Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 21 maart: plussen van 1% voorzien indices


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag hoger gaat starten. Er wordt tijdens dit schrijven rekening gehouden met openingswinsten op de indices van ongeveer 1%. De FOMC-meeting van gisteren leverde zoals verwacht een ongewijzigde rente op, op het huidige niveau van 5,5%.

De meeting kon zowel dovish als hawkish worden omschreven. De markt luisterde vooral naar de dovish geluiden. Tijdens de persconferentie gad Powell aan dat hij zich geen zorgen maakte over de hoge inflatiecijfers uit januari en februari.

De Amerikaanse beurzen lieten een fikse rally zien op de FOMC-meeting en op de persconferentie van de chairman Powell en eindigde op nieuwe recordhoogtes. In Azië zijn hogere noteringen zichtbaar, met enige zwakte in mainland China.

Op basis van fair value, gemeten aan de Amerikaanse futuresmarkten, zou de Amerikaanse beurs vanmiddag weer hoger gaan starten.

De Amsterdamse beurs gaat waarschijnlijk een mooie start meemaken, net als andere Europese beurzen, vanwege de rally op Wall Street. De markten keken enigszins op tegen de rentemeeting in Amerika, maar deze is door de markten als positief ervaren, daardoor dat Europa waarschijnlijk hierop gaat inhaken.

In Amerika lag de focus tijdens de handelssessie grotendeels op de rentemeeting, waardoor we met name zagen dat na een enigszins afwachtende periode in de aanloop naar wat de Fed zou doen en zou zeggen, daarna de koersen naar boven schoten.

Nabeurs is Micron Technology met resultaten gekomen. Micron Technology heeft het beter dan verwacht gedaan en heeft haar guidance verhoogd. Het aandeel is 18% naar boven gegaan in de nabeurs handel.

Azië noteert ook hoger, waarbij na een dagje vrijdag weer handel is op de Nikkei-index. Het gevolg is dat de Nikkei meteen weer hoger ligt en maar liefst 2% erbij wint. Tevens zien we dat Korea sterk is met een winst van 2,3%. Dit kan gaan inhouden dat de chipgerelateerde waarden in Europa hierop gaan inhaken.

Sowieso zijn er positieve geluiden qua groei in de semiconductor-industrie die vooral ten goede kunnen gaan komen aan ASML.

De mainland Chinese gerelateerde indices blijven dicht bij huis, terwijl de Hang Seng-index juist weer sterk is met een winst van 2%.

Op de obligatiemarkten is het effectief rendement iets gedaald. Het 10-jarig Amerikaans papier heeft nu een effectief rendement van 4,266 procent, het Japanse papier staat op een effectief rendement van 0,725 procent en het 10-jarig Duits papier ligt nu op 2,428 procent.

Bij valutamarkten is de dollar iets zwakker en bij commodities staat de olieprijs hoger en staat de goudprijs in de plus en boven de 2200 dollar. Dat is interessant want goud blijft de rally voortzetten en nu de FOMC meeting als dovish is uitgelegd sluiten wij een verdere stijging in goud niet uit.

De crypto-markten hadden gisteren een rare dag om het zo uit te drukken. Eerst naar beneden, toen weer naar boven, toen twijfelen en uiteindelijk weer een rally in lijn met de algehele stemming. Vannacht in Azië zien we echter weer dat de koersdruk zichtbaar is. Het is ook nog steeds niet duidelijk of de crypto markten echt een sterke bodem hebben bereikt.

Resumerend gaan we ervan uit dat aandelen vandaag hoger gaan starten in Europa. Terwijl voor crypto-markten enige twijfel is over de korte termijn, leggen de aandelenmarkten de Fed-meeting als bullish uit en daar kan eventueel een betere stemming uit ontstaan. Na een zijwaartse periode sluiten we dus niet uit dat je nu in eerste instantie een verdere rally gaat krijgen voordat mensen nogmaals de ontwikkelingen rond de FOMC en andere zaken gaan relativeren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.