Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 19 juni: gemixt tot iets beter

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag een gemixte start zal vertonen, mogelijkerwijs iets in de pluskolom. Dit nadat in Amerika de S&P 500-index en de Nasdaq opnieuw records hebben bereikt met beperkte winsten. Ondertussen zien we in Azië een gemengd beeld, hoewel de Hang Seng en de Kospi sterk zijn.

Wat betreft de Amerikaanse futuresmarkten, gemeten naar fair value, zou de beurs als die vanmiddag open zou zijn overwegend verdeeld starten. Vandaag is New York immers gesloten, maar de futuresmarkten zijn wel open.

De Europese beurzen gaan dus waarschijnlijk een rustige dag tegemoet. Zonder Amerika weten we dat de volumes laag zijn en dat de markt minder richting heeft. We gaan ervan uit dat bij de opening beleggers zich zullen positioneren voor de Franse verkiezingen die eraan zitten te komen, maar dat er vanmiddag waarschijnlijk weinig zal gebeuren en de volumes afnemen.

Op het gebied van bedrijfsnieuws moeten we stellen dat dit ook beperkt is. Het Duitse SMA Solar heeft een winstwaarschuwing gegeven. De omvormerfabrikant moet vanwege volle voorraden aanzienlijk lagere doelen stellen voor het huidige boekjaar. Dit geeft aan dat de solarindustrie het op dit moment nog steeds erg zwaar heeft, iets wat overigens al bekend was.

Duitse touroperators melden een sterke vraag zomervakanties. Dit is goed nieuws voor TUI.

TomTom heeft zijn samenwerking met BMW Motorrad uitgebreid. Ook meldde het door Marelli te zijn geselecteerd. We doen momenteel niks met het aandeel TomTom.

Daarnaast kan het zijn dat chipgerelateerde waarden weer verder gaan stijgen nu het positieve nieuws in deze sector aanhoudt.

We zijn ook benieuwd of de Franse banken eindelijk een dieptepunt hebben bereikt, maar daar zijn we minder zeker van nu beleggers recent zijn blijven doorverkopen in plaats van deze aandelen op te pakken.

Op Wall Street zagen we in een wisselvallige sessie toch weer records op de borden verschijnen. Onderliggend was het beeld verdeeld, maar de koers van NVIDIA wist weer te klimmen en is nu het meest waardevolle bedrijf ter wereld geworden. We zitten al langer op een stijging van NVIDIA en ondanks dat er op een dag ook een grote correctie komt, blijven we nu op een stijging zitten.

In Azië zien we een onduidelijker beeld, maar de Hang Seng is duidelijk sterk en flink opgeveerd. De Kospi in Zuid-Korea heeft ook een grotere winst behaald, wat erop wijst dat technologie en met name chips waarschijnlijk ook in Europa weer kunnen stijgen.

Bij obligaties zien we dat het effectief rendement op Amerikaans staatspapier momenteel op 4,23% staat, Japan op 10 jaar doet 0,954% en het Duitse papier staat op 2,39%. In Frankrijk is het effectief rendement op het 10-jarige papier gedaald naar 3,10%.

Er heeft gisteren een veiling plaatsgevonden van 20-jarig Amerikaans staatspapier. Deze is redelijk verlopen en mag gezien worden als een steun voor de obligatiemarkten.

Verschillende Fed-leden wezen in toespraken erop dat ze nog steeds geen haast hebben om de rente te verlagen, hoewel de detailhandelsverkopen die gisteren in Amerika werden gepubliceerd, wijzen op meer zwakte. Daardoor is nu steeds meer de verwachting dat de Federal Reserve misschien toch twee keer de rente zal verlagen in 2024.

Bij valuta zien we momenteel een vlak beeld. Bij commodities wist olie gisteren in Amerika de stijging voort te zetten en is overnight stabiel gebleven. De prijs van goud en zilver kon in de Amerikaanse sessie een herstel vertonen. Nog steeds zitten we in een soort van tussenfase voordat we mogelijk toch weer verder omhoog gaan. Andere commodities hebben verdeeld bewogen.

Crypto kenmerkte zich gisteren door koersdruk in Amerika. Overnight in Azië is het beeld stabiel, maar we sluiten nog steeds niet uit dat crypto verder zal corrigeren voordat er weer beleggers op afkomen. Ook de altcoins waren de afgelopen 24 uur zwak.

Resumerend, met Amerika vandaag gesloten vanwege een feestdag, de zogenaamde Juneteenth Day, en daardoor waarschijnlijk minder activiteit, gaan we ons in de ochtend eerst weer richten op Europese zaken en in de middag kan het rustig worden. In eerste instantie voorzien we een gemixte opening tot mogelijk kleine plussen met selectieve vraag.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.