Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 20 februari - iets lagere start - China rente


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van scetrader.nl. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Europa zal volgens de huidige signalen verdeeld tot iets lager gaan starten. Er was geen handel op Wall Street, die hadden een vrije dag, en in Azië zien we overwegend lagere noteringen.

De S&P futures gemeten naar fair value tonen op dit moment aan dat New York vanmiddag lager zou openen.

De Europese beurzen gaan ook richting de cijfers van Nvidia op woensdag. Het ziet ernaar uit dat dit één van de belangrijkste evenementen van deze week gaat worden.

De Nederlandse minister van handel heeft verklaard dat China militair voordeel zoekt uit ASML's chipapparatuur. Of de koers hierop zal reageren moet nog blijken, aangezien de markt over het algemeen al rekening houdt met het verder afsluiten van de Chinese markt. Dit terwijl in andere landen juist de expansie van de activiteiten wordt voortgezet met extra subsidies.

Arcadis heeft een achtjarig contract met de Canal and River Trust in het VK getekend om meer dan 3.200 kilometer historische waterwegen te beheren en te beschermen. Dit is een hele mooie order en goed voor het aandeel.

Bayer zal in focus liggen nu het bekend heeft gemaakt om het dividend met 95% te schrappen, om zo haar schulden te herstructureren. Dit wijst op een moeizame gang van zaken. Iets wat overigens niet geheel onverwacht is. Voorbeurs komen we terug op Bayer on onze website.

In Azië staan de beurzen in de min, ondanks dat de Centrale Bank van China voor de eerste keer sinds juni de 5-jarige benchmarkrente heeft verlaagd. De andere rentetarieven bleven onveranderd.

De Chinese Centrale Bank handhaafde de 1-jarige rente, de basis voor de meeste leningen voor huishoudens en bedrijven in China, op 3,45%. Het verlaagde de rente voor 5 jaar, de basis voor de meeste hypotheken, juist met 25 basispunten, naar 3,95%.

De verlaging van de rente in China wordt door menigeen als een positief signaal gezien, maar anderen wijzen erop dat het te weinig is, waardoor de Aziatische beurzen toch weer lager noteren met Shanghai rond het vorig slot.

BHP is met de cijfers gekomen. Deze waren beter dan verwacht onder andere door de hogere prijs voor ijzererts en koper in het gemeten kwartaal. Er was wel een afschrijving op de nikkel-business wat als negatief wordt gezien maar slechts een klein gedeelte van de business is van het bedrijf. De Australische beurs is 0,8% lager gesloten.

De Reserve Bank of Australia heeft gezegd dat het enige tijd zal duren voordat de inflatie zal terugkeren naar het streefniveau. Dit kan mogelijkerwijs de reden zijn geweest dat de Australische beurs toch zwak is gesloten.

Terug naar China, Xpeng is van plan om 4000 mensen aan te nemen en te investeren in artificiële intelligentie. Dit te midden van een intense concurrentie op het gebied van elektrische voertuigen.

Bij de obligaties zien we momenteel dat het tienjarige Amerikaanse papier nog steeds rond de 4,3% ligt. Dit kan eventueel een drukkende factor zijn voor risk-assets, tenzij de markten opnieuw hier schouderophalend naar kijken.

Echter, zoals verteld, rond de 4,3% wordt een psychologische grens gezien en komt de rente daar duidelijk boven, dan zou dit eventueel een drukkend effect kunnen hebben op aandelen.

De dollar is fractioneel sterker geworden bij valuta, terwijl olie iets is gestegen bij commodities en de goudprijs staat momenteel vrijwel onveranderd ten opzichte van gisteren. De prijs van ijzererts is in Azië voor de vijfde dag achtereen gedaald.

In crypto staat Bitcoin iets hoger, terwijl bij de altcoins de afgelopen 24 uur een rally is geweest die in Azië is afgekoeld. Nu zal moeten blijken of Europa deze altcoins weer oppakt, of de Amerikanen vanmiddag. De trend is naar boven en wordt wel steeds sterker bij altcoins.

Voor Bitcoin geldt dat vanmiddag de handel in spot Bitcoin ETF's weer gaat beginnen, wat mogelijkerwijs, afhankelijk van de algehele stemming, de vraag kan beïnvloeden.

Resumerend, het ziet er naar uit dat de Europese beurzen verdeeld tot iets lager gaan starten. China heeft de rente verlaagd en dit wordt op zich toegejuicht, maar lijkt te weinig te zijn.

De markten tonen enige nervositeit in de aanloop naar de cijfers van Nvidia die aanstaande woensdag worden vrijgegeven.

Hoewel de onderliggende tendentie in de markten redelijk goed blijft, zien we toch dat volatiliteit kan toenemen. Dit ook gezien de rente die een onzekere factor is geworden op de korte termijn, en als deze verder stijgt, is de kans op een correctie zelfs groter geworden voor vooral aandelen. Dat is nu afwachten hoe dit zich zal ontwikkelen de komende dagen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.