Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 22 februari - NVDA en de Nikkei


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van scetrader.nl. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag hoger gaat starten. Dit na de beter dan verwachte cijfers van NVIDIA, dat nabeurs 9% hoger noteert. Wall Street was in afwachting van de cijfers en eindigde verdeeld, terwijl in Azië de Nikkei een nieuw all-time high heeft bereikt met een winst van 2,2%.

Op basis van fair value staan de Amerikaanse futures op dit moment hoger en zal vooral de Nasdaq vanmiddag sterk hoger gaan starten.

In Europa zelf krijgen we ook nog te maken met bedrijfsresultaten, maar de belangrijkste drager voor de winsten bij de opening, dat zal NVIDIA zijn.

Op Wall Street, tijdens de sessie zelf, waren er ook een aantal zwakke aandelen. Zo moest het cybersecurity aandeel Palo Alto Networks bijna 30% onderuit na zwakke cijfers.

Nabeurs kwam Rivian met de resultaten en ook deze resultaten waren slecht te noemen, omdat het de guidance voor het aantal te verkopen auto's in heeft verlaagd van 80.000 units naar 57.000 units. Ook kondigde het salarisverlaging aan. Het aandeel Rivian ging nabeurs ruim 15% naar beneden.

In Azië heeft de Nikkei een all time high bereikt, voor het eerst sinds 1989, gestimuleerd door sterke bedrijfswinsten en maatregelen om het rendement voor investeerders te verhogen. De rally werd ook ondersteund door de zwakkere yen, die tot nu toe dit jaar ongeveer 6% ten opzichte van de dollar is gedaald.

Andere Aziatische beurzen tonen op dit moment een hoger beeld. In China staan de indicies iets hoger, maar overtuigend is het nog niet te noemen, ondanks extra maatregelen van de Bank of China om de aandelenmarkt te ondersteunen via allerlei verboden om aandelen te verkopen.

Op de obligatiemarkten hebben we gisteren te maken gehad met een veiling van 20-jarig papier. Die veiling verliep slechter dan verwacht, waardoor het effectieve rendement van ook de 10-jarige Amerikaanse leningen is opgelopen tot net boven de 4,3%. De Duitse bund laat een effectief rendement zien van 2,44%.

Daar zal vandaag in eerste instantie waarschijnlijk niet op worden gelet vanwege de vreugde over de bedrijfsresultaten van NVIDIA.

De notulen van de Amerikaanse centrale bank kwamen ook op woensdagavond uit en daarin zien we dat de Federal Reserve nog steeds een slag om de arm houdt om de rente te verlagen.

Op de valutamarkt noteert de dollar momenteel iets zwakker. De olieprijs bij commodities noteert op dit moment juist iets hoger, terwijl de goudprijs zijwaarts beweegt.

Bij crypto hebben we met name in Amerika een verkoopgolf gezien, waardoor de koers van Bitcoin onder de 52.000 dollar staat. De altcoins moesten het vooral ontgelden. In Azië zien we dat er weer wat meer rust in de markt is gekomen.

Resumerend, we gaan waarschijnlijk op de vleugels van de cijfers van Nvidia een hogere start krijgen. Het record van de Nikkei in Japan kan ook steun geven. Dit gaat inhouden dat de markten tijdelijk opnieuw de hoge rente kunnen negeren, die uiteindelijk wel een rol kan gaan spelen.

Tegelijkertijd zou moeten blijken of er langzamerhand weer een bodem is bereikt in de cryptomarkten na de sell-off van de afgelopen 24 uur.

In ieder geval geldt dat op basis van puur rentemarkten, dat risk assets eigenlijk wat minder populair zouden mogen worden. Bijvoorbeeld aandelen. Maar tegelijkertijd geldt, zolang de markt dit negeert, evenals geopolitieke spanningen, blijven we nog steeds een verdere stijging hebben op de beurzen.

Wel zal dat op een dag tot een correctie leiden, maar voor nu willen de markten graag naar boven kijken en zijn op zoek om zelfs record te bereiken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.