Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 19 juli: handel kijkt aan tegen lager NY en Azië

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 19 juli: handel kijkt aan tegen lager NY en Azië

De verwachting is dat Europa vandaag gemixt zonder een duidelijke richting de dag gaat beginnen. Dit komt doordat de markten in Amerika opnieuw lager gingen, met deze keer ook een zwakke Dow Jones. In Azië zien we een overspilleffect vanuit New York met overwegend negatieve indices.

Op basis van de fair value, hoewel dat slechts een momentopname is op de Amerikaanse futuresmarkten, zouden de indices in Amerika vanmiddag ietsjes beter openen.

De Europese beurzen, die op donderdag ook besluiteloos waren, hebben dus opnieuw te maken met onduidelijke signalen. De technologiesector straalt nog steeds onzekerheid uit, maar we zagen gisteren ook dat andere sectoren in Amerika een stapje terug deden. Nu rijst de vraag of dat ook effect heeft op Europa.

Tijdens de conventie van de Republikeinse Partij is Donald Trump nu officieel genomineerd als presidentskandidaat. In een lange speech die hij hield, bleek weinig verzoening met de democraten. Ook is het duidelijk dat hij nog meer olie wil gaan boren in Amerika.

Dit kan mogelijk effect hebben op oliegerelateerde bedrijven vandaag, doordat een daling van de olieprijs deze aandelen onder druk kan zetten. De onderliggende trend bij aandelen zoals Shell blijft echter positief.

Terug naar Europa. De vraag is nu ook of de lokale waarden, die de afgelopen paar dagen zijn gestegen, de rally voortzetten. De sectorrotatie, waarbij bijvoorbeeld Nederlandse en Belgische lokale waarden flink plussen, maakt het onduidelijk of dit een trend gaat worden.

Op Wall Street waren de koersen opnieuw lager. De handel probeerde wel een paar keer te herstellen, maar dat mislukte. Wat vooral opviel, was dat niet de Nasdaq de grootste daler was, maar de Dow Jones, die juist de afgelopen tijd een betere performance liet zien.

Opvallend was dat, ondanks de dalende technologieaandelen, NVIDIA bijna 3% wist te winnen en Intel de dag afsloot met een winst van ongeveer 1,5%. Nabeurs kwam Netflix met cijfers. Daar komen we vandaag op terug.

Van de hashtag #rotation is vandaag weinig over. De Dow Jones Industrial Average (DJI) is 1,3% gedaald en de Russell 2000 Index (RUT) staat meer dan 2% in de min. Het valt ook op dat iemand een dergelijke term in de lucht gooit en dat veel mensen op fintwit (financieel Twitter) erachteraan lopen. Immers, als technologieaandelen blijven verkopen, zakt de hele markt. Alleen bij een consolidatie of "trage daling" van technologieaandelen heeft de rest van de markt echt een kans.

In Azië zijn momenteel verliezen zichtbaar. De kerninflatie van Japanse consumentenprijzen steeg in juni met 2,6% op jaarbasis. Dit is de tweede opeenvolgende maand van stijging, wat de verwachting versterkt dat de centrale bank binnenkort de rente kan verhogen. De kern-CPI, exclusief verse voedingsmiddelen, steeg met 2,6%, in lijn met de marktverwachting van 2,7% en na een stijging van 2,5% in de voorgaande maand. Een andere inflatie-index, exclusief vers voedsel en brandstof, bereikte 2,2% in juni, na 2,1% in mei.

Xinhua heeft het communiqué van het Derde Plenum van China's Communistische Partij (CPC) vrijgegeven. China wil de binnenlandse economie meer gaan stimuleren en haar veiligheid, lees defensie, opvoeren.

Bij obligaties is de rente verder iets opgelopen. De tienjarige Amerikaanse rente staat op 4,21%, de Japanse rente op 1,05% en de Duitse rente op 2,41%.

Bij valuta is de dollar iets sterker geworden in Azië. Bij commodities ziet goud enige winstnemingen, is olie lager en de basis en industriële metalen bewegen zijwaarts.

Bij crypto is een consoliderend beeld zichtbaar. Bitcoin staat rond de $64.250. Er werd niet echt gereageerd op de speech van Trump.

Samenvattend kan Europa verdeeld starten. Politiek speelt mee met een steeds grotere kans dat Biden uit de race stapt. Ook is de vraag of de rotatie naar lokale waarden zich echt doorzet.

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.