Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 19 februari - gemixte start voorzien


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van scetrader.nl. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.



Europa zal naar verwachting verdeeld tot iets lager starten. Wall Street sloot vrijdag uiteindelijk toch lager, nadat het weerstand ondervond. Dit na hoger dan verwachte producentenprijzen.

Vandaag is Wall Street gesloten vanwege Presidents Day. De Aziatische beurzen noteren op dit moment gemixt met mainland China in de plus nu de handel wordt hervat na het Chinese nieuwjaar. De plus is echter relatief matig.

De fair value op de Amerikaanse S&P futures, wat een momentopname is, laat momenteel zien dat als er handel zou zijn, New York iets beter zou openen.

De Europese beurzen hebben vorige week een redelijk goede week gehad, vooral de Amsterdamse beurs. Er zijn ook meer zorgen over het hoog blijven van Amerikaanse rentetarieven. Dit kan mogelijk meewegen hoewel Europa relatief goedkoper is dan de Amerikaanse beurs.

Vergaderdatum Dagen tot vergadering Verandering Geen verandering Verhoging
20-3-2024 30 10,00 % 90,00 % 0,00 %
1-5-2024 72 38,40 % 61,60 % 0,00 %
12-6-2024 114 81,63 % 18,37 % 0,00 %
31-7-2024 163 94,54 % 5,46 % 0,00 %
18-9-2024 212 98,80 % 1,20 % 0,00 %
7-11-2024 262 99,46 % 0,54 % 0,00 %
18-12-2024 303 99,86 % 0,14 % 0,00 %
29-1-2025 345 99,94 % 0,06 % 0,00 %
12-3-2025 387 99,96 % 0,04 % 0,00 %

Wall Street eindigde vrijdag na een jojo-beweging lager, nu een renteverlaging door de Federal Reserve steeds verder vooruit wordt geschoven. Alle drie belangrijke indexen eindigden vrijdag in het rood, waarmee ze hun vijf weken durende winstreeks doorbraken.

Roku eindigde 24 procent lager omdat het waarschuwde voor een uitdagend jaar. Coinbase steeg na de bekendmaking van de resultaten bijna 9 procent, maar eindigde daarmee onder zijn hoogtepunt.

Nike schrapt bijna 1.700 banen als onderdeel van zijn plan om kosten te besparen en zo de winstgevendheid en innovatie te stimuleren. Het aandeel daalde met 2%, wat voor ons weer een signaal is om voorlopig niet in deze sector te investeren, ook niet in bijvoorbeeld Adidas of Puma.

In Azië staat de Nikkei rond het slot van vrijdag. De aandelen van Nintendo dalen op berichten over een vertraagde release van Switch 2, hoewel deze nog niet bevestigd zijn.

In mainland China stijgen de markten na de Lunar New Year-vakantie, gedreven door reisgegevens, terwijl de aandelen in Hong Kong dalen. Tijdens de Lunar New Year-vakantie in China stegen de reisuitgaven met 47,3% ten opzichte van vorig jaar, waardoor deze de niveaus van vóór covid overtroffen.

Hoewel dit enige verlichting biedt voor beleidsmakers te midden van economische zorgen blijft de duurzaamheid onzeker. Binnenlandse toerisme-uitgaven bereikten 632,7 miljard yuan, met 474 miljoen aan binnenlandse reizen. Dit is hoger is dan in 2019, maar de gemiddelde uitgaven per reis daalde licht en de vakantie duurde 1 dag langer dan in 2019.

Op obligatiemarkten is het effectief rendement van het 10-jarig Amerikaanse papier, na de hoger dan verwachte producentenprijzen van vrijdag, aan de top van haar recente range blijven liggen. Het huidige effectief rendement van het Amerikaanse 10-jarig papier ligt rond de 4,3%.

De vraag is tevens of de People's Bank of China stimuleringsmaatregelen zal nemen te midden van onzekerheid over het monetair beleid van de Amerikaanse Federal Reserve.

In ieder geval is de kapitaalmarktrente voor de markten, zoals aandelen, nu waarschijnlijk reden om van macrodata naar macrodata te hoppen wat de beweeglijkheid laat toenemen. Iets dat trouwens vrijdag ook zichtbaar was in Amerika dat zowel hoger als lager noteerde maar uiteindelijk lager sloot.

Bij valuta staat de dollar vrijwel onveranderd met de dollar tegen de yen rond de 150. In de hoek van commodities noteert olie iets lager. Goud is mild geklommen.

Crypto laat momenteel een verdeeld tot vriendelijk beeld zien. Opvallend is dat dit weekend er weer selectieve vraag was naar altcoins. Ondermeer COTI deed het goed. Daar komen we later vandaag op terug, omdat we vanochtend vroeg een alert hebben uitgestuurd dat deze munt naar up is gegaan. Andere altcoins, zoals Chromia, The Graph, AGIX en bijvoorbeeld Streamr gaan ook weer vooruit. Tevens wint Polygon aan tractie. De echte melt-up in altcoins moet waarschijnlijk nog beginnen.

Resumerend. We gaan een dag tegemoet zonder handel in Amerika vanwege Presidents Day. De rente blijft op hogere niveaus liggen. Dit zou een remmende factor kunnen zijn, hoewel het opvalt dat Europa zich daar niet al te veel van aantrekt. Integendeel, we hebben gezien dat er zelfs een verbreding is naar de vraag van verschillende sectoren wat betreft aandelen. Of dat vandaag ook zo zal zijn moet blijken.

In ieder geval moeten we wel wat oplettender zijn omdat de handel zowel opwaarts als neerwaarts volatieler wordt bij aandelen vanwege het feit dat de handel van macrodata naar macrodata springt. Daar komt bij dat woensdag de cijfers van Nvidia uitkomen.

Maar nu vandaag, zonder de handel op Wall Street, is het mogelijk dat Europa gemixt tot iets lager gaat starten en dat de handel dan in de loop van de dag zonder New York, zeker in de middag, rustiger gaat worden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.