Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 22 maart: New York is support - Azië negatief


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat de Europese markten vandaag gemengd starten, met positieve impulsen uit Amerika en enigszins negatieve impulsen uit Azië. Wall Street sloot donderdag hoger, terwijl Azië een verdeeld of lager beeld vertoont.

De Amerikaanse futuresmarkten gebaseerd op de fair value als momentopname suggereren een licht hogere opening voor Amerika vanmiddag.

Op de Europese beurzen was er donderdag een sterke vraag naar technologie, wat mogelijk voorzichtig kan worden voortgezet. Markten kunnen echter selectiever zijn na de brede koopactiviteit van gisteren.

Een punt van zorg zijn de toenemende spanningen tussen Amerika en China, met bijvoorbeeld het onderzoek naar chipproductie voor Huawei door SMIC, wat verdere spanningen veroorzaakt. Amerika heeft gezegd dat het bedrijf SMIC potentieel gezien de wet heeft gebroken omdat het bepaalde chips heeft gemaakt voor Huawei. Amerika is op dit moment een onderzoek gestart naar de zogenaamde 7 nanomillimeter chip in de Huawei phone. Daarmee wordt de spanning nog verder opgevoerd.

Europa, vertegenwoordigd door Ursula von der Leyen, en de Verenigde Staten, via het Witte Huis, staan beiden positief tegenover het gebruik van bevroren Russische activa ter waarde van zo'n $50 miljard ten behoeve van Oekraïne. Juridisch gezien is dit echter een complexe kwestie.

Deze ontwikkelingen kunnen mogelijk invloed hebben op de opening van de aandelenmarkten, wat dan resulteert in een minder uitbundige start dan op donderdag.

Op Wall Street bereikte de indices donderdag opnieuw recordhoogtes met de S&P 500 die zijn twintigste record van het jaar neerzette. De inkoopmanagersindex voor diensten daalde lichtjes, maar de stijging in de industrie compenseerde dit, waardoor de data als neutraal worden gezien.

Micron Technology zag een stijging van bijna 17%, terwijl Apple 4% verloor vanwege een anti-trust rechtszaak van het Amerikaanse ministerie van justitie die ook Google wil aanpakken. Na het bekendmaken van hun cijfers steeg FedEx en Nike daalde nabeurs. Reddit steeg Bijna 50% op haar eerste handelsdag.

In Azië bereikte de Nikkei kortstondig de 41.000 punten, waarmee het een nieuw record bereikte, terwijl de inflatie in het land versnelde in februari wat koud water gooide over de stijging. Elders in Azië daalde de markten.

De Hang Seng daalde met 3% door aandelen van elektrische voertuigen nadat de index bijna 2% had gewonnen op donderdag. De CSI 300 van het Chinese vasteland is lager.

De Hang Seng Tech verliest 4%, waarbij de aandelen van Li Auto op deze vrijdag met 10% dalen nadat de EV-fabrikant zijn voorspellingen voor de leveringen van het eerste kwartaal heeft verlaagd.

Op de obligatiemarkten is vrij rustig gereageerd op de recente rentevergaderingen van centrale banken. Terwijl de Zwitsers de rente met een kwart procent verlaagde, bleef de rente in het Verenigd Koninkrijk onveranderd. Op dit moment tonen tienjarige Amerikaanse obligaties een effectief rendement van 4,25%, terwijl Japans papier een rendement van 0,725% laat zien en Duits tienjarig papier staat op 2,4%.

Mexico verlaagde rente met 25 basispunten tot 11%. Dit geeft aan dat steeds meer centrale banken al voor de Fed hun rente verlagen.

Wat betreft crypto is nog steeds een consoliderend patroon zichtbaar. De markten ervaren weerstand bij stijgingen, wat ook past bij de zichtbare uitstroom in Bitcoin ETF's de laatste dagen. Voor Bitcoin wordt dit echter als tijdelijk beschouwd, aangezien het bezig is met het vormen van een nieuwe sterke bodem.

Hoewel altcoins vannacht in Azië herstelden, is er momenteel geen duidelijke trend. Veel altcoins blijven overhyped, maar kunnen bij een betere stemming nog wel eens een melt up laten zien voordat een definitieve crash zich weer kan inzetten.

Resumerend wordt verwacht dat de Europese aandelenmarkten verdeeld starten. Naar Amerika kijkend, kan een lichte stijging worden verwacht, terwijl bij betrokkenheid van Azië een verdeelde start mogelijk is, zelfs met kleine verliezen. Terwijl crypto consolideert, blijven de risicovolle activa over het algemeen onderliggend in een uptrend mede door de ontwikkelingen op de rentemarkten en geopolitieke spanningen geen invloed hebben.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.