Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 21 februari - vlakke tot verdeelde start


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van scetrader.nl. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa verdeeld gaat starten, waarbij de markten aankijken tegen een onduidelijk beeld op de wereldmarkten. New York sloot lager, hoewel de verliezen bij het slot iets werden teruggebracht. In Azië zien we juist dat verschillende markten hoger noteren gerelateerd aan China.

De fair value van de Amerikaanse futuresmarkten tonen als momentopname aan dat Amerika vanmiddag fractioneel lager gaat starten.

Op dinsdag rapporteerde Bloomberg dat de Verenigde Staten zijn bondgenoten op de hoogte heeft gebracht van het plan van Rusland om zijn nieuwe nucleaire wapen dit jaar in de ruimte te plaatsen.

Op Wall Street kenmerkte de markt zich vooral door enige onzekerheid in de aanloop naar de cijfers van Nvidia dat ook lager sloot (op onze website meer informatie over de cijfers en andere informatie rond dit aandeel en bedrijf). Andere technologie gerelateerde waarden deden overwegend ook een stapje terug.

Binnen de retail en supermarktsector moest Home Depot inleveren na de cijfers, daarentegen wist de koers van Walmart weer verder te stijgen nadat de resultaten van deze supermarktgigant beter waren dan verwacht.

Palo Alto, een cyberbeveiligingsbedrijf, kwam met een zwakke omzet outlook en moest nabeurs sterk onderuit met 21%. De cijfers van SolarEdge (zonne-energie-sector) leidde bij dit dit aandeel tot een flinke dip nabeurs van 11%.

In Azië hebben we te maken met de China gerelateerde markten die hoger staan. Zo staat de Hang Seng in Hong kong bijna 2,8% hoger en de Shenzhen-index van China die weet er 2,1% bij te winnen terwijl de CSI 300 ook een winst boven de 2% laat zien.

Daarentegen moet de Nikkei-index fractioneel terug en hebben we ondermeer te maken met enige zwakte in Australië op de aandelenbeurzen.

HSBC heeft haar resultaten gepresenteerd. Het gaat voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen wat als steun wordt gezien, maar heeft ook een last van 3 miljard moeten boeken op China. De resultaten onderliggend waren beter dan verwacht maar de last voor China weegt vooralsnog het zwaarst waardoor de koers 3% lager staat.

Het Japanse Tankan-rapport liet een verslechtering zien. Dit is een belangrijke economische Japanse barometer. Het sentimentindexcijfer voor fabrikanten stond op -1, vergeleken met +6 in januari. Tevens toonde de enquête ook aan dat de index voor de dienstensector op +26 stond, vergeleken met +29 in januari.

Op de obligatiemarkt staat de 10-jarige Amerikaanse rente rond de 4,27% en de Duitse 10-jarige rente staat op 2,37%. Daarmee is de rente licht gedaald in de afgelopen 24 uur. Toch blijft hier spanning op zitten, nu er steeds meer economen zijn die zeggen dat de Federal Reserve de rente nog lang niet gaat verlagen gezien de sterker dan verwachte economische data. Vanavond worden de Fed Minutes vrijgegeven.

Op de valutamarkt noteert de dollar momenteel iets zwakker. Daarnaast hebben we te maken bij commodities met de olieprijs die fractioneel hoger is en goud wat ook een plus laat zien. Goud echter blijft rond de 2.000 dollar liggen en weet tot nu toe nog niet te ontkomen aan dit niveau.

In crypto staat Bitcoin iets lager en weer onder de 52.000 dollar en hebben de altcoins vooral in de Amerikaanse sessie flink moeten inleveren. De daling in altcoins wordt niet gezien als een ommekeer in de trend die voorlopig nog kan blijven aanhouden want een echte melt-up top is nog niet geweest, maar het was wel opvallend. Dit werd gisteren dan toch toegeschreven aan de zorgen over de rente, nadat deze de afgelopen tijd was genegeerd.

De instroom in crypto is de afgelopen 24 uur gedaald, wat volgens sommige handelaren wijst op mogelijk meer winstnemingen voordat de stijging wordt hervat. Ook deze handelaren zien wel meer winsten in de toekomst.

Resumerend, we rekenen erop dat naast selectieve vraag en waarschijnlijk selectief aanbod, Europa vooral aan de defensieve kant zonder grote bewegingen gaat starten in de aanloop naar de cijfers Nvidia en kijkend hoe de rentemarkten zich gaan ontwikkelen.

De kans dat de zig-zag-bewegingen op beurs aanhouden is groter geworden, juist doordat we van macro naar macro leven op dit moment. Er is geen sprake van een ommekeer in de onderliggende opwaartse trend maar er is wel sprake van enige hoogtevrees momenteel. We moeten vandaag ook weer kijken hoe zich dit verder gaat ontwikkelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.