Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 19 maart - BoJ en NVDA - iets lager start - crypto


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag verdeeld tot lager gaan starten. New York eindigde hoger, doch van de toppen en af. In Azië zien we overwegend lagere noteringen, met de Nikkei 0,5% hoger nadat de Bank of Japan de rente verhoogde.

De fair value, gemeten aan de Amerikaanse futures als momentopname, die staan iets lager, maar binnen een beperkt bereik.

De handel in Europa, die gisteren al achterbleef ten opzichte van Amerika, zal waarschijnlijk vandaag opnieuw in een afwachtende houding gaan. De presentatie van NVIDIA op haar grote AI-conferentie leverde inderdaad een nieuwe chip op, de Blackwell, maar nabeurs heeft NVIDIA daar niet heel enthousiast op gereageerd en daalde 1,7%. Daardoor dat dit niet als een extra nieuwe impuls hoeft te gelden voor Europa.

Dat de Bank of Japan de rente heeft verhoogd vanaf negatief 0,1% naar o tot +0,1 procent, zou waarschijnlijk niet al te veel effect sorteren omdat dit al werd verwacht.

Op maandag steeg opvallend genoeg de koers van Ebusco erg fors. Tot nu toe is er niet een hele duidelijke verklaring voor, tenzij we iets gemist hebben. In ieder geval, wij doen niks met Ebusco. Wij vinden het een fascinerend bedrijf, maar denken dat de financiële positie zwak is en de schaalgrootte van het bedrijf te klein, waardoor eventueel een overname een redding zou kunnen zijn. Maar daarnaast zien we weinig vooruitgang bij het bedrijf.

Op Wall Street wist de koers van Nvidia 1% te stijgen tijdens de sessie. Dit door de grote AI-conferentie die gaande is. Nabeurs maakte Nvidia in een speech door de topman Jensen Huang bekend dat er een nieuwe superchip aankomt, de Blackwell. Hierop daalde de koers 2% omdat de markt hier rekening mee hield.

Alphabet en in iets mindere mate Apple zagen een stijging in hun aandelenkoersen vanwege het nieuws dat ze naar verwachting gaan samenwerken. Volgens mediaberichten zal Alphabet haar AI-toepassing Gemini licenseren aan Apple.

De Aziatische beurzen tonen overwegend minnen. De Nikkei-index in Japan is een stukje hoger, nadat de Bank of Japan de rente heeft verhoogd van een negatieve 0,1% naar een 0 tot 0,1% plus range. De yield curve control is beëindigd door de Bank of Japan voor het eerst in 17 jaar. De verhoging wordt vooralsnog gezien als een dovish hike door de markten.

De beurzen van China blijven weer achter en dit heeft weer te maken met de economische zorgen over het land. Ook de nog altijd oplopende spanningen tussen de VS en het land spelen een rol.

Op obligatiemarkten kunnen we momenteel constateren dat het effectief rendement op de 10-jaars Japanse rente is opgelopen en nu op 0,76% staat. Het Amerikaans papier liep gisteren in Amerika redelijk fors op en noteert (10-jaars papier) een effectief rendement van 4,33%. Dit in de aanloop naar de Federal Reserve meeting waarbij wordt verwacht dat de de rente ongewijzigd zal blijven. Vooral de toespraak van Powell wordt nu belangrijk, de chairman van de Federal Reserve. In Europa zien we dat het 10-jaars papier op de Duitse bund nu 2,457% bedraagt.

De yield op het 2-jarig Amerikaanse staatspapier is gestegen tot het hoogste niveau van dit jaar. Dit kan worden gezien als een ongunstig signaal voor risicovolle activa zoals aandelen. Met andere woorden: er zit een opwaartse druk in de rente en dat kan invloed hebben op aandelen en eventueel een stijging afremmen.

Op de valutamarkten is de dollar iets sterker ten opzichte van de euro en ten opzichte van de dollar tegen yen zien we dat de dollar aanzienlijk sterker is geworden. De koers van de dollar tegen de yen ligt zelfs weer boven de 150. Dit is opvallend omdat juist de start van renteverhogingen in Japan ertoe kan leiden dat er een verandering komt in de zogenaamde carry trade. Dit kan in een later stadium nog plaatsvinden nu deze renteverhoging min of meer al is verdisconteerd in het koersbeeld.

Bij commodities staat olie fractioneel lager in Azië maar wel na een flinke stijging daarvoor waardoor olie door haar weerstand is gebroken en mogelijkerwijs zelfs verder kan stijgen. Goud beweegt op dit moment zijwaarts.

Bij de crypto-markten zien we minnen met Bitcoin gedaald tot ongeveer 65.000 dollar. De zogenaamde AI-gerelateerde tokens gaan naar beneden gaan. Deze zijn enorm en vaak onterecht gehyped in de aanloop naar de Nvidia-conferentie. Wat we al vertelden: de meeste AI-tokens kun je niet correleren aan de artificiële intelligentie-niveaus of als toepassing zoals Nvidia dat brengt.

Resumerend, het ziet er naar uit dat we weer een dag gaan krijgen met een zijwaarts patroon. Dat de Bank of Japan de rente heeft verhoogd zou waarschijnlijk tot nu toe nog weinig effect sorteren en de Nvidia AI-conferentie die een nieuw chip opleverde, lijkt te weinig te zijn om Europa een push te geven. Dit houdt in dat terwijl we ook zien dat crypto lager is, risk assets een onduidelijk patroon gaan laten zien in de aanloop naar een nieuwe richting vanuit Amerika. later vandaag.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.