Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 20 augustus: iets beter - ASML - AMD en meer

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 20 augustus: iets beter - ASML - AMD en meer

We hebben een nieuw onderdeel toegevoegd aan onze feed op onze website: 'Buy the Dip en Sell the Rip'.

De huidige signalen wijzen op een gemengde tot mogelijk iets betere start van de Europese markten. Dit in de aanloop naar het Jackson Hole Symposium, dat donderdag begint en waarbij verschillende centrale bankiers aanwezig zijn.

De handel houdt er rekening mee dat aldaar een aankomende 'rente-regen' waarbij je geen paraplu nodig hebt wordt aangekondigd voor de toekomst door centrale bankiers onder leiding van de Fed.

De Amerikaanse optiemarkt voorspelt een volatiliteit van 1%, zowel naar boven als naar beneden, als gemiddelde reactie in de aanloop naar dit symposium. Vrijdag spreekt Powell op Jackson Hole.

De Amerikaanse beurs sloot bij lage handelsvolumes op maandag voor de achtste keer op rij hoger, en in Azië zien we momenteel een verdeeld beeld. China is zwak, terwijl de Nikkei-index met ruim 2% stijgt.

Op basis van de fair value wijzen de Amerikaanse futures momenteel op een richtingloze start voor New York vanmiddag. Dit is slechts een momentopname.

Europa kijkt kritischer naar het huidige, ongebreidelde optimisme in Amerika, waar de koopknop op de computers weer is gevonden en aandelen stijgen zonder rekening te houden met wat dan ook.

Het draait nu om hoe de markten zich verder positioneren voor het Jackson Hole Symposium op donderdag. Bovendien wordt woensdag een herziening van de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers uitgebracht, die waarschijnlijk neerwaarts zal zijn. Dit betreft oude data die opnieuw wordt aangepast en kan een duidelijke invloed hebben op de markten, waarbij de kans op renteverwachtingen kan toenemen, maar ook zorgen over een mogelijke harde landing kunnen opduiken.

Internationale geopolitieke evenementen en oorlogen spelen nog steeds mee, maar hebben momenteel geen merkbare invloed. We blijven het dan ook een 'teflon-beurs' noemen.

Wat individuele aandelen betreft, moeten we letten op hoe ASML reageert op het bericht dat Samsung, volgens de media, zijn plannen voor samenwerking op het gebied van geavanceerde EUV-technologie zou hebben teruggeschroefd. Uiteraard verschijnt hierover straks ook een artikel op onze website met de implicaties voor het aandeel ASML.

Op Wall Street zagen we opnieuw stijgende markten, waarbij Nvidia 4% won bij relatief lage volumes. De vraag blijft echter of deze bewegingen normaal zijn en een voorbode van een verdere opwaartse rally, of dat deze rally, mede door de lage volumes en het negeren van negatieve signalen, uiteindelijk tot een tijdelijke correctie zal leiden. Die vraag blijft vooralsnog onbeantwoord.

De koers van AMD wist gisteren een winst van 4% te boeken nadat het bedrijf de overname van ZT Systems voor 4,9 miljard dollar bekendmaakte. Dit komt ons goed uit, aangezien we onlangs in AMD zijn gestapt en het aandeel hebben toegevoegd aan onze Free Ride Portfolio. Eerder hebben we al geprofiteerd van een stijging van AMD, winst genomen, en zijn we onlangs opnieuw ingestapt.

In Azië blijven de Chinese beurzen zwak, wat te maken heeft met de aanhoudende onzekerheid over de Chinese economie. Het is opvallend dat de Amerikaanse economie afkoelt en de Chinese economie al langer zwak is, terwijl dit nauwelijks effect heeft op de internationale economie. In bepaalde sectoren, zoals luxe en auto's, is dit echter wel zichtbaar. Toch kan het feit dat twee derde van de wereldeconomie er slechter voor staat, leiden tot een iets lagere winstgroei bij bedrijven en een lagere rente.

We hebben echter ook eerder al opgemerkt dat bedrijven buffers hebben aangelegd voor extra aandeleninkopen bij koersdalingen, wat een steun kan zijn voor de internationale markten.

Op het gebied van obligaties zien we momenteel dat het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties 3,88% bedraagt en licht stijgt. Het rendement op Japanse obligaties staat op 0,895%, Duitse obligaties op 2,25%, en Italiaanse en Franse obligaties iets lager.

Wat valuta betreft, is de dollar fractioneel sterker geworden, en stabiliseert de dollar zich momenteel ten opzichte van de yen. Bij commodities zien we dat de goudprijs even een rustdag heeft genomen, maar nog steeds opwaarts gericht blijft. Olie is daarentegen zwak en fors gedaald. De prijs van aluminium is sterk gestegen en opvallend is de rally van cacao, die met maar liefst 6% steeg op de Amerikaanse markten.

De crypto-markt kenmerkt zich momenteel door winsten, met de koers van Bitcoin op 61.000 dollar. Ook andere cryptovaluta staan hoger, al gebeurt dit binnen de recente bandbreedte.

De Democratische Conventie die vannacht werd gehouden, werd blijkbaar niet als verstorend gezien voor crypto, net als het gerucht dat Gary Gensler mogelijk minister van Financiën wordt mocht Kamala Harris de verkiezingen winnen (daar komen we nog op terug).

Samenvattend, het lijkt erop dat we gemengd tot hoger gaan starten. Daarna zal het opnieuw afhangen van de vraag of de Amerikanen hun ongebreidelde optimisme voortzetten. De huidige bewegingen, zowel naar boven als naar beneden, willen we nog steeds omschrijven als instabiel, gezien de grote fluctuaties bij relatief beperkte volumes. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.