Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 19 april: lager door Iran - misschien meevallend


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Momenteel wijzen de signalen erop dat Europa lager gaat starten. De Europese futures staan lager en we zien tevens dat Azië lager staat, na een onduidelijk slot in Amerika.

De reden voor de lagere start wordt dan toegeschreven aan de berichten dat Israël een militaire aanval heeft uitgevoerd in Iran. Deze is echter beperkt te noemen en Iran zegt dat deze informatie onjuist is (wat er op wijst dat het niet wil escaleren). Mocht dat zo zijn dan kan er een knee-jerk reactie naar boven zijn en zal de handel weer herstellen.

De markten reageren in Azië met een schrikbeweging, waardoor de meeste indices duidelijk in de min staan. De olieprijs is 2% gestegen. En we hebben tevens te maken met de dollar die niet echt reageert en zijwaarts blijft bewegen en met de rente die iets is gedaald. Bitcoin toont geen reactie, terwijl goud vrijwel alle winst uit handen heeft geven.

Tot nu toe is er nog niet heel veel bekend, behalve dat Iran zegt dat er niets is beschadigd aan de nucleaire installaties. En er is dus een ontkenning uitgegaan. Dit kan een signaal zijn dat Iran geen verdere escalatie wil, maar zeker zijn we er ook weer niet van.

Als de situatie niet verder escaleert, kan de reactie van de markten wel eens overdreven zijn. Er wordt ook gesuggereerd dat het vooral belangrijk is of de Straat van Hormuz open blijft. De eerste reactie is negatief, maar we sluiten dus niet uit dat het kan meevallen, maar daar houden we echt een grote slag om de arm.

Terug naar Europa wordt momenteel een lagere opening voorzien. Naast dat de geopolitiek in het Midden-Oosten nog steeds op de agenda staat, is het vooral de zorgen dat de Federal Reserve voorlopig de rente niet gaat verlagen, wat eventueel een drukkend effect kan hebben.

We gaan dan wel lager starten, maar we moeten dan in de loop van de dag kijken met zoveel schuivende panelen wat er vervolgens gaat gebeuren.

Op basis van fair value zou de Amerikaanse beurs, uiteraard als momentopname gemeten aan de futuresmarkten, lager starten.

Op Wall Street was het beeld verdeeld. Nabeurs kwam Netflix met de cijfers.
Hoewel deze cijfers er redelijk uitzien is het aandeel nabeurs met bijna 5% gedaald op de outlook.

Iets waar we overigens wel rekening mee hielden, want het is een markt die winst wil nemen zoals we eerder hebben uitgelegd. Een opmerkelijk voorbeeld, na eerdere voorbeelden van ASML en TSM, is Micron (MU). Ondanks het verkrijgen van een subsidie van 6,1 miljard dollar van de Amerikaanse overheid ging het het aandeel toch duidelijk lager.

In Amerika was het voor de rest een zijwaarts patroon met onduidelijkheid, maar chip aandelen waren weer duidelijk lager.

In Azië zien we momenteel koersdruk over de linie. Deze beurzen reageren als eerste op het bericht dat er een, tot nu toe althans wat bekend is, beperkte aanval heeft plaatsgevonden van Israël op Iran.

Bij obligaties zien we dat het effectief rendement iets lager ligt. Dit komt omdat obligaties in dit soort geopolitieke spanningen als vluchthaven worden gebruikt. Daarbij blijft natuurlijk vooral de inflatie en de renteontwikkeling in Amerika uiteindelijk belangrijk. Maar voor nu is het een vluchthaven.

We zien dat het effectief rendement van het tienjarige Amerikaanse papier op 4,56% staat. Het Japanse papier staat op 0,84% en het Duitse papier staat op 2,49%.

Bij valuta laat de dollar laat opvallend genoeg geen echte reactie in. Bij commodities is olie zo'n 2% hoger (zeer beperkt) en geeft goud winsten uit handen

Bij crypto is Bitcoin iets lager, hoewel crypto gisteren een stijging liet zien met de halving die waarschijnlijk zaterdag plaatsvindt. Momenteel blijven we nog steeds terughoudend over crypto omdat signalen wijzen op eventueel een verdere correctie.

Resumerend, de markten hebben opnieuw te maken met onzekerheid. Een beperkte aanval van Israël op Iran. Tegelijkertijd geldt dat als het hierbij blijft de gevolgen voor de markten zeer beperkt zijn. Maar dan keren we ook weer terug naar de renteontwikkelingen.

Tegelijkertijd blijft Iran ontkennen. Dit kan er weer op wijzen dat Iran het niet wil laten escaleren. Dit is voldoende vluchtige informatie om in eerste instantie alles van moment tot moment te bekijken totdat het totale beeld duidelijker wordt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.