel vlak. Bij industriële metalen is de prijs van koper iets gedaald. Onder de zogenoemde soft commodities zien we dat suiker 4% lager staat door winstnemingen, terwijl het beeld bij granen verdeeld blijft.
In de crypto-markt zien we winstnemingen op Bitcoin na de recente rally. Desondanks blijft Bitcoin boven de $100.000, met een huidige notering van $103.600.
De crypto-markt behoudt een positieve trend, ondanks mogelijke tijdelijke dips. Altcoins staan in Azië onder druk, terwijl aandelen in de cryptosector, waaronder mining-aandelen, gisteren in de Verenigde Staten een stap terug moesten doen.
Samenvattend. Het lijkt erop dat de Europese markten verdeeld openen. Hoewel er geen duidelijke opwaartse trend zichtbaar is, lijkt de markt ook weinig zin te hebben om sterk te dalen. De wisselvalligheid in de Verenigde Staten gisteren lijkt op dit moment slechts een beperkt effect te hebben op Europa. Al met al lijkt een verdeelde start voor Europa het meest waarschijnlijke scenario.
Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.