Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 20 mei: iets beter - metalen sterk hoger

SCE Trader: Morning Call - maandag 20 mei: iets beter - metalen sterk hoger

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag iets beter zal starten. In Amerika was er geen duidelijke richting. Op de Aziatische beurzen zien we momenteel een hoger beeld.

Op basis van de fair value zou de Amerikaanse beurs vanmiddag iets beter moeten starten. Dat is een momentopname.

Europa heeft het vorige week goed gedaan en ook deze week zijn de twee belangrijkste thema's bedrijfsresultaten en rente. Dit bedrijfsresultatenseizoen loopt langzaam ten einde, maar met de cijfers van NVIDIA voor de deur kan de markt nog wel degelijk een grote swing maken, zowel naar boven als naar beneden.

De rentemarkten tonen enige consolidatie de afgelopen dagen nadat de rente daarvoor iets was gedaald. Dat Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, positief is getest op covid, heeft geen effect.

Op Wall Street wist het aandeel Reddit een aanzienlijke winst te boeken. Het gaat samenwerken met OpenAI. Dit was voor ons reden om een gok te wagen en het aandeel te kopen. We denken dat Reddit de status van meme-aandeel zal verlaten.

De markten laten op dit moment in Amerika nog altijd een opwaarts patroon zien. Ook de Philadelphia Semiconductor Index, die onlangs corrigeerde, lijkt weer naar boven te willen gaan.

Applied Materials daalde wel met 1% doordat afhankelijkheid van China groot is. En China blijft de komende tijd een rol spelen, ten eerste door de opgelegde sancties van de Amerikanen, zoals de verhoging van de importtarieven op auto's van 25% naar 100%, wat repercussies kan veroorzaken naar chipbedrijven. Tevens ziet het er nu naar uit dat de Chinezen steeds minder afhankelijk willen worden van chips uit het westen.

In Azië staan de meeste beurzen hoger, hoewel van de beste niveaus af. In China staat het aandeel BYD 5% hoger, omdat het wordt opgenomen in de Heng Seng Index. Opvallend is overigens dat de Chinese vastgoed-aandelen wel verdeeld staan.

De Chinezen hebben vorige week ook een nieuw plan ontvouwd om de vastgoedsector te ondersteunen. Dit zal niet direct resultaten hebben, maar kan misschien wel het sentiment bij beleggers verbeteren.

Veel grote westerse beleggers blijken in Alibaba te stappen. We zitten op een stijging van Alibaba, en gezien het feit dat veel grote investeerders hierin zijn gestapt, kan het best zijn dat we op een gegeven moment willen verzwaren. Ook blijven we kijken naar JD.com. Beide aandelen worden ook verhandeld op de Amerikaanse beurs.

Bij obligaties zien we momenteel dat het 10-jarig Amerikaans papier een iets hoger effectief rendement heeft, namelijk 4,42%. Het Japanse papier staat op 0,98% en het Duitse papier op 2,52%.

Bij valuta is de dollar iets zwakker. Bij commodities is het een feest. De basismetalen, zoals koper en ijzererts staan in Azië duidelijk in de plus. Koper heeft zelfs een limit up bereikt in Azië en een nieuw record.

Tegelijkertijd zien we dat edelmetalen, zoals goud en zilver, ook sterk hoger liggen met goud ook op een nieuwe all time high. De verwachting is dat de edelmetalen verder kunnen rallyen.

Tegelijkertijd neemt de kans toe dat er een herstel plaatsvindt in Azië van de basismetalen en industriële metalen, in de hoop dat China nog meer maatregelen gaat nemen om de economie te steunen.

Ook de prijs van ruwe olie is hoger. President Ebrahim Raisi van Iran is gisteren samen met de minister van buitenlandse zaken van het land omgekomen bij een helikoptercrash in het bergachtige noordwesten van het land, meldde de staatsnieuwsdienst. Hiermee verliest het land twee van zijn meest invloedrijke figuren op een moment van verhoogde buitenlandse spanningen en binnenlandse onvrede.

Bij crypto zien we momenteel dat de meeste prijzen hoger liggen. Bitcoin neemt weer de leiding en staat nu boven de 67.000 dollar. Het is nog steeds niet duidelijk of Bitcoin echt een nieuwe top wil bereiken, want ook als je de chart bekijkt, zitten we nog steeds in dezelfde zone die al zichtbaar is sinds maart van dit jaar. Sterker nog, als je terugkijkt, hangen we zelfs rond dezelfde niveaus als we zagen in 2021.

Resumerend, de verwachting is dat Europa vandaag iets beter zal starten. De veronderstelling is dat er hoop is dat er toch meer maatregelen in China worden genomen om de economie te ondersteunen. Tegelijkertijd is de rente iets opgelopen, maar waarschijnlijk te weinig om de markt bij de opening vandaag zorgen te laten maken. Later in de week, op woensdag, komen de cijfers van NVIDIA uit, die de markt weer in een bepaalde richting kunnen sturen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.