Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 21 juni: terughoudende start - NVDA

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag voorzichtig gaat beginnen, defensief dus. Technologie zou eventueel winstnemingen kunnen kennen. Amerika maakte gisteren een wilde rit mee waarbij de handel uiteindelijk verdeeld sloot met de Nasdaq lager. In Azië zien we een afwachtende houding, vooral in Hongkong dat zwak is.

Op basis van fair value zouden de Amerikaanse futures vanmiddag verdeeld gaan starten. We willen echt opmerken dat er vandaag ook triple witching optie-expiratie is, waarbij in totaal voor 5,3 biljoen dollar aan derivaten gaan expireren. Dit zal de handel ook kunnen beïnvloeden.

Nadat we op donderdag zagen dat Europese beurzen overwegend hoger gingen en de Franse zorgen van zich afschudde, hebben we in Amerika gisteren een reversal gezien in technologiegerelateerde waarden.

We hebben eerder besproken dat de stijging van bijvoorbeeld NVIDIA met 3,5% per dag niet vol te houden is en gedeeltelijk pure emotie is. Na een stijging van 3,5%, gisteren volgde een daling van 3,5%. Deze zaken gaan vandaag de handel beïnvloeden.

Op Wall Street begonnen beleggers nog redelijk optimistisch, mede door de hoop dat de Federal Reserve misschien eerder dan verwacht de rente kan gaan verlagen. Vooral de hype rond NVIDIA speelde ook een rol. In de loop van de sessie zagen we echter al snel een hapering optreden, gevolgd door flinke verkoopgolven, vooral bij Nasdaq-gerelateerde aandelen. Hierdoor werd het beeld steeds onduidelijker.

In Azië kunnen we constateren dat beleggers ook terughoudend zijn. De beurs van Hongkong, die de afgelopen tijd probeerde te herstellen, doet nu toch weer een stap terug.

Markten blijven zich zorgen maken over de ontwikkelingen rond de sancties tussen het Westen en China. Canada wil nu bijvoorbeeld invoerheffingen gaan opvoeren tegen Chinese auto's, wat indirect een negatief effect op Tesla kan hebben. China slaat echter terug en heeft aangekondigd mogelijk zuivelproducten uit de Europese Unie te sanctioneren met invoerheffingen.

Bij obligaties noteert het tienjarige Amerikaans papier momenteel op 4,26%, het Japanse papier op 0,98% en het Duitse papier op 2,42%. Op donderdag liep het effectief rendement van Italië en Frankrijk iets op, maar de markt trok zich daar niet al te veel van aan. Vandaag kan het thema Frankrijk wel weer terugkomen, nu markten wat nerveuzer zijn geworden.

Bij valuta noteert de dollar op dit moment nog steeds in een zijwaarts patroon tot iets sterker. Bij commodities wist olie gisteren te stijgen, hoewel een gedeelte van de winst uit handen werd gegeven. De toenemende spanningen tussen Hezbollah en Israël spelen hierbij mogelijk een rol, aangezien Hezbollah een proxy van Iran is.

De koers van goud deed het redelijk goed, wat betekent dat goud zich weinig aantrekt van renteperikelen en andere zaken en mogelijk weer de weg naar boven heeft gevonden. Basismetalen en industriële metalen openden vannacht hoger in China, maar we zien momenteel op de internationale markt nog enige terughoudendheid.

Bij crypto leek er even enthousiasme te ontstaan op donderdag in de Europese sessie, maar dat heeft niet lang geduurd. In Amerika kwam opnieuw verkoopdruk. Dit geeft aan dat crypto zich nog steeds in een moeilijke fase bevindt en zolang Bitcoin geen duidelijke uitbraak maakt naar boven, blijft de kans op een verdere correctie aanwezig.

Resumerend, na de ommekeer op de Amerikaanse beurs op donderdag, waarbij in plaats van mooie winsten de technologie juist ging dalen, is de kans groot dat Europa hier negatief op reageert. Tot nu toe zien we aan de hand van de huidige indicatoren een verdeeld tot iets lager begin, wat betekent dat er geen sprake is van paniek, maar simpelweg van enige voorzichtigheid. De markt wacht ook af wat Amerika vanmiddag voor bewegingen gaat maken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.