Navigation

SCE Trader: Morning Call maandag 21 oktober - verdeelde start

SCE Trader: Morning Call maandag 21 oktober - verdeelde start

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. Ondermeer voor China dat de rente heeft verlaagd, de ECB en Bitcoin, en de Amerikaanse verkiezingen. Daarnaast hebben we een video van optiespecialist Hubert Meijles en een commentaar op de crypto-markt van Mathijs Kriek van Treecap. We hebben aandacht voor Besi en hoe gaat het met de bedrijfsresultaten in de Verenigde Staten.

De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag verdeeld openen. Afgelopen vrijdag zagen we in de Verenigde Staten een gemengde sessie op de aandelenmarkten. Op dit moment zien we in Azië eveneens verdeelde resultaten, met hogere koersen op het vasteland van China.

De Amerikaanse futuresmarkten geven op basis van de fair value geen duidelijk signaal af.

Beleggers houden ook een oog op de spanningen tussen Iran en Israël. Er gaan geruchten dat Israël een tegenactie voorbereidt, maar de mate en timing daarvan zijn nog onduidelijk. Sommige bronnen suggereren dat de actie beperkt zal zijn onder druk van de Amerikanen, terwijl anderen melden dat Israël een meer gerichte grote actie plant om het regime te verzwakken.

Deze week krijgen we te maken met een reeks bedrijfsresultaten die de markten kunnen beïnvloeden, zoals vorige week het geval was met ASML. Ook Besi komt deze week aan bod.

Wall Street toonde vrijdag een onduidelijk beeld. Bedrijfsresultaten werden over het algemeen positief ontvangen, en de koers van NVIDIA steeg met één procent bij zeer lage volumes. NVIDIA probeert zijn oude all-time high te bereiken, maar er is lichte weerstand. Dit is echter geen significant signaal.

In Azië zien we in China koersen op het vasteland hoger, nadat de Chinese centrale bank de tarieven heeft verlaagd. Economen beschouwen deze verlaging echter als onvoldoende, maar de eerste reactie is positief. In Hong Kong noteert de Hang Seng fractioneel lager.

Op de rentemarkten beginnen we de week gemengd, nadat vorige week de rendementen omhoog gingen. De tienjarige Amerikaanse staatsobligatierente staat nu op 4,08%, het Japanse tienjarige papier op 0,96%, en het Duitse op 2,18%. De Italiaanse en Franse obligaties noteren iets lager, wat kan wijzen op verwachtingen dat de ECB de rente verder zal verlagen.

Op de valutamarkt blijft de dollar ten opzichte van de euro vrijwel onveranderd. De dollar staat ten opzichte van de yen op 149,3.

Bij commodities zet goud zijn opmars voort, mede door de stimuleringen in China, waardoor er liquiditeiten naar goud stromen. Het momentum blijft sterk in goud.

De olieprijs is recentelijk fors gedaald en neemt nu een afwachtende houding aan in verband met de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. De algemene verwachting is dat de economische omstandigheden een grotere rol spelen voor olie - bij de huidige overproductie - dan een mogelijke escalatie.

Industriële metalen, vooral koper, laten een stijging zien, en de markt lijkt tevreden te zijn met tekenen van bodemvorming.

Op de crypto-markt blijft het sentiment rond Bitcoin sterk. Bitcoin noteert momenteel rond de 69.000 dollar, waarmee de opwaartse trend van de laatste tijd wordt voortgezet.

De vraag is of Bitcoin in staat zal zijn om zijn oude toppen te doorbreken. Als dit lukt, kan een verdere rally niet worden uitgesloten. Echter, sinds het voorjaar is deze hoop vaker aanwezig geweest, zonder dat Bitcoin echt wist uit te breken.

Samenvattend lijkt het erop dat we vandaag verdeeld gaan starten. Het is belangrijk om te kijken of de markt een duidelijke richting gaat kiezen. Over het algemeen is de toon positief, maar we zien ook dat indices, zoals in de Verenigde Staten, rond hun oude recordhoogtes tegen enige weerstand aanlopen met de aantekening dat Wall Street wel al 6 weken achtereen aan het stijgen is.

De vraag is of er voldoende momentum is om door breken, of dat er eerst een stapje terug wordt gedaan. Voor nu lijkt een verdeelde start waarschijnlijk.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.